Taliban i Afghanistan

Veteran hørte radio og så slog det klik - forsvarede haven med rive og troede børnene var fjender

Organisationer opfordrer tidligere udsendte og pårørende til at søge hjælp, hvis kaosset i Afghanistan sætter spor i hjemmet.

Egentligt har Lene Hansen en aftale med sin mand Christian Larsen om at undgå nyhederne. Han er veteran og lider af stærk PTSD, så tv og radio skal helst være slukket, når store krige fylder dagsordenen.

Men fredag eftermiddag slap opdateringer om situationen i Afghanistan alligevel igennem radioen, og i dag er hendes mand indlagt på psykiatrisk afdeling. Nyhederne fik ham til at tro, at han stod i en krigssituation midt i familiens have, og at hans børn var blandt fjenderne.

- Vores 12-årige dreng sagde: ’Hvis øjne kunne dræbe, havde far slået mig ihjel’, siger Lene Hansen, der har fået lov af sin mand til at fortælle hans historie, til TV 2.

Veteraner påvirkes af kaos i Afghanistan

Siden Taliban har overtaget magten i Afghanistan, har det haft store konsekvenser for veteraner og deres familier herhjemme. Det fortæller både Forsvarets Veterancenter, der tilbyder støtte til veteraner og pårørende, og netværksgruppen Faktor 8, der repræsenterer de udsendtes ægtefæller og kærester.

Siden i mandags har Forsvarets Veterancenter fået henvendelser fra 14 veteraner og pårørende, der har haft brug for hjælp på grund af hændelserne i Afghanistan.

Det skyldes især den voldsomme nyhedsstrøm, som river op i de minder, veteraner ellers har forsøgt at placere som et afsluttet kapitel i deres livsfortælling. Det fortæller Anne Seehausen Hansen, der er chef for Militærpsykologisk Afdeling i centeret.

- Mange har behov for at få placeret det her sidste og voldsomme kapitel på ny. Finde en mening i det hele, siger hun til TV 2.

Anne Seehausen Hansen pointerer, at mange helt almindelige mennesker uden krigsudsendelser på CV’et også bliver stærkt berørt af de historier og billeder, der for tiden fortæller den afghanske historie.

- Så det kan jo påvirke veteraner virkelig meget. De har måske selv stået der og mødt befolkningen, siger hun og fortæller, at veteranerne beskriver følelser af uro, tristhed og skyldfølelse, når de ringer.

Situationen eskalerer for hurtigt

Sanne Stryhn er talsperson og medstifter af gruppen Faktor 8, og hun fortæller, at der i disse dage er reaktioner hos mange af de 230 familier med børn, netværket er i kontakt med. Hun forklarer det med, at forandringerne i Afghanistan er sket i så hurtigt et tempo, at familierne ikke kan følge med.

- I forvejen er det pressede familier, der forsøger at få balance i hverdagen, og mange familier lever med PTSD som et vilkår. Men når der så kommer sådan et pres som det her, bliver veteranerne udfordret yderligere, siger hun.

Hendes opfordring til kærester og ægtefæller er at ”overøse” veteranerne med kærlighed. Også selvom det i pressede perioder som nu kan være op til dem at stå for så godt som alting i hjemmet.

- De kvinder, vi repræsenterer, skal sikre sig, at børnene kommer i skole, at der bliver handlet ind, gjort rent, at manden har det godt og være med til at sikre, at han bliver læst. For det er ikke altid, han selv er klar over egne reaktioner, siger Sanne Stryhn.

Det "triggede", da radioen skiftede til nyheder

Lene Hansen har efterhånden lært at læse sin mand rigtig godt. Opfange, hvis han pludselig virker mut eller fraværende og trænge igennem til ham, inden det er for sent. Men det lykkedes ikke i fredags.

Han havde opholdt sig i det skur i haven, hvor han normalt søger tilflugt for at få ro. Oftest lytter han til lydbøger, men fredag valgte han i stedet musik fra radioen.

Da radioen så skiftede fra musik til nyheder fra Afghanistan, ”triggede det et eller andet”, som Lene Hansen formulerer det. Han har været udsendt i Afghanistan i 2013, og der skal ikke meget til mentalt at sende ham tilbage, forklarer hun.

Med fredagens nyhedsopdatering blev det hurtigt tydeligt, at Lene Hansens mands tanker var på vej langt væk. Langt væk fra Danmark, langt væk fra haven, fra skuret og fra radioen. Han troede, han var i krig.

- Han slog sig selv i panden med knyttet hånd og begyndte at gå rundt i haven ovre ved hækken med en rive. Det var hans våben, siger hun.

Opfattede børnene som fjender

Hans servicehund reagerede på opførslen, og som konsekvens pressede han den ned i jorden. Han tyssede også på sin kone, mens han arrigt skulede mod hækken.

Ifølge Lene Hansen oplevede hendes mand at være tilbage i Afghanistan. Han oplevede, at der var fjender både på den anden side af hækken inde ved naboen og i deres egen have, hvor han ikke kunne kende parrets to drenge på 12 og 15 år.

- Han troede, vores børn var fjender, siger hun.

Parret har i alt fem børn, og de to drenge er de ældste. Lene Hansen bad dem gå indenfor.

- De er i forvejen meget påvirkede af, at han er syg, men de har aldrig oplevet ham sådan her før. Jeg tænkte ikke, de skulle se det, siger hun.

Organisationer: Opsøg hjælp

Lene Hansen ved ikke, hvornår hendes mand igen kommer hjem fra psykiatrisk afdeling. Først skal han have ro og muligvis sættes yderligere op i den medicinmængde, der ellers allerede er blevet yderst opjusteret.

- Så skal han bare slappe af, så godt han kan, og så må vi se, hvad der sker, siger Lene Hansen.

Både netværksgruppen Faktor 8 og Forsvarets Veterancenter opfordrer veteraner og pårørende til at søge professionel hjælp. Men som Anne Seehausen Hansen fra den militærpsykologiske afdeling i veterancenteret siger, skal man heller ikke undervurdere de pårørendes betydning.

- De har været med hele vejen på sidelinjen og er måske dem, der allerbedst forstår, siger hun.