Dagens overblik

Dagens overblik: Evakuerede fra Kabul får nyt hjem i Danmark

Kaos tager til i Afghanistan, mens flere evakuerede er ankommet til Danmark. Og så er et stort byggeri sat i bero på Amager i København.

Har du også følt dig som en druknet mus, hver gang du har bevæget dig udenfor døren de seneste dage? Så er der gode nyheder på vej.

Den næste uge byder nemlig på lunere vinde og mere tørvejr. Til tider kan weekenden endda opleves som solrig, har min meteorolog-kollega hvisket mig i øret.

Og med den tiltrængte opklaring vil jeg byde velkommen til dagens overblik, som starter et langt mindre opløftende sted.

Tilstanden i Afghanistan…

Desperationen vokser uden for lufthavnen i Afghanistans hovedstad, Kabul, hvor afghanere kæmper for at komme ud.

Lige nu kontrollerer det amerikanske militær lufthavnen, som er den eneste vej ud af landet, hvis man vil undgå at krydse Talibans vej.

Men USA kan ikke længere garantere sikker adgang til stedet. Det meddelte stormagten torsdag, mens urolighederne, usikkerheden og skudsalverne i og omkring lufthavnen tog til.

Taliban har ellers tidligere lovet, at der ville være fri adgang for dem, der ønsker at forlade Afghanistan. Men i praksis er virkeligheden en anden.

… og evakueringen derfra

Trods de kaotiske tilstande i lufthavnen fortsætter den danske evakueringsindsats fra stedet.

Torsdag morgen landede et fly med 84 evakuerede personer i Københavns lufthavn. Personerne ombord var primært lokalt ansatte og tolke, der har arbejdet på den danske ambassade, samt deres familier.

I første omgang skal de bo på modtagecenteret Center Sandholm i Nordsjælland. Hvor længe stedet skal være deres hjem, står endnu ikke klart.

Og så er det torsdag lykkedes at få evakueret over 300 lokaltansatte fra Kabul til Pakistan.

Du kan få overblikket over, hvad vi ved, og hvad vi stadig mangler svar på om den danske evakuering, lige her.

Deling af intime billeder

Der ligger lige nu en ubehagelig besked fra Nordsjællands Politi i 887 borgeres e-boks.

Politiet har identificeret og kontaktet personerne, fordi de optræder i et mappesystem, hvorfra der er blevet delt intime billeder af dem.

I sagen er en 26-årig mand fra Hillerød sigtet for blufærdighedskrænkelse samt uberettiget deling af materialet.

Men det er ikke kun digitalt, at der foregår krænkelser.

Hegaard vil søge hjælp

For en uge siden trådte den radikale politiker Kristian Hegaard ud af Folketinget, fordi han ad flere omgange har udvist “grænseoverskridende adfærd”.

Det er blandt andet sket, mens den tidligere folketingspolitiker har været “meget beruset”, og derfor vil han nu søge hjælp. Det fortæller han til DR i sit første interview, siden han vinkede farvel til sit job på Borgen.

- Jeg skulle ikke have bragt mig i den situation af beruselse, så jeg dagen efter havde sorte huller i hukommelsen, siger Kristian Hegaard til mediet.

- Det er noget af det, jeg skal lære og tager med herfra, fordi jeg kommer til at søge assistance, så det ikke kommer til at ske fremadrettet.

På nuværende tidspunkt ved Kristian Hegaard ikke, om han vender tilbage til politik.

Lærken, sletten og gravkoen

Snart fortier byggelarm og store maskiner på byggepladsen ved Lærkesletten på Amager Fælled i København. Her var ellers gang i et storstilet byggeprojekt, som nu er lagt på hylden - i hvert fald for en stund.

Foreningen Amager Fælleds Venner er nemlig lykkedes med at indsamle to millioner kroner, der skal stilles som garanti for at få stoppet de stormombruste byggeplaner.

Beløbet er fastslået af Københavns Byret og skal dække de udgifter, som bygherren påføres ved byggeforbuddet.

Amager Fælleds venner er gået til kamp mod gravkøerne, fordi de blandt andet mener, at byggeriet ødelægger et stykke "uerstattelig bynatur".

Men selvom det er lykkedes foreningen at indsamle de to millioner kroner, er det langtfra sikkert, at det er nok til at stoppe byggeriet på Lærkesletten helt. Det kan du blive klogere på her.