Taliban i Afghanistan

Simi Jan beretter om rystende scener ved Kabuls lufthavn

Ingen kommer væk fra Kabul uden at have alvorlige traumer i bagagen, fortæller TV 2s korrespondent.

I disse dage er lufthavnen i Kabul synonym for helvede.

Overalt lyder skrig og skud, og desperationen er malet i ansigterne på de tusindvis af mennesker, som forsøger at kæmpe sig den lange vej ombord på et fly.

Sådan beretter TV 2s korrespondent i Kabul, Simi Jan.

- Folk troede, at de bare skulle igennem en lufthavn. De vidste ikke, de skulle igennem helvede, siger Simi Jan.

Lørdag aften fik hun for første gang adgang til landingsbanen i Kabuls lufthavn. Her mødte hun nogle af de mennesker, som akkurat var sluppet igennem menneskemylderet og forbi Talibans kontrolposter.

Et skridt tættere på at forlade det land, som på få dage er blevet overtaget af Taliban. Et skridt tættere på frihed.

Jeg har virkelig været så bange

Anonym dansk mand fra Kabuls lufthavn

Slået, pisket og skudt efter

På landingsbanen stod lange køer af mennesker, som ventede på at blive evakueret, og heriblandt var flere danskere. De var ekstremt lettede og glade over at være nået så langt, men vejen dertil havde været fyldt med rædsel, fortalte de til Simi Jan.

- Det har været et helvede. Vi skulle igennem alt muligt og har været tæt på at blive slået, pisket og skudt efter, siger en af danskerne til TV 2.

En anden dansk mand fortæller, hvordan han har været bange hele vejen igennem:

- Jeg har været igennem så meget, set så mange ting. Jeg har virkelig været så bange, siger han.

Begge mænd har været flere dage undervejs og ventet i utallige timer i flere køer – både i selve lufthavnen og udenfor.

Folk bliver mast ihjel

Simi Jan fortæller, at der ikke er en eneste, der når landingsbanen, som ikke har skullet tale deres sag for Taliban-krigere ved kontrolposterne. Og de står klar med køller og læderbælter og affyrer advarselsskud konstant.

Det har enorme konsekvenser for de mennesker, som forsøger at flygte, at vejen til frihed er fyldt med så meget ulykke, fortæller Simi Jan:

- Folk kommer ikke herfra uden alvorlige traumer. Det er så sindssyge og hjerteskærende ting, de skal igennem for at nå hertil.

Selv har hun set spædbørn blive kastet over pigtrådshegn, folk på jorden, som er trampet ihjel og børn i panisk gråd, som leder efter deres forældre.

De britiske soldater, der bevogter lufthavnen ved Kabul, oplyser ifølge nyhedsbureauet AP, at syv personer er blevet mast ihjel i de kaotiske menneskemasser, der desperat forsøger at komme ind i lufthavnen og med et fly.

I forvejen var 12 personer meldt omkomne foran lufthavnen. Lokale journalister mener, at tallet er højere.

Værre end Helman, siger soldaterne

Ifølge Simi Jan er situationen så forfærdelig, at selv soldaterne aldrig har oplevet noget lignende.

- De siger til mig: "Det er værre end at være i krig i Helmand-provinsen". Det siger alt, synes jeg, fortæller korrespondenten.

Ifølge hende gør de britiske soldater et kæmpe stykke arbejde for at hjælpe så mange mennesker som muligt, men tiden arbejder imod dem.

Om kun ni dage, 31. august, skal de sidste amerikanske tropper forlade landet, og derefter overtager Taliban kontrollen med luftrummet. Derfor er målet at evakuere alle inden, men det er en ekstremt udfordrende opgave.

Dansk evakuering fortsætter

USA advarede lørdag sine borgere mod at rejse til lufthavnen i Kabul af hensyn til deres egen sikkerhed, men fra de danske myndigheder er udmeldingen anderledes.

I en sms sendt til alle på danskerlisten i Afghanistan lørdag understreger Udenrigsministeriet de alvorlige problemer, der er med at nå frem til lufthavnen, men det frarådes ikke at tage til lufthavnen.

450 personer er blevet evakueret fra Kabul af de danske myndigheder, men der mangler fortsat 90 personer med dansk statsborgerskab eller lovligt ophold i Danmark, som er skrevet op på den såkaldte danskerliste. Det oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lørdag.

Lørdag aften lettede et dansk Hercules-fly fra Kabul med over 80 ombord. Mange af dem er på danskerlisten, skriver Forsvarsministeriet på Twitter.

Derudover er der et SAS-fly på vej til Danmark fra Dubai med et ukendt antal passagerer. Det forventes at lande klokken 11.30 dansk tid i Københavns Lufthavn.