Taliban i Afghanistan

Seneste nyt om Afghanistan 22. august

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad sker der? Taliban har overtaget magten i Afghanistan. Danmark og en række andre lande kæmper lige nu med at få deres diplomater, soldater og tidligere ansatte ud af landet.

Få seneste nyt her.

Det Hvide Hus drøfter, om tidsfristen for evakueringer skal forlænges

USA håber stadig, at det kan lade sig gøre at fuldføre evakueringerne fra Afghanistan senest 31. august. Men der er drøftelser i Det Hvide Hus og i USA's militær om, hvorvidt den tidsfrist skal forlænges. Det siger præsident Joe Biden på et pressemøde søndag aften dansk tid.

- De næste timer bliver interessante, siger Simi Jan

Hundredvis af Taliban-krigere er på vej til delstaten Panjshir, som er den sidste provins i Afghanistan, der endnu ikke er under gruppens kontrol.

Samtidig har provinsens leder, Ahmad Massoud, sagt, at han ikke vil overgive de områder, der er under hans kontrol. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Massoud siger, at han håber at kunne forhandle på fredelig vis.

- Hvis de (Taliban, red.) skal have kontrol over Afghanistan, skal de også have kontrol over Panjshir-provinsen, fortæller Simi Jan, TV 2s korrespondent i Kabul. 

- I virkeligheden er det en ret farlig situation, for det kan jo lige pludselig komme ud af kontrol, for så har du nogen, der tør at kæmpe mod Taliban. Nogen, der tør sætte livet på spil mod Taliban. Det er meget interessant at se, hvad der helt konkret kommer til at ske de næste timer og i morgen. 

Svensk Hercules-fly er landet med evakuerede

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT har et svensk Hercules-fly evakueret mennesker fra Kabul. Flyet er på vej tilbage til Kabul, og ifølge nyhedsbureauet er det uklart, hvor mange mennesker der var ombord på flyet. 

Børnelæge kritiserer Norges evakuering af børn

De norske styrker har fløjet flere afghanske børn til Norge uden børnenes forældre, og uden nogen kender identiteten på børnene. 

- Der er meget kaotisk i lufthavnen og ofte tilfældigt, hvilke børn der bliver taget med, siger Eirik Kristoffersen, Norges forsvarschef, til NRK. 

Men børnene burde blive sammen med deres forældre, skriver børnelæge Monica Thallinger på Twitter. Hun har tidligere arbejdet som børnelæge i konflikt- og katastrofeområder. 

- Når børn bliver forældreløse i en konfliktsituation, er det bedste at genforene barnet med forældrene. Ikke tage dem med til Norge. Der findes systemer for sådan noget i Afghanistan, og Røde Kors er eksperter og ansvarlige for familiegenforening, skriver hun.

Taliban giver USA skylden for kaos ved lufthavnen

USA er skyld i den kaotiske situation ved lufthavnen i Kabul. Det udtaler en repræsentant fraTaliban ved navn Amir Khan Mutaqi ifølge Al Jazeera

- Amerika med al sin magt og faciliteter... har fejlet i at skabe orden ved lufthavnen. Der er fred og ro over hele landet, men der er kun kaos ved Kabul Lufthavn, lyder det fra repræsentanten. 

USA har advaret mod sikkerhedsrisici ved lufthavnen og har opfordret amerikanere i Afghanistan til at holde sig væk derfra. 

- Sidste provins er en udfordring for Taliban, siger journalist i Kabul

Søndag er hundredvis af Taliban-krigere på vej til delstaten Panjshir, den sidste provins i Afghanistan, som den militante bevægelse endnu ikke kontrollerer. Og der venter Taliban et stort arbejde for at overtage magten, fortæller TV 2-journalist Nagieb Khaja, der befinder sig i Kabul.

- Panjshir-dalen er ret berømt, fordi det var det eneste område, som Taliban ikke havde fået erobret, dengang de havde magten i 90'erne. 

- Det er et meget ufremkommeligt område. Det er rigtig svært at gå i krig i det område, når man ikke kender området. Og panjshirterne er meget hårdføre krigere, de har rigtig meget erfaring, og der er militser fra andre områder, som har tilsluttet sig dem, lyder det fra Nagieb Khaja.

Hercules-fly har evakueret knap 70 personer ud af Kabul

Et Hercules-fly har søndag aften fløjet knap 70 personer ud af Kabul. Det er primært personer fra de danske lister, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en udtalelse på Forsvarsministeriets Twitter.

Taliban sender hundredvis af krigere mod sidste bastion

Hundredvis af Taliban-krigere er på vej til delstaten Panjshir, som er den sidste provins i Afghanistan, som den militante bevægelse endnu ikke kontrollerer.

