GO'

Minister sender opfordring: Tag afghanske børn med til fodbold og spejder

De evakuerede afghanere i Danmark kan se frem til en særlig opholdstilladelse de næste to år, lyder det fra udlændinge- og integrationsministeren.

Torsdag landede det første fly med evakuerede afghanere i Danmark, og de 84, der var ombord, er kørt til Center Sandholm, hvor de skal bo midlertidigt.

De afghanere, der har hjulpet danskerne i Afghanistan, skal nemlig ikke gennem den normale asylproces, hvis et nyt lovforslag, der er ved at blive udarbejdet, går igennem.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i 'Go' morgen Danmark' fredag.

Det kan godt være, at de skal have lidt ekstra hjælp til at komme godt i gang

Mattias Tesfaye, Udlændinge- og integrationsminister

Ifølge ministeren kan de evakuerede afghanere inden for kort tid blive sluset ud i det danske samfund, og nogle børn i de danske folkeskoler kan derfor se frem til at få en ny klassekammerat dette skoleår.

De nytilkomne flygtninge har hjulpet danskere i udlandet, og derfor har ministeren en særlig opfordring til både børnene, deres forældre og lærerne:

- Det kan godt være, at de skal have lidt ekstra hjælp til at komme godt i gang i Danmark. Så vi må hive dem med til fodbold, spejder eller hvad det er, vores børn foretager sig, så de børn får den bedste start i det danske samfund, lyder det.

Samme opfordring sender Mattias Tesfaye til de danske virksomheder og fritidslivet. En vellykket integrationen vil ifølge ministeren nemlig betyde, at flere vil komme i arbejde, og at færre vil begå kriminalitet.

Ikke permanent opholdstilladelse

Seks ud af ti danskere mener, at Danmark skal lade afghanerne blive permanent, viser en ny undersøgelse lavet af Voxmeter for Ritzau.

Men ministeren oplyser, at regeringen ikke sigter efter at give de nyankomne afghanere permanente opholdstilladelser.

Det vil nemlig give fuld adgang til alle Danmarks velfærdsydelser resten af livet, og derfor mener regeringen, at det skal gennemtænkes.

I stedet arbejdes der på et nyt lovforslag, hvor gruppen af afghanske flygtninge slipper for den normale asylansøgningsproces.

- I den her særlige situation har vi besluttet i regeringen at fremsætte et særligt lovforslag, så snart Folketinget åbner, så de her mennesker får et toårigt ophold, uden der er en behandling af deres asylsag, lyder det.

Ministeren kalder det et "pusterum", hvor de kan tænke over, hvorvidt de ønsker at blive og søge asyl, om de vil tilbage til Afghanistan eller rejse til et andet land.

Opfordring fra Røde Kors

Det er lige nu Røde Kors, som administrerer modtagelsen af afghanerne i Center Sandholm.

Og generalsekretær Anders Ladekarl, der selv lige nu tager imod afghanerne i lejren, har en opfordring til Mattias Tesfaye.

Anders Ladekarl og Røde Kors har mange års erfaring i at drive asylcentre i Danmark. Video: Julie Tantholdt

Ifølge Anders Ladekarl er de flygtninge, der er ankommet, rigtig glade for, at de er kommet ud af Afghanistan, men de er også bekymrede for deres fremtid.

- Så Mattias Tesfaye, jeg vil inderligt anmode dig om, at lovgrundlaget for deres fremtid i Danmark bliver hurtigt afklaret, sådan at de kan komme videre med deres liv, siger han.

Arbejder på at få flere hertil

Mattias Tesfaye vil for nu ikke forholde sig til kritikken af de danske evakueringer i Afghanistan.

Den debat må tages bagefter, mener han.

Ministeren vil i stedet fokusere på at få de sidste ud i landet, som Danmark har et ansvar overfor og give dem en god modtagelse her i Danmark, lyder det.

Se interviewet med Mattias Tesfaye i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.