Udland

Få de seneste nyheder fra krisen i Afghanistan

Hvad sker der? Taliban har overtaget magten i Afghanistan. Imens kæmper Danmark og en række andre vestlige lande med at få deres diplomater, soldater og tidligere ansatte ud af landet.

G7 indkaldes til topmøde om situationen i Afghanistan

USA's præsident, Joe Biden, og den britiske premierminister, Boris Johnson, er blevet enige om at indkalde G7-lederne til topmøde om situationen i Afghanistan. Det oplyser Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters. G7 dækker over syv af verdens største økonomiske magter. Det er USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien.

Lig fundet i amerikansk landingsstel

Liget af en afghansk person, der forsøgte at flygte ud af landet, er fundet i landingsstellet på et amerikansk C-17-transportfly. Det skriver Politico og The Washington Post.

Liget blev fundet i timerne efter flyet lettede fra Kabuls lufthavn, hvor Talibans indtog i byen stod klart, skriver Politico. I denne periode udspillede tragiske scener sig, hvor flere lokale forsøgte at holde fast i lettende fly og styrtede i døden.

Evakueringer kan fortsætte indtil 31. august

Ifølge den amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan vil Taliban tillade alle civile adgang til lufthavnen i Kabul. Det skriver Reuters.

Samtidig sagde Sullivan, at evakueringer fra Kabul kan fortsætte indtil 31. august, og at amerikanerne taler med Taliban om en mere præcis tidsramme.

Mette Frederiksen i telefonsamtale med Pakistans premierminister

Statsminister Mette Frederiksen har i dag drøftet situationen i Afghanistan med Pakistans premierminister Imran Khan. Det oplyser sidstnævnte i et opslag på Facebook.

Her skriver han blandt andet, at Mette Frederiksen takkede for Pakistans hjælp og støtte i arbejdet med evakueringer fra Afghanistan.

Dansk evakueringsfly kan medtage 120 passagerer

Det danske evakueringsfly, der i dag er landet i Kabuls lufthavn, er et af Flyvevåbnets C-130J Hercules. Det bekræfter forsvarsministeriet overfor TV 2 og fortæller, at flyet har plads omkring 120 passagerer.

Forsvaret har i alt fire Hercules-fly til rådighed under Air Transport Wing i Aalborg.

Tesfaye: Husly, mad, psykolog- og lægehjælp skal stå klar til afghanere

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tillid til, at Danmark bliver klar til at tage imod de afghanere, der har hjulpet Danmark, når det forhåbentlig lykkes at evakuere dem til Danmark, siger han til TV 2. 

Det er endnu ikke muligt at få oplyst, hvor afghanerne skal være, når de kommer til Danmark. De vil fra start få en toårig opholdstilladelse i Danmark, som det blev aftalt af et bredt flertal i Folketinget for knap en uge siden.

Taliban afholder pressemøde

Omtrent samtidig med at den øverste Taliban-ledelse ankommer til Afghanistan afholder bevægelsen et pressemøde i Kabul, hvor talsmand Zabihullah Mujahid tager imod spørgsmål fra journalister. 

Her siger han blandt andet, at kvinder kan arbejde og studere indenfor bevægelsens egne retningslinjer. 

Talibans øverste ledelse er landet i Afghanistan

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er en delegation fra Talibans øverste ledelse landet i Afghanistans Kandahar-provins. Blandt de ankomne er Mullah Baradar, Talibans politiske chef, der gennem længere tid har befundet sig i Qatar.

Udenrigsministeriet bekræfter: Dansk fly er landet i Kabul Lufthavn

Udenrigsminister Jeppe Kofod skriver på Twitter, at dansk personale er til stede i lufthavnen i Kabul for at hjælpe med evakueringer.

Overfor TV 2 bekræfter Udenrigsministeriet, at der er tale om et dansk fly, der er landet med personale, der skal hjælpe med organiseringen af evakueringen.

