GO'

En pige blev så bange, at hun tissede i bukserne – lærer terroriserede 3. klasse og satte dybe spor

Den fysiske afstraffelse og den psykiske terror sidder stadig i eleverne fra klassen i Thy. 55 år senere er historien kommet frem.

Når Thomas Ubbesen tænker tilbage på sine to år hos lærerinden fru Brath, kan han stadig mærke frygten.

I 2. og 3. klasse terroriserede hun ikke bare ham, men hele klassen.

- Der var et tilfælde, hvor en pige blev så bange, at hun tissede i bukserne midt på gulvet, og vi andre sad og fnisede, for vi lærte at blive onde, fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.

Ifølge Thomas Ubbesen blev eleverne udsat for massiv psykisk terror og fysisk afstraffelse af fru Brath.

- Hun hev i ørerne og huden her i tindingen, og nogle gange tog hun fat i vores ansigter og stirrede os i øjnene i 40 sekunder, forklarer han.

Den dag i dag sidder oplevelserne stadig i Thomas Ubbesen, og det gør de også i hans klassekammerater, har han fundet ud af 55 år senere.

Vi skal lære at være sødere ved hinanden

Thomas Ubbesen, forfatter og journalist

Thomas Ubbesen har nemlig skrevet bogen ‘Alle vi børn af fru Brath’, hvor han har talt med en række af sine tidligere klassekammerater.

Han håber, at bogen kan hjælpe de virkeligt mange, der ifølge Thomas Ubbesen har lidt overlast i folkeskolen fra lærere, der har gjort dem ondt, til at snakke om deres traumer.

- Og så at vi skal lære at være sødere ved hinanden, tilføjer han.

Den sorte skole

En af de ting, som sidder i Thomas Ubbesen, var fru Braths utilregnelighed. Den var knusende, fortæller han:

- Det er simpelthen noget af det værste i verden at udsætte børn for; at man ikke ved, hvorfor man bliver udsat for en for straf. Jeg har det stadig meget svært ved, hvis jeg ikke kan aflæse folks stemning, eller hvis de svinger rigtig meget.

En af dem, der også husker fru Brath, er Anders Korsgaard. Han er en af mange tidligere klassekammerater, som Thomas Ubbesen har talt med.

I modsætning til Thomas Ubbesen har han sværere ved at tilgive hende og se det positive hos den gamle lærer.

Én episode med fru Brath glemmer Anders Korsgaard aldrig:

I en time sad han ved sin pult og øvede sig i at skrive bogstaver, da hun kom ned til ham.

Jeg vidste ikke, hvad jeg havde gjort

Anders Korsgaard, pensionist

- Pludselig river hun mig ud i øret og helt ud i forgangen, og der kunne jeg så finde ud af, hvad der var galt, men jeg vidste ikke, hvad jeg havde gjort, forklarer han.

Oplevelsen gjorde Anders Korsgaard meget ulykkelig, og selvom han ikke vidste, hvad han havde gjort forkert, følte han, at det var en voldsom reaktion på, hvad end han havde gjort. Og tiden med fru Brath smertede ham senere i livet.

De gode ting ved fru Barth

Der er få positive ting, som Thomas Ubbesen tager med fra sin tid sin gamle lærer.

- Da jeg gik ud af 3. klasse fra fru Brath, og jeg overdriver ikke, kunne jeg min danmarkshistorie til perfektion. Fra Gorm den Gamle til Frederik 9., stormen på København, svenskerkrigene, slaget ved Sankelmark, stormen på Dybbøl, toget fra Dannevirke, lyder det.

Hun kørte det her terrorregime solo

Thomas Ubbesen, forfatter og journalist

Derudover kunne han det nye og gamle testamente ind og ud, og den viden, han fik med fra fru Brath, gjorde ham nysgerrig og bragte ham langt foran sine efterfølgende klassekammerater i København, forklarer han.

I sit voksenliv har Thomas Ubbesen ofte hørt sig selv sige: ”Det har jeg lært af fru Brath”, når folk har spurgt til hans viden.

Frygten sidder dybt nede

Fru Brath har i dag været død i mere end ti år.

Men med voksenøjne kan Thomas Ubbesen i dag se, at hun også var en ensom kvinde i lærerstaben.

Hun havde en anden dialekt, end de andre, var ikke respekteret, lavtlønnet, og hun var ikke en del af Indre Mission, som de fleste i området var dengang, har han fundet ud af.

- Hun havde ingen kolleger. Hun gik alene i 35 år på den her lille skole, så der var ingen pædagogiske input, som man ville ønske, så hun kørte det her terrorregime solo, fortæller Thomas Ubbesen.

Men selvom ensomheden kan undskylde eller forklare den psykiske terror, som han og klassekammeraterne var udsat for i Thy, vil frygten altid sidde i ham.

- Frygten, en helt grundlæggende frygt, som sidder dybt, dybt nede, den kommer derfra. Den kom ind i vores liv, da vi var bittesmå, uskyldige børn, forklarer han.

Se interviewet med Thomas Ubbesen og Anders Korsgaard i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY