Coronavirus

Smitten griber fat om folkeskolerne – ekspert er ikke overrasket

Smitten må ikke få lov at løbe frit blandt eleverne, mener ekspert.

Eleverne på landets folkeskoler har været tilbage i nogle uger nu, og det giver udslag i smittetallene.

Uge for uge har skoleelever udgjort en stigende andel af det samlede smittetal i samfundet, viser en opgørelse fra Styrelsen For Patientsikkerhed, der er ansvarlig for smitteopsporing.

I uge 31 var der 0 procent af eleverne i grundskolen blandt det samlede antal smittede. I uge 34 er tallet steget til næsten 15 procent.

Stigende smitte blandt skoleelever

Tallene bygger på den smittedes egen vurdering af, hvor vedkommende er blevet smittet.

De skal derfor læses med visse forbehold. Men den overordnede udvikling bekræfter Anette Lykke Petri, som er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi kan bekræfte, at vi både ser stigende smitte blandt skoleelever og flere og større udbrud på skoler rundt om i landet, oplyser hun i en skriftlig kommentar til TV 2.

- Vi har siden skolestart efter sommerferien set smitteudbrud i skoleregi med op til 50 smittede.

Lige nu er det smartere, at smitten spreder sig langsommere

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi hos Københavns Universitet

Professor er ikke overrasket

Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi hos Københavns Universitet, er ikke overrasket over, at smitten stiger blandt de tilbagevendte skoleelever.

- Jeg forventer, at antallet vil stige og gøre det mod efteråret. En stor andel af eleverne er stadig ikke vaccineret, og en del vil måske slet ikke blive det, siger han til TV 2.

- Restriktionerne bliver løftet lige nu, og i den alder er man meget social. Så det er forventeligt, at der bliver en del smitte her.

Det afgørende bliver, at smitten ikke får lov til at løbe afsted blandt skoleeleverne, lyder det.

Ifølge professoren kan netop det udgøre en risiko for blandt andet nyligt sårbare personer, som eksempelvis er begyndt i et kemoforløb eller på anden måde vil være udsat over for coronavirus.

"Ikke et bekymrende tal"

Smittetallet blandt elever vil muligvis stige til ”et par tusinde”, vurderer Jan Pravsgaard Christensen. Og det vil ikke være et bekymrende tal.

- Så længe det holder sig på det niveau, og man får sendt folk hjem, så kan man godt håndtere det. Her vil sundhedsvæsnet godt kunne følge med, siger han.

- Udfordringerne bliver, at den samme klasse kan blive sendt hjem mange gange, og så der er udfordringer i trivslen, hvor den fysiske undervisning bliver meget af og på.

Foruden at få de ældste elever vaccineret er målsætningen at holde smitten på et ”nogenlunde niveau”, så skoler og sygehuse kan følge med, understreger han.

Det er et tveægget sværd

Jan Pravsgaard Christensen

Corona bliver en børnesygdom i fremtiden

I juli begyndte de første invitationer til en coronavaccine at lande hos de 12-15-årige. De ældste folkeskoleelever er altså en del af vaccineplanen, og det kan tage noget af smittetrykket i folkeskolen.

Men som det ser ud nu, er mange elever endnu ikke immune, lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen.

- Men ser vi et eller to år frem, er flere af dem immune. Det er en situation, hvor man næsten kan håndtere det naturligt ved bare at sende dem hjem, hvis de er syge, modsat i dag hvor vi mangler at få vaccineret eleverne, siger han.

Han kalder den kommende vinter for ”en overgangsfase”, hvor smitten fortsat kan brede sig blandt skoleeleverne. Men flere og flere vil samtidig også blive immune enten gennem smitte eller vaccination.

Og når en tilpas stor mængde elever er vaccineret, skal vi finde os til rette i, at covid-19 bliver en børnesygdom på linje med eksempelvis mæslinger, lyder det.

Vil det give mening at vaccinere børn, der er yngre end den nuværende grænse på 12 år for at begrænse smitte?

- Intuitivt ja. Hvis du forestiller dig, at det lykkes at vaccinere alle ned til 12 år, har du stadig mange børn, der er modtagelige over for coronavirus, siger han.

- Hvis de er vaccinerede ned til 7-8 års alderen, vil du ikke have problemet i skolen. Så vil det være en børnesygdom i børnehaven og vuggestuen.

Virus er et tveægget sværd

Fra coronavirussens første indtog i landet har der spredt sig en række mutationer, hvor den særligt smitsomme Delta-variant er den seneste.

Som det er nu, er der stadig mange skoleelever, der kan blive smittet, og det kan umiddelbart lyde som drømmeforhold for spredning af en ny mutation.

Men det er svært at spå om, mener Jan Pravsgaard Christensen.

Hvis virussen får lov til at sprede sig ukontrolleret blandt befolkningen, risikerer man, at den oparbejder immunitet, lyder det.

Men hvis virussen hele tiden møder immune mennesker, vil den til gengæld arbejde på at undgå immunitet, og det kan også skabe mutationer.

- Det er et tveægget sværd, lyder det.

Han understreger, at Danmark trods alt er en lille prik på verdenskortet, og at det ikke nødvendigvis er her, at mutationerne vil opstå – de kan lige så godt komme udefra.