Taliban i Afghanistan

Sidste evakueringsfly er landet i Danmark

Selvom det er det sidste danske evakueringsfly, er der 40 personer tilbage på danskerlisten, som formentlig stadig befinder sig i Afghanistan.

Fredag morgen omkring klokken 9.15 har landingshjulene på det sidste danske evakueringsfly ramt landingsbanen i Københavns Lufthavn.

Ombord på flyet er der danske soldater, læger, politi og andet personale, som har været udsendt for Udenrigsministeriet i Afghanistan, og ifølge ministeriet er der tale om cirka 55 personer, som er landet i Danmark.

Flyet forlod Kabul onsdag, hvor det fløj til Pakistans hovedstad, Islamabad, og selvom det er det sidste danske evakueringsfly, er der 41 personer på danskerlisten, der formentlig stadig befinder sig i Afghanistan, oplyser Udenrigsministeriet.

Ser "sort ud" for de sidste

Torsdag dræbte to selvmordsbombere mindst 13 amerikanske soldater og 90 civile i et angreb ved lufthavnen i Kabul.

Efter angrebet ser det sort ud for de 41 mennesker, som står tilbage på listen, siger Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Hvis det lykkes at få dem hjem, skal vi være meget glade.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har tidligere sagt, at Udenrigsministeriet forsøger at danne et overblik over danskerlisten, og at det meget vel kan være, der er personer på listen, som er kommet med andre fly ud af Afghanistan.

Samlet har de danske styrker evakueret omkring 988 mennesker fra Afghanistan til Danmark.

Vil fortsætte evakueringer efter angreb

Der arbejdes fortsat på at evakuere i alt 83 personer fra Afghanistan, oplyser Udenrigsministeriet. Foruden de 41 på danskerlisten, som tæller danske statsborgere og personer med lovligt ophold i Danmark, drejer det sig om 42 afghanske borgere.

Ifølge Jacob Kaarsbo bliver det formentlig med hjælp fra det amerikanske militær, hvis Danmark skal evakuere flere personer.

- Jeg tror, at dem, der er i lufthavnen, og dem, som står på listerne, vil blive evakueret. Men for folk uden for lufthavnen er der nu kun en militær løsning tilbage, og det er simpelthen at gå ind og hente dem fra opsamlingspunkter, lyder det fra Kaarsbo.

Han beskriver situationen ved lufthavnen som "en krudttønde, der torsdag blev endnu værre".

- Det kan være, at amerikanerne får lidt mere manøvrerum (til evakueringer, red.) af Taliban efter de her anslag. Men samtidig skal man også vide, at Taliban har et mindre manøvrerum, fordi de heller ikke kan vise sig for blødsødne i den her kamp om, hvem der fører den sande hellige krig, siger han med henvisning til, at Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebet.

Efter angrebet torsdag har flere ledere sagt, at de ikke bremser evakueringsindsatsen før tid. Det gælder blandt andre den amerikanske præsident, Joe Biden, og den franske præsident, Emmanuel Macron.

- Vi vil ikke lade os afskrække af terrorister. Vi vil ikke lade dem stoppe vores mission. Vi vil fortsætte evakueringerne af sårbare mennesker, sagde han med reference til afghanere, som er i særlig fare for Taliban, fordi de har arbejdet for USA eller andre af de lande, som har haft soldater udstationeret i Afghanistan, siger Joe Biden i en tale til den amerikanske befolkning torsdag.

Joe Biden har efter angrebet været ude og lovet hævn mod Islamisk Stat i Afghanistan, som har taget ansvaret for det.