Nyheder

Dansk kvinde kritiserer evakuering: - Hvis jeg ikke havde haft en afghaner ved min side, havde jeg ikke været i live

Berit Mühlhausen kalder de danske myndigheders håndtering af situationen både pinlig og katastrofal.

- Forestil dig Roskilde Festival gange flere hundrede. Tilsæt så stenkast og utallige vrede afghanere. Det var decideret livsfarligt.

Sådan beskriver danskeren Berit Mühlhausen sit livs værste timer, da hun søndag ventede på at blive evakueret fra Afghanistans hovedstad, Kabul.

I knap et døgn var hun strandet sammen med flere hundrede andre mennesker, alt imens kuglerne fløj hen over hovedet på hende, og panikken voksede, fordi hun intet hørte fra de danske myndigheder.

- Jeg er normalt kendt for at være rimelig sej, men jeg har aldrig været så bange og udsat i hele mit liv, som jeg var på det tidspunkt, siger Berit Mühlhausen, der har boet og arbejdet i Afghanistan de sidste 20 år.

Sad i en container i timevis

Søndag fik Berit Mühlhausen besked fra Udenrigsministeriet om, at hun skulle tage mod lufthavnen for at blive evakueret fra Kabul.

Hun forventede, at hun ville modtage mere information, når hun ankom, men kommunikationen udeblev.

Berit Mühlhausen modtog således ingen nye beskeder fra de danske myndigheder, og der blev ikke svaret, når hun selv forsøgte at tage kontakt.

Det betød, at danskeren ikke kunne få den nødvendige dokumentation til at forlade landet, og derfor blev hun nægtet adgang til den militære gate, som er den eneste vej væk fra Kabul.

Hvis jeg ikke havde haft en afghaner med, så havde jeg ikke været i live i dag

Berit Mühlhausen, evakueret dansker

I stedet sad Berit Mühlhausen i timevis klemt op af en mur i Kabuls lufthavn sammen med en masse andre mennesker, blandt andre to afghanske kvinder.

På den anden side af muren kunne de tydeligt høre vrede og paniske afghanere, som forsøgte at tiltvinge sig adgang til lufthavnen.

- De begyndte at panikke og kravle hen over pigtrådshegnet for at komme ind til lufthavnen. Flere af dem kom over, og folk kravlede på hinanden. Jeg tænkte bare "det her går amok om lidt", og der fløj sten og kugler hen over hovedet på mig, fortæller hun til TV 2.

Efter et par timer blev situationen så farlig for Berit Mühlhausen, at hun blev lukket ind i en sikkerhedscontainer, som tilhørte vestlige soldater.

- Så sad jeg der fuldstændigt rædselsslagen. Og der var ingen internetforbindelse. En gang imellem forsøgte jeg at stikke hånden ud for at få kontakt til myndighederne, men der kom ingen beskeder, fortæller hun.

Katastrofal håndtering

For Berit Mühlhausen var det dybt frustrerende og skræmmende slet ikke at høre noget fra Danmark, efter at hun var ankommet til lufthavnen i Kabul.

Hun mener, at Udenrigsministeriets håndtering – eller mangel på samme – decideret bragte hendes liv i fare.

- Det er ikke kun pinligt. Det er katastrofalt. Hvis jeg ikke havde haft en afghaner ved min side, så havde jeg ikke været i live i dag, siger hun til TV 2.

Forud for selve evakueringen ville Berit Mühlhausen også ønske, at Udenrigsministeriet havde kommunikeret mere. Eksempelvis ved at sætte flere danskere i kontakt med hinanden.

- Jeg forsøgte gentagne gange at få oplyst, om der var andre danskere, der skulle evakueres samtidig med mig, så vi kunne have holdt sammen og støttet hinanden. Men jeg hørte intet, sigter hun.

Strandet i Doha

Berit Mühlhausen nåede aldrig at få kontakt til de danske myndigheder, inden hun efter knap et døgn i Kabuls lufthavn blev tilbudt en plads på et amerikansk militærfly, der skulle til Doha, hovestaden i Qatar.

- Det var ikke aftalen med Udenrigsministeriet, men jeg turde ikke misse chancen, så jeg takkede ja, da amerikanerne tilbød mig en plads, siger hun.

Siden har Berit Mühlhausen befundet sig i en stor hal i Doha sammen med cirka 2500 andre mennesker. Ifølge Berit Mühlhausen var hallen tiltænkt maksimalt 500 personer, og der er kun ét toilet til alle kvinderne.

Selvom forholdene er kummerlige, er Berit Mühlhausen glad for, at hun nu er evakueret fra Kabul.

Hvor hun skal hen efterfølgende og hvornår, aner danskeren intet om. Hun venter stadig på at få besked fra Udenrigsministeriet.

De danske myndigheder er i fuld sving med at evakuere personer fra Afghanistan, oplyser statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag.

84 medarbejdere er fløjet ud fra Kabul i onsdags, hvoraf flere af dem er lokalansatte og tolke, siger hun.