Coronavirus

Alle coronarestriktioner ophører 10. september

Årsagen er blandt andet en høj vaccinetilslutning, siger sundhedsministeren.

Covid-19 vil ikke længere anses som en samfundskritisk sygdom i Danmark fra 10. september, hvor alle restriktioner forsvinder. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Årsagen er dels den store vaccinationstilslutning og dels den "stærke epidemikontrol".

- Epidemien er under kontrol, vi har rekordhøje vaccinationstal. Derfor kan vi 10. september droppe nogle af de særregler, vi har været nødt til at indføre i kampen mod covid-19, udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Ministeren takker desuden i en tråd på Twitter alle de involverede i pandemihåndteringen for "et gigantisk arbejde".

- Rent personligt vil jeg sige, at jeg har arbejdet frem mod denne dag, hvor vi kunne komme med den melding, skriver ministeren.

Beslutningen om ikke at forlænge covid-19's status som en såkaldt "samfundskritisk sygdom" er truffet af regeringen efter inddragelse af regeringens faglige referencegruppe, Epidemikommissionen og sundhedsmyndighederne.

Kategorisering har åbnet for særregler

Ifølge Sundhedsministeriet er kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom det, der har gjort det muligt at indføre en række særregler i samfundet. Det indbefatter eksempelvis forsamlingsforbud, krav om coronapas og krav om mundbind.

Når selve kategoriseringen ophører, betyder det derfor også, at der ikke længere vil være lovhjemmel til at opretholde disse særregler. Løber smitten løbsk, vil sundhedsministeren dog ikke afvise, at særreglerne igen kan blive en realitet.

- Regeringen har lovet ikke at holde på tiltagene længere, end det var nødvendigt, og der er vi nu. Men selvom vi lige nu står et godt sted, så er vi ikke ude af epidemien. Og regeringen vil ikke tøve med hurtigt at sætte ind, hvis pandemien igen truer vigtige funktioner i vores samfund, lyder det fra Heunicke i pressemeddelelsen.

Skal udgøre en trussel mod sundhedsvæsenet

Det var et flertal i Folketinget, der blev enige om at betegne covid-19 som en samfundskritisk sygdom.

Men partierne i blå blok har længe presset på for at ændre kategoriseringen og dermed indskrænke regeringens beføjelser, og også regeringens støttepartier har sat spørgsmålstegn ved de nuværende regler.

På et pressemøde om coronavirus mandag åbnede Magnus Heunicke (S) op for, at kategoriseringen af covid-19 kunne ændre sig, idet regeringen var i gang med at undersøge, om sygdommen kunne nedklassificeres.

- Vi skal ikke have hele våbenskabet åbent, hvis vi ikke skal bruge de våben, sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

En af definitionerne for en samfundskritisk sygdom er, at den skal have potentiale til at udgøre en trussel mod sundhedsvæsenet.

Disse restriktioner gælder stadig i dag og som udgangspunkt frem til 10. september:

Coronapas:

Man skal stadig vise coronapas på indendørs serveringssteder (herunder restauranter og barer) samt ved kulturarrangementer (herunder teatre og spillesteder) med 500 eller flere tilskuere og i indendørs bade- og legelande, spillerhaller og kasinoer.

Ved udendørs arrangementer - for eksempel fodboldkampe - hvor tilskuere primært sidder ned, gælder kravet først ved 2000 eller flere tilskuere.

I fitnesscentre er der også stadig krav om coronapas, men det vil kun blive tjekket ved stikprøvekontrol.

Man skal fortsat vise coronapas ved frisøren og andre liberale erhverv.

De fleste steder ophæves kravet om coronapas 1. september - dog ikke for natklubber, udendørs arrangementer med over 2000 tilskuere samt indendørs arrangementer med stående publikum (for eksempel koncerter).

Forsamlingsloft:

Man må ikke forsamles mere end 500 personer - hverken indendørs eller udendørs. Forsamlingsloftet gælder dog ikke i private boliger.

Åbningstider:

Barer må ikke holde åbent efter klokken 02.00, ligesom butikker heller ikke må sælge alkohol derefter. Det gælder til 1. september, hvor også natklubber og diskoteker kan åbne.

Opfordring til test:

Der gælder stadig en generel opfordring til test på arbejdspladser - dog ikke for færdigvaccinerede og tidligere smittede.

De ældste elever i grundskolen samt på efterskoler, frie fagskoler og folkehøjskoler, der ikke er vaccineret eller tidligere smittet, opfordres kraftigt til at tage to ugentlige test.

Mundbind i lufthavne:

Danmark har ikke længere krav om mundbind i offentlig transport, men det gælder fortsat i lufthavn og fly, da man her følger internationale regler.

Kilde: Coronasmitte.dk, Justitsministeriet.