Taliban i Afghanistan

Ellemann-Jensen udtrykker mistillid til Bramsen: - Jeg har svært ved at se, hun kan fortsætte

Mens Kabul blev indtaget af Taliban i weekenden, var forsvarsministeren blandt andet til koncert. Det kalder oppositionslederne for dårlig dømmekraft.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, udtrykker nu mistillid til forsvarsminister Trine Bramsen. Det er gået for langsomt med evakueringen af danske statsborgere og lokalt ansatte fra Afghanistan. Faktisk mener han, at Trine Bramsen ikke kan blive siddende som forsvarsminister.

- Vi (Venstre, red.) har over sommeren forsøgt at få styr på en evakueringsaftale. Da vi så endelig kom i gang, så vi billeder af statsministeren og forsvarsministeren fra en koncert. Det var i fredags, hvor Taliban havde indtaget samtlige store byer. Det, synes jeg, er besynderligt og respektløst, siger Ellemann-Jensen i programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Senere på weekenden delte forsvarsministeren et billede fra en campingvogn på Ærø. Det var imens, Taliban rykkede ind i Kabul og 20 års krig så ud til at være tabt. Flere hundrede danske statsborgere og lokalt ansatte ventede på at blive evakueret til Danmark.

- Jeg har svært ved at se, hvordan hun (Trine Bramsen, red.) kan fortsætte. Jeg synes, at den her måde at håndtere tingene på, vidner om, at man ikke forstår historien, og ikke har forståelse for de menneskeliv, man har ansvaret for, siger Jakob Ellemann-Jensen i 'Lippert'.

Pape kalder det dårlig dømmekraft

Også de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, retter kritik mod forsvarsministerens måde at håndtere evakueringen fra Afghanistan.

- Når et land efter 20 års militærindsats er ved at falde i hænderne på en flok mørkemænd, så undrer det mig, at man ikke siger, at man hellere må dedikere sig hundrede procent til det i stedet for at være rundt i landet på valgkampsbesøg, eller hvad end det måtte være. Det, synes jeg, ikke er i orden, siger Søren Pape Poulsen i forbindelse med de Konservatives sommergruppemøde.

Her blev han også spurgt, om det bør koste Trine Bramsen jobbet som forsvarsminister.

- Det siger noget om manglende dømmekraft. Om det skal have konsekvenser, må regeringens parlamentariske grundlag forholde sig til. Jeg synes da bestemt, det burde have konsekvenser, siger Søren Pape Poulsen.

Lyn-analyse

Det er ikke alarmerende for regeringen i sig selv, at oppositionen ønsker en ministers afgang.

Men hele forløbet op til evakueringen i Afghanistan kan potentielt blive et problem for regeringen.

Regeringen kan naturligvis forsvare sig med, at det ikke kun er Danmark, situationen er kommet bag på, men selv med det in mente, har man som dansk regering ansvaret for at håndtere situationen for de danske statsborgere og lokalt ansatte. Og her udestår en række store spørgsmål. Vi hører også støttepartierne kræve, at hver en sten i forløbet bliver vendt.

Stolen brænder ikke lige nu, men denne sag kan udvikle sig til at blive et stort problem for både Trine Bramsen og den øvrige regering.

Lignende sag har haft konsekvenser

Både Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen pointerer, at der tidligere er en minister, der har måttet forlade sit ministerium af lignende årsager.

Daværende udenrigsminister for Konservative, Lene Espersen, meldte i 2010 afbud til et møde i Arktisk Råd, fordi hun var på Mallorca. Efter kritik måtte hun trække sig fra ministerposten.

- Jeg vil tillade mig at mene, at det her i weekenden er ti gange mere alvorligt end den sag, vi så tilbage fra den tid, fordi vi stod med en konkret situation i weekenden, siger Søren Pape Poulsen.