Dansk fly er landet i Kabul

Et dansk militærfly er for kort tid siden landet i Kabuls lufthavn for at evakuere danske borgere og afghanere, der har hjulpet Danmark. Det siger TV 2s korrespondent Simi Jan, der har talt med kilder tæt på.

Udenrigsministeriet har endnu ikke bekræftet oplysningerne.

Lufthavn i Kabul åbner yderligere

Lufthavnen i Kabul i Afghanistan er sikret, og USA's militær har genoptaget evakuering af diplomater og civile fra landet.

Det oplyser en repræsentant for det amerikanske militær, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Pressemødet er slut

Det blev et meget kort pressemøde fra de to ministre, der fandt sin ende efter godt fem minutter. 

Danmark har lavet base i Pakistan

På det meget korte pressemøde kom det frem, at Danmark har oprettet en midlertidig base i Pakistans hovedstad, Islamabad. Jeppe Kofod takkede Pakistan for deres samarbejde.

Tidligt i morges dansk tid landede to SAS-fly i Islamabad direkte fra København.

Fortsat usikkerhed om danske ansatte

Trine Bramsen bliver spurgt til, hvorvidt alle danske ambassadefolk er ude af landet. Hun svarer, at der fortsat er detaljer, som hun ikke vil svare på af hensyn til sikkerheden for evakueringen.

Gør alt hvad der er muligt

Jeppe Kofod: Vi gør alt hvad der menneskeligt muligt for at hjælpe med evakueringer af vores egne folk og samarbejdspartnere, men der er ting, som er ude vores hænder som for eksempel mennesker på landingsbaner, der kan forhindre arbejdet.

Danmark hjælper allierede med evakueringer

Danmark fortsætter evakueringer fra Afghanistan, når Danmarks egne borgere og støtter er hjulpet ud af landet. Det sker på amerikanske anmodning. Det oplyser forsvarsminister Trine Bramsen og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde tirsdag eftermiddag efter et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Trine Bramsen og Jeppe Kofod afholder pressemøde om situationen i Afghanistan

Forsvarsminister Trine Bramsen og udenrigsminister Jeppe Kofod afholder om kort tid et pressemøde om situationen i Afghanistan.

Taliban-talsmand: Kvinder skal bære hijab

USA bør have alle deres tropper ude af Afghanistan inden 11. september. Det oplyser Talibans talsmand, Suhail Shaheen, til Sky News. 

Datoen er 20-året for al-Qaedas angreb på blandt andet World Trade Center i New York, som var årsagen til den amerikanske invasion af Afghanistan. Datoen er i øvrigt meldt ud af den amerikanske præsident, Joe Biden, som den dag, hvor alle amerikanske tropper skal være ude af landet.

Suhail Shaheen oplyser samtidig, at Taliban overholder sine forpligtelser om ikke at angribe.

Derudover fortæller han, at kvinder forventes at bære hijab og ikke burka. 

Uganda tager mod 2000 flygtninge

Uganda har efter en anmodning fra USA sagt ja til midlertidigt at huse 2000 flygtninge fra Afghanistan.

Det oplyser Ugandas minister for flygtninge, Esther Anyakun Davinia, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det østafrikanske land huser i øjeblikket omkring 1,4 millioner flygtninge, hovedsageligt fra det sydlige Sudan.

Det er planen, at de 2000 flygtninge kan opholde sig i Uganda i tre måneder.

Flere hardcore Taliban-krigere ankommer, rapporterer journalist

Ifølge Sky News' journalist i Kabul, Stuart Ramsay, ankommer der hele tiden flere - med hans ord - hardcore Taliban-krigere til Kabul.

Han har af flere af de afghanere, han har snakket med, fået oplyst, at Taliban river pas i stykker, ligesom flere krigere ved lufthavnen udviser en aggressiv opførsel. 

- Det er meget anderledes i centrum af byen, som er mere stille. Her går mennesker rundt og åbner deres butikker og shopper. Det er to byer på en gang i øjeblikket.