Det oplyser gruppen søndag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Hundredvis af mujahediner fra det islamiske emirat er på vej til delstaten Panjshir for at tage kontrol med den, efter at embedsmænd i delstaten har nægtet at overdrage den på fredelig vis, skriver Taliban på Twitter.

Provinsens leder, Ahmad Massoud, siger søndag ifølge tv-stationen al-Arabiya, at han ikke vil overgive de områder, der er under hans kontrol. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Massoud siger, at han håber at kunne forhandle på fredelig vis.

- Vi vil have Taliban til at indse, at den eneste vej fremad er gennem forhandlinger, siger han i telefonen til Reuters.

Han understreger, at han ikke ønsker, at der udbryder krig.

Men hvis det ikke kan lade sig gøre at tale sammen fredeligt, er Massouds styrker klar til at kæmpe, siger han.

Simi Jan: Folk er kede af, de skal forlade deres land

TV 2s korrespondent i Kabul, Simi Jan, har været ved lufthavnen og talt med nogle af de afghanere, der har ventet i flere dage på at slippe gennem Talibans kontrolposter, og som endelig er nået frem til lufthavnen, hvor de kan blive evakueret.

Og hun fortæller, at hun hører historier, der gør indtryk. 

- Når jeg spørger dem: "Er du glad?", svarer de: "Ja, jeg er lettet, men jeg er så ked af det over, at jeg skal forlade mit land, for det var ikke mit valg. Jeg havde et godt liv og en familie her, og nu bliver jeg nødt til at forlade alt det på grund af Taliban."

Jysk asylcenter modtager endnu flere afghanere - halvdelen er børn

Lørdag modtog det genåbnede Asylcenter Thyregod 39 evakuerede flygtninge fra Afghanistan, og søndag modtager de yderligere 44, hvoraf halvdelen er børn, skriver TV SYD.

Tina Lundgaard, der er regionsleder i Asylafdeling Region Midtjylland, fortæller til mediet, at det er børn i alle aldre - også spædbørn. 

- De er så glade og taknemmelige for at være kommet til Danmark. De er meget taknemmelige for alt, hvad vi gør, så det er meget rørende, siger Tina Lundgaard. 

FN-organisation opfordrer lande til at huske afghanerne uden for Kabul

FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, opfordrer det internationale samfund til at huske de millioner af afghanere, der befinder sig uden for Kabul. Talsperson for organisationen Catherine Stubberfield siger ifølge BBC, at millioner af mennesker i hele Afghanistan har brug for hjælp.

- Det, vi virkelig har brug for, er meget mere international støtte lige nu, og det betyder ikke kun fokus på den bekymrende situation ved Kabuls lufthavn og de få, der måske lykkes med at blive evakueret fra landet, men snarere de 40 millioner afghanere, som bor der, og halvdelen af dem er i nød, siger Stubberfield.

Taliban-medlem til TV 2: Udrejste afghanere får ikke problemer

I et interview med TV 2s journalist Nagieb Khaja, der befinder sig i Kabul, siger Taliban-medlemmet Said Massoud, at afghanere, der har forladt Afghanistan, frit kan fortsætte deres liv. Det gælder også personer, der har arbejdet for udlandet, enten på ambassader eller som tolke.

- Disse mennesker har frihed nu. De får ingen problemer og risikerer ikke noget. De kan fortsætte deres liv, hvis de har forladt Afghanistan. 

Så I vil ikke tage hævn?

- Nej, nej, de risikerer ikke noget. 

Hvorfor giver I dem amnesti?

- Fordi friheden gælder alle mennesker. Og vi har ikke noget imod dem, siger Taliban-krigeren. 

Men mange, også vestlige regeringer, stoler ikke på Taliban. De siger, at der er talrige episoder, hvor Taliban har truet folk, såret folk, dræbt folk, selvom jeres ledere siger, at de ikke skal gøre folk fortræd.

- Det er propaganda fra fjendens side. De siger altid dårlige ting om Afghanistans Islamiske Emirat.

- Britiske evakueringer skrider fremad, siger minister

Storbritanniens evakueringer i Kabul skrider fremad med flere end 1700 evakuerede de seneste 24 timer. Det siger den britiske forsvarsminister, James Heappey, ifølge BBC

Heappey siger, at Taliban får folk gennet sammen i separate køer - en med folk, der skal evakueres af USA og en med folk, der skal evakueres af Storbritannien - og det speeder ifølge ministeren processen op. 

- I dag flyder køen bedre, lyder det fra ministeren. 

