Lippert

Fogh retter skarp kritik af Trump, Biden og de danske politikere

Anders Fogh Rasmussen sendte Danmark i krig i Afghanistan. Nu retter han skarp kritik af måden, vi forlod landet på.

Kaotiske scener udspiller sig i Kabul i disse timer. Særligt i lufthavnen går det vildt for sig, hvor afghanere forsøger at komme væk ved at klynge sig fast til store militærfly, der triller ud mod startbanen.

- Billederne er jo hjerteskærende. Den kaotiske situation omkring Kabul og lufthavnen kan ikke andet end at berøre os alle sammen. Fremtiden for Afghanistan ser noget sort ud, siger Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister for Venstre og generalsekretær for NATO.

Mens vi ser billederne fra Kabul og lufthavnen, er danske statsborgere og lokalt ansatte i Afghanistan ved at blive evakueret under det, ministeren kalder "svære forhold". Forhold, som, ifølge Anders Fogh Rasmussen, kunne være undgået.

Tre fejl er skyld i kaos

I programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS udpeger han tre fejl, som er skyld i, at vi nu står i en situation, hvor de vestlige statsborgere har svært ved at komme ud af Afghanistan, og hvor der er tvivl om, hvorvidt vi kan få de lokalt ansatte med ud.

Han taler om tre fejl, der er skyld i scenariet.

Den første fejl var, at præsident Trump indgik en fredsaftale med Taliban, hvor han sagde, at amerikanerne ville trække sig ud af landet. Men med den udmelding, mener Fogh ikke, at Taliban havde noget incitament til fredsforhandlinger.

Jeg synes, at enhver med det blotte øje kunne se, at det her kom.

Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister for Venstre og generalsekretær for NATO

Fejl nummer to var, at Biden overtog planen og satte en dato på tilbagetrækningen, så Taliban kunne sætte sig ned og vente på den dag.

Den tredje fejl var, at ingen vestlige lande havde lagt en plan for evakueringen af egne statsborgere og afghanere, der har hjulpet i Afghanistan.

- Det er en meget, meget trist afslutning på 20 års engagement, siger Anders Fogh Rasmussen.

Derfor retter han nu en skarp kritik mod de danske politikere.

Danmarks troværdighed er på spil

- Jeg synes, at enhver med det blotte øje kunne se, at det her kom. Jeg er meget, meget overrasket over, at der ikke lå en plan for, hvordan vi skulle få danskere og lokalt ansatte ud, siger han.

- Det her handler om meget mere end snæver dansk udlændinge politik. Det handler om vores troværdighed i verden, siger Anders Fogh Rasmussen.

Taliban har rykket frem i Afghanistan med en hast, der er kommet bag på de fleste. De færreste havde forestillet sig, at Taliban ville indtage Kabul allerede søndag.

Men det kan ikke bruges som en undskyldning, mener Fogh. Allerede i foråret, da beslutningen om at forlade landet, var taget, burde der have været lagt en plan for evakueringen.

- Jeg er rystet over, at det er gået så langsomt. Og det er klart, at det er regeringen, der har ansvaret. Men der har jo heller ikke været et enormt politisk pres fra de andre partier i Folketinget, siger han.

- Så det er også en hård kritik af dit eget parti Venstre?

- Det er en kritik af alle, som har slæbt på fødderne. Det kan ikke komme som en overraskelse, at det er slut. Taliban har overrasket alle ved at overtage magten så hurtigt, men der er dog kun 14 dage tilbage til slutdatoen. Jeg er virkelig rystet over, at man kan stå i den situation nu.

Danmark har ikke fejlet i Afghanistan

Kritikken går dog begge veje.

Mens Anders Fogh Rasmussen kritiserer tilbagetrækningen, kritiserer flere, at Danmark overhovedet gik ind i Afghanistan. For, hvad nytter vores 20 år lange indsats, når vi står tilbage med et land, der nu ligner det, der var, før Danmark med Anders Fogh Rasmussen i spidsen gik ind i det.

Siden 2002 har 44 danske soldater mistet livet, og flere hundrede er blevet såret. Indsatsen har kostet op mod 13 milliarder danske kroner. Alt sammen med det formål at fordrive terrororganisationen al-Qaeda, fjerne Taliban og skabe demokrati i Afghanistan. Men på trods af de scener, der nu udspiller sig i Afghanistan, mener Fogh ikke, at indsatsen har været spild.

- Begik du og præsident Bush en fejl ved at tro, at I kunne bygge en nation op?

- Jeg vil ikke acceptere synspunktet om, at der findes steder, der ikke egner sig til demokrati. Vi har eksempler på, at det er sket i Tyskland og Japan. Så hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre i islamiske stater?

- Man må vel sande, at dit ræsonnemet ikke holder, når de ikke lykkedes i Afghanistan?

- Det kræver en langsigtet indsats at bygge et demokrati op. Men vi er lykkedes med at fjerne al-Qaeda, vi har nedbragt børnedødeligheden og givet piger og kvinder nye muligheder. Så i den forstand har vi løst opgaven, men vi skulle have afsluttet den på en helt anden måde.