Taliban i Afghanistan

Dansk familie afvist af Taliban efter to dages kø i lufthavnen: - De blev bare skubbet væk

I takt med at situationen i Kabul spidser til, svinder håbet om at få alle evakueret.

Evakueringen fra Afghanistan er i fuld gang, og søndag middag landede endnu et fly i København med 90 evakuerede ombord.

Men det er ikke alle, som har held med at flygte ud af landet. Selv ikke hvis de har danske pas.

Min lillesøster holder sig for ørerne, når der bliver skudt

Rozeta

Det fortæller 24-årige Rozeta, der bor i Randers. Hendes mor, far og 11-årige lillesøster er lige nu fanget i Kabul og forsøger desperat at komme hjem til Danmark.

Onsdag nåede de endelig gennem en to dage lang kø, men blev afvist af Taliban uden forklaring. Det skete på trods af, at faren og lillesøsten kunne fremvise dansk pas og moren en permanent opholdstilladelse.

- De blev bare skubbet væk. Det er så traumatisk. Men hvad skulle de sige? Folk bliver slået, pisket og sågar skudt af Taliban, hvis de skaber ballade, siger Rozeta til TV 2.

Udenrigsministeriet kunne ikke fortælle familien, hvad de skal gøre anderledes næste gang. I stedet bad de dem prøve igen.

Og det gør familien så nu. Mens de håber på det bedste.

Håbet svinder ind

Lørdag morgen kørte familien atter mod Kabuls lufthavn for at stille sig i kø, og Rozeta, der talte med sin mor søndag formiddag, fortæller, at de stadig befinder sig der.

Natten har de tilbragt på jorden uden adgang til toilet, mad eller drikke.

Ifølge Rozeta har de det okay, omstændighederne taget i betragtning, men forholdene er utroligt barske, især for lillesøsteren.

- Mine forældre forsøger at skærme min lillesøster, når folk bliver slået og sparket. Hun holder sig selv for ørerne, når der bliver skudt, siger hun.

Rozeta kan slet ikke holde ud at tænke på, hvad hendes familie går igennem netop nu. De tog til Afghanistan for at besøge en alvorligt syg bedstemor, og nu er de havnet i et levende mareridt.

Samtidig stiger Rozetas bekymring, jo flere nyheder hun ser og læser.

- Jeg kan jo godt se, hvilken vej det går. Det er så forfærdeligt, og jeg begynder at miste håbet, siger hun.

Kan ikke garantere noget

At situationen spidser til, er der ingen tvivl om.

TV 2s korrespondent i Kabul, Simi Jan, har de sidste dage berettet om kaotiske tilstande i lufthavnen i Kabul. Folk bliver mast ihjel, børn forsvinder fra deres forældre, og Taliban slår og skyder på uskyldige.

USA advarede lørdag sine borgere mod overhovedet at rejse til lufthavnen af hensyn til deres egen sikkerhed. Samtidig er der kun ni dage til, at de sidste amerikanske tropper efter planen forlader landet, og Taliban overtager kontrollen med luftrummet.

De danske myndigheder anbefaler fortsat alle på danskerlisten at rejse til lufthavnen, men ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) er der ingen garanti for, at det lykkes at få alle ud af landet.

- Der er ingen, der kan garantere noget i den her meget vanskelige situation, siger hun til TV 2.

I virkeligheden er jeg magtesløs

Rozeta

Forsvarsministeren blev konkret spurgt ind til Rozetas familie, der efter to dage i køen blev afvist af Taliban og måtte starte forfra.

Til det svarer Trine Bramsen, at både Forsvaret og myndighederne arbejder benhårdt, og at der må være forståelse for, at situationen er vanskelig.

- Der er ingen, der kan garantere noget i denne meget vanskelige situation. Det eneste, vi kan garantere er, at der bliver arbejdet stenhårdt, siger forsvarsministeren.

Føler sig magtesløs

Rozeta håber inderligt, at det lykkes hendes mor, far og lillesøster at blive godkendt denne gang, så de kan evakueres til Danmark.

I mellemtiden agerer hun mellemmand ved konstant at være i kontakt med Udenrigsministeriet og bringe information videre til familien. Indtil videre har det dog ikke givet pote.

- I virkeligheden er jeg magtesløs. Men det er for hårdt at indrømme, så jeg forsøger at gøre et eller andet, siger hun.

Rozeta er søndag taget fra Randers til København for at deltage i en demonstration mod Pakistans og USA's rolle i Afghanistan. På den måde føler hun, at hun gør en forskel.