G7-ledere skal holde møde om Afghanistan

På tirsdag 24. august holder den amerikanske præsident, Joe Biden, et virtuelt møde om Afghanistan med lederne af G7-landene. Det oplyser Det Hvide Hus ifølge Reuters. G7-landene er USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien.

Afghanere demonstrerer foran Pakistans ambassade i Hellerup

Foran den pakistanske ambassade i Hellerup har en gruppe afghanere samlet sig for at demonstrere mod Pakistans rolle i konflikten i Afghanistan, fordi de mener, at Pakistan er med til at legitimere Talibans styre i Afghanistan. 

En af demonstranterne er Zayeb Sadat, som er medarrangør. 

- Vores besked er, at Pakistan skal stoppe med at støtte talibanere. For alle Talibans hovedpersoner opererer faktisk fra Pakistan. De har støttet Taliban hele vejen. Og så er vi her for at afvise Doha-aftalen (USA's fredsaftale med Taliban, red.). 

- Problemet med aftalen er tydeligt. De vælter en demokratisk regering. Kan de ikke se det? lyder det fra Zayeb Sadat.  

Cirka 80 mennesker tilbage på danskerlisten, siger Jeppe Kofod

Der er cirka 80 mennesker tilbage på danskerlisten, som stadig befinder sig i Afghanistan. Det fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Samlet har Danmark evakueret omkring 60 personer på listen. 

Mennesker, der står på danskerlisten, er folk med dansk statsborgerskab eller lovligt ophold i Danmark. 

- Listen er meget bevægelig, og går man lidt over en uge tilbage, stod der ti personer på listen, fortæller ministeren. 

Han siger, at de danske myndigheder er i kontakt med de personer, der står på danskerlisten. Samlet har Danmark evakueret flere end 500 mennesker ud af Kabul.

Kan I garantere, at alle kommer ud inden 31. august? (Hvor USA har fastsat dagen for, at evakueringerne skal være afsluttet, red.) 

- Vi garanterer, at vi gør alt, hvad vi kan, men vi kan ikke garantere noget (i forhold til at alle når at komme ud, red.).

Jeppe Kofod vil ikke gå ind i, hvordan det rent operativt er lykkedes at få de evakuerede gennem kaosset ved lufthavnen i Kabul.

90 evakuerede landet i København

Søndag middag landede et evakueringsfly fra Islamabad i Pakistan i København.

Der var 131 passagerer med på flyet, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter.

Blandt passagerne var evakuerede samt myndighedspersoner. Der var også personer ombord, som Danmark har hjulpet Sverige og Island med at evakuere. I alt var der 90 evakuerede ombord.

Norsk forsvarschef: Vi har evakueret børn uden forældre

Et foto af en norsk soldat med et spædbarn i favnen ombord på et evakueringsfly er gået verden rundt på sociale medier. Og det er ikke det eneste barn, de norske styrker har taget med hjem.

Flere små børn er blevet evakueret med norske fly uden at myndighederne ved, hvem deres forældre er eller var. Det siger forsvarsschefen til det norske nyhedsbureau NTB.

- Der er meget kaotisk i lufthavnen og ofte tilfældigt hvilke børn, der bliver taget med, siger Eirik Kristoffersen.

Statsminister Erna Solberg siger til VG, at det drejer som enkelte børn.

- I en meget ekstrem situation valgte vi at evakuere dem af hensyn til børnene selv, siger hun.

Ekspert: Langsom evakuering er et "forhandlingsspil"

Det kan være en del af en bevidst strategi, når den militante islamistiske bevægelse Taliban i øjeblikket gør det svært for de vestlige lande at få mennesker evakueret hurtigt fra Afghanistan.

Det siger Peter Viggo Jakobsen, der er professor ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier.

- Det kan være et forsøg på at lægge pres på Vesten og sige, at "hvis I vil have jeres borgere, så vil vi have noget til gengæld", siger han.

- Det er et forhandlingsspil, hvor man prøver at presse hinanden, uden at gøre brug af militær magt. Taliban synes naturligvis også, det er noget værd, at de har en klemme på Vesten, og de måske kan presse nogle indrømmelser ud.

Baby kom til verden på evakueringsfly - piloter reddede morens liv

En afghansk kvinde har født ombord på et amerikansk evakueringsfly. Det oplyser USA's flymobiliteteskommando på Twitter.

Kvinden gik i fødsel, mens flyet var på vej til militærbasen Ramstein Air Base i Tyskland.

Undervejs opstod der komplikationer, og flyet blev nødt til at gå ned i højde under flyvningen for at øge lufttrykket i flyet. Det reddede morens liv.

Ved landingen stod et medicinsk mandskab klar og løb ombord på flyet, hvor kvinden fødte en pige. Både mor og barn har det godt.