Nyheder

Dansk fly er landet i Kabul - myndigheder sender sms til ventende

Danskere og afghanere, der venter på evakuering har modtaget sms fra Udenrigsministeriet.

Et dansk militærfly er for kort tid siden landet i Kabuls lufthavn i Afghanistan for at evakuere danske borgere og afghanere, der har hjulpet Danmark.

Det bekræfter Udenrigsministeriet overfor TV 2.

Der er tale om et Hercules C-130-fly med plads til 120 passagerer.

Det er altså alt det kaotiske logistik, der skal styr på

Simi Jan, korrespondent

Danske diplomater til stede

På Twitter oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at der er danske diplomater på jorden, som hjælper med evakueringerne i lufthavnen.

- Vi sætter fortsat alle kræfter ind på at evakuere folk ud af Kabul via vores operative hub i Pakistan, skriver han.

Diplomaterne er ankommet sammen med det fly, som netop er landet i Afghanistan. Og deres opgave bliver at stå for logistikken, siger TV 2s korrespondent Simi Jan, som er tilstede i Kabul.

- Det er altså alt det kaotiske logistik, der skal styr på. For eksempel hvilken gate, folk skal igennem, sikkerheden på stedet og at få folk de rette steder hen, siger hun.

Den danske regering har oprettet midlertidig base i Pakistans hovedstad, Islamabad, hvor flere evakuerede tidligere er blevet fløjet til. Her har Danmark fået "det setup, der skal til," for at udføre de nødvendige evakueringer, siger Jeppe Kofod (S) tirsdag aften.

- Vi skal have al den tid, vi kan få, til opgaven er løst. Vi er kommet ret langt fra dansk side. Vi har det setup, der skal til civilt og militært. Vi er afhængige af situationen på jorden i Kabuls lufthavn og omkring Kabuls lufthavn, siger Jeppe Kofod.

Besked sendt til de ventende

I en sms til danske og lokalt ansatte, der venter på at blive evakueret, skriver Udenrigsministeriet blandt andet, at diplomatiske medarbejdere er ankommet til lufthavnen i Kabul. Her arbejder de på at skaffe adgang til lufthavnen for dem, der skal flyves ud af Afghanistan.

I beskeden, som TV 2 har set, skriver ministeriet samtidig, at de ikke kan sige, hvornår det første fly afgår, og at man ikke skal komme til lufthavnen, før man modtager yderligere besked.

Dansk fly opgav landing

Lufthavnen i Kabul blev lukket mandag omkring klokken 20 lokal tid. Det skyldtes, at hundredvis af civile i løbet af dagen indtog landingsbanen i et desperat forsøg på at blive evakueret.

Og mandag aften måtte et dansk evakueringsfly vende om og droppe at lande i Kabul, da situationen i lufthavn var kaotisk.

Men tidligere tirsdag meddelte en repræsentant for det amerikanske militær, at stedet igen var sikret, og at USA's militær havde genoptaget evakuering af diplomater og civile fra landet.