Taliban i Afghanistan

Video viser soldater løfte spædbarn over pigtråd i Kabul – her er historien bag

En video viser et spædbarn blive løftet over pigtråd af en soldat ved lufthavnen i Kabul. Flere mødre forsøger at aflevere deres børn til soldater.

Verdens øjne er i disse dage rettet mod kaosset i lufthavnen i Afghanistans hovedstad Kabul. Afghanere prøver desperat at slippe ud af landet, hvor Taliban søndag tog magten.

Videoer fra lufthavnen vidner om den dramatiske situation, der udspiller sig, og særligt én har fanget manges øjne.

Den viser en mand række et spædbarn op til amerikanske soldater, der står på en mur med pigtråd. En soldat griber ned efter barnet og løfter det over muren, hvor det bliver ført væk af soldaterne.

Mere får vi ikke at vide i videoen, men nu er historien bag kommet frem.

Folk flygter ikke for sjov. Der er ingen køer, intet system, og kvinder kaster sågar deres børn i armene på amerikanske soldater.

TV 2s korrespondent i Kabul Simi Jan

Barnet var sygt

I menneskemængden, der stod klemt sammen foran muren, havde faren kæmpet sig frem med sit barn i armene.

Barnet var sygt, og faren bad soldaterne om at tage sig af barnet. Det forklarer pressesekretær ved det amerikanske forsvarsministerie John Kirby på et pressemøde.

- Soldaten, du ser løfte barnet over muren, tog det til et norsk hospital, der er i lufthavnen. De behandlede barnet og afleverede det tilbage til faren, sagde han og tilføjede:

- Det var en handling af medfølelse fra soldaten.

Pressetalsmanden for det norske forsvars operative hovedkvarter i Norge, Brynjar Stordal, bekræfter forløbet til det norske medie VG.

- Det er et felthospital, som har kapacitet til at behandle skadede patienter og stabilisere dem, så de kan transporteres til ’tungere’ hospitaler, siger han.

Børn bliver kastet over pigtråd

TV 2s korrespondent Simi Jan beretter fra Kabul, hvordan desperate mødre forsøger at få deres børn i sikkerhed inden for lufthavnens mure.

- Folk flygter ikke for sjov. Der er ingen køer, intet system, og kvinder kaster sågar deres børn i armene på amerikanske soldater, siger hun til TV 2.

Flere udenlandske medier bringer historier om børn, der af desperate forældre er blevet forsøgt løftet over menneskemængden og frem til pigtrådshegnet. Flere børn endte ifølge Sky News og The Independent i pigtrådshegnet.

Simi Jan fortæller lørdag, at evakueringen fra Afghanistans hovedstad foregår på Talibans nåde.

- Der er ingen tvivl om, at der kommer til at være masser af mennesker, som skulle have været afsted, som ikke kommer afsted, siger hun.