Dagens overblik

Dagens overblik: Hjulmand er 'Årets laks', og Messerschmidt klager over dommer

En lastbilchauffør efterlyses, danske unge dør som følge af druk, og endnu flere evakuerede er landet i Danmark.

Var det dig, der snarrådigt stillede din lastbil på tværs af Holbæk-motorvejen og standsede en spøgelsesbilist? Så vil politiet gerne tale med dig.

Var det ikke, kan du i stedet give dig i kast med dagens overblik.

Velkommen til, nu tager vi en tur rundt i fredagens nyhedsstrøm – med kørselsretningen.

Det tredje stik

En mindre gruppe af danskere får efter planen snart et tilbud om en tredje dosis coronavaccine.

Sundhedsstyrelsen forventer at tilbyde revaccination til folk med meget svækket immunforsvar. Det er blandt andre patienter i aktiv kemobehandling, organtransplanterede og personer med svære immunsygdomme, der efter planen snart kan lægge arm til tredje stik.

De præcise retningslinjer vil være klar i næste uge. På nuværende tidspunkt er 3.940.951 danskere færdigvaccineret. Du kan blive klogere på vaccinationer i Danmark og rundt om i verden i vores vaccineoverblik.

Tilstanden i Afghanistan

Og fra tredje stik til nogen, som frygter at blive ladt i stikken. I Afghanistan fortsætter evakueringen fra det Taliban-styrede land.

Fredag ankom endnu et fly med evakuerede derfra til Københavns Lufthavn. Blandt de 153 personer ombord var blandt andre lokalt ansatte, tolke og deres familier, personer fra danskerlisten og ansatte fra ngo’er samt NATO.

Samtidig blafrer et spørgsmål i vinden: Hvordan vil hverdagen komme til at se ud i Afghanistan fremadrettet? Min dygtige kollega har set tilbage på, hvordan Kabul er gået fra Centralasiens Paris til et brutalt Taliban-styre.

Og så har vi her på TV 2 oprettet en temaside, hvor vi samler alle de historier, vi skriver om situationen i Afghanistan. Den kan du finde her.

Messerschmidts klage

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt har nu formelt indgivet en klage over byretsdommer Søren Holm Seerup. Det er ham, der i sidste uge idømte politikeren seks måneders betinget fængsel for dokumentfalsk og svindel med EU-midler.

Klagen kommer efter, at det er kommet frem, at Søren Holm Seerup efter dommen ifølge Ekstra Bladet likede et opslag på Facebook, hvor tidligere Venstre-politiker Søren Pind kritiserer Messerschmidt.

Søren Holm Seerup slettede hurtigt sit like, da han ikke ønsker "den slags misforståelser", sagde han til mediet.

Alligevel har Messerschmidt valgt at indbringe sagen for Den Særlige Klageret. For DF's næstformand har fundet flere eksempler på, at dommeren har udtrykt sig negativt om ham og Dansk Folkeparti, lyder det.

Farlig dans med alkohol

Danske unge drikker – meget. Og i værste fald dør de også som følge af en skæbnesvanger dans med alkohol, viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

I perioden 2010 til 2019 var der ifølge opgørelsen 143 alkoholrelaterede dødsfald blandt unge i alderen 15 til 25 år. Statistikken viser blandt andet, 19 procent af dødsfaldene sker i trafikken, 13 procent lader livet i drukneulykker, mens 8,8 procent går bort på grund af fald fra højder.

Samtidig har 1700 unge har måttet søge hjælp på hospitaler som følge af alkoholindtag. Og så optræder unge mænd langt hyppigere i statistikken end deres kvindelige modstykke.

Årets laks

Kasper Hjulmand blev ikke europamester med det danske fodboldlandshold. Men den danske landstræner kan nu kalde sig 'Årets Laks' på grund af sit forsvar for menneskerettigheder ved EM-slutrunden i juni.

Det er LGBT+ Danmark, som uddeler prisen til en person, som har gjort noget exceptionelt for bevægelsen. Eller på laksevis har turdet gå imod strømmen.

Under slutrunden sagde både den ungarske regering og det europæiske fodboldforbund UEFA nej til at lade et stadion oplyse i regnbuens farver for at markere støtten til LGBT-rettigheder. Men her satte Kasper Hjulmand foden ned, da han sagde:

- Vi er født lige, og vi hylder diversiteten, og vi hylder, at alle har lige ret.

Og det har nu været med til at indbringe landstræneren en anderledes pris til pokalhylden.