USA evakuerer i al hast, men udenrigsminister slår fast: - Det her er ikke Saigon
USA's udenrigsminister lægger ikke skjul på, at de afghanske styrker, som USA har haft i årevis, ikke lever op til forventningerne.
I disse dage og timer forlader de sidste amerikanske soldater Afghanistan efter næsten 20 års uafbrudt krig.
Bag sig efterlader de hverken demokrati eller politisk stabilitet.
De efterlader et land, der på omtrent en uge er blevet næsten komplet overtaget af den militante islamistiske bevægelse, Taliban, som man for to årtier siden havde som mål at udrydde.
Søndagen igennem har helikoptere samlet folk op fra taget af den amerikanske ambassade i Kabul. Billeder der både i kontekst og æstetik vækker minder om Saigons fald i slutningen af Vietnamkrigen i 1975.
Med helikopter fra taget
Men den sammenligning afviser USA's udenrigsminister Anthony Blinken:
- Det her er ikke Saigon, siger Anthony Blinken.
Saigon var hovedstaden i Sydvietnam, som under Vietnamkrigen blev støttet af USA. Da nordvietnamesiske styrker i april 1975 erobrede Saigon, blev amerikanere i al hast evakueret med helikopter fra taget af en bygning nær den amerikanske ambassade.
Anthony Blinken siger, at formålet med at have styrker i Afghanistan var at stoppe terrorangreb på USA, og at dette er lykkedes. Derfor er det ”simpelthen ikke i USA's interesse” at forblive i Afghanistan længere, lyder det.
- Hurtig og resolut reaktion
Rømningen af den amerikanske ambassade er ifølge udenrigsministeren foregået på ”grundig og sikker vis”. Alt amerikansk personel, der ikke allerede er ude af landet, er ifølge Anthony Blinken fløjet til Kabuls lufthavn, hvor også det danske ambassadepersonale er blevet evakueret til.
Den amerikanske udenrigsminister har gjort det klart, at hvis Taliban skulle finde på at ”forstyrre” amerikansk personale under evakueringen, vil de blive mødt med ”hurtig og resolut reaktion”.
Reuters skriver, at amerikanske styrker ifølge NATO har sikret sikkerheden i og omkring lufthavnen, så diplomater og andre udlændinge frit kan passere gennem lufthavnen.
Skuffet USA
Anthony Blinken lægger ikke skjul på, at han ikke var ubetinget tilfreds med den afghanske regeringshær, som USA sammen med sine allierede har brugt fire præsidentperioder og ifølge Blinken også milliarder af dollars på at træne til at kunne holde stand mod Taliban.
- Faktum er, at vi har set, at (de afghanske, red.) styrker har været ude af stand til at forsvare landet. Og det er sket hurtigere, end vi havde regnet med, siger Anthony Blinken.
Sent søndag eftermiddag dansk tid er den seneste melding, at Talebans ledere netop har givet deres styrker ordre til at rykke ind i Kabul. Det meste af søndagen har Taleban stået udenfor Kabul, hvor de har kontrolleret indfaldsveje til byen.