Udland

Få de seneste nyheder fra krisen i Afghanistan

Hvad sker der? Taliban har indtaget størstedelen af Kabul. Imens kæmper Danmark og en række andre vestlige lande med at få deres diplomater, soldater og tidligere ansatte ud af landet.

Billede fra amerikansk evakueringsfly spreder sig

Ifølge det amerikanske forsvarsmedie Defense One er 640 afghanere blevet evakueret af det amerikanske luftvåben i et af deres Boeing C-17 transportfly.

Steinmetz - Biden svarede ikke på vigtig kritik

Ifølge korrespondent Jesper Steinmetz kan man ikke beskylde Joe Biden for at have ændret holdning. Men i talen kom han ikke forbi en central kritik.

- Man kan ikke beskylde Joe Biden for at være en hykler. Han står ved sin egen beslutning. Men mange i USA mangler r at få ham til at italesætte den fuldstændig katastrofale håndtering og eksekvering af tilbagetrækningen, siger Jesper Steinmetz.

Kunne være sket for fem år siden

Biden siger, at det der er sket den seneste tid lige såvel kunne være sket for fem år siden eller femten år ude i fremtiden.

Samtidig understereger Biden endnu engang, at USA vil slå hårdt tilbage, hvis Taliban skulle angribe amerikanske interesser i Afghanistan.

Vi udvider hjælp til evakueringer

Joe Biden fortæller, at USA i øjeblikket udvider hjælpen til evakueringer fra Afghanistan. I talen fortæller han, at USA i alt sender 6000 soldater til Kabul for at hælpe med evakueringen af både egne borgere og afghanere, der har hjulpet USA i landet. Samtidig bliver muligheder for asylsøgning udvidet. 

Kollaps kom hurtigere end ventet

- Amerikanske soldater skal ikke dø i en krig, som afghanske soldater ikke selv vil dø i, siger Joe Biden om beslutningen om at trække sig ud af Afghanistan.

Samtidig erkender han, at kollapset af den afghanske regering og hær skete langt hurtigere, end Biden og hans regering havde regnet med. 

Intet andet valg siger Joe Biden

Joe Biden fortæller, at USA kom til Afghanistan for 20 år siden med et klart mål – at stække al-Qaeda i Afghanistan, og at det lykkedes. 

Donald Trump allerede havde igangsat en stor tilbagetrækning fra landet. Derfor stod Joe Biden ifølge ham selv over for valget mellem at eskalere indsatsen og sende tusinder af tropper tilbage til Afghanistan og begynde et tredje årtis krigsindsats. Eller at trække sig ud.

Joe Biden er komiske Ali anno 2021

Ifølge TV 2's USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, så er det svært for Biden ikke at ligne Komiske Ali i 2021.

Det er en reference til Saddam Husseins talsmand, der under optrækket til USA's invasion af Irak i 2003 sagde, at der var styr på situationen, selvom amerikanske tropper var på vej ind over grænsen. 

8. juli sagde Biden, at han ikke så nogen fare for, at Taliban ville overtage Afghanistan. 

Joe Biden holder tale

Joe Biden holder en annonceret tale om situationen i Afghanistan fra Det Hvide Hus.

Fly bliver dirigeret udenom Kabul Lufthavn

Militære fly fra flere lande kan fortsat ikke lande i lufthavnen for at hjælpe med evakueringer. 

Luthavnen har i løbet af mandagen været lukket helt for for flyvninger til og fra grundet kaos ved landingsbanen, det skriver BBC. 

Macron vil koordinere flygtningeindsats

I en tv-tale til nationen siger præsident Emmanuel Macron, at Afghanistan ikke må blive det fristed for terrorister, som det engang var. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig siger han, at Frankrig samme med Tyskland og andre europæiske lande skal stå for en koordineret indsats, når det kommer til nye afghanske flygtninge.

Joe Biden taler til nationen om Afghanistan

USA's præsident Joe Biden vil mandag aften holde en tale om situationen i Afghanistan.

Biden holder talen fra Det Hvide Hus klokken 21.45 dansk tid. Du kan se talen på TV2.dk

Pakistan hjælper med danske evakueringer

Udenrigsminister Jeppe Kofod bekræfter mandag aften, at Pakistan bistår med de danske evakueringer fra Afghanistans hovedstad, Kabul. Det oplyser Jeppe Kofod til TV 2.

Uden at ned i detaljer om samarbejdet kalder Kofod det for en "meget operationel ramme om vores arbejde med at evakuere ud af Afghanistan."

To SAS-fly lettede mandag eftermiddag fra København med retning mod Pakistans hovedstad, Islamabad. 

To afghanere skudt i lufthavn

Det amerikanske forsvarsministerium fortæller på et pressemøde, at soldater ved lufthavnen i Kabul har skudt og dræbt to bevæbnede personer. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Intet tyder på, at de havde tilknytning til Taliban.

På pressemødet kom det samtidig frem, at de amerikanske tropper arbejder på at få ryddet landingsbanen, så evakueringerne kan fortsætte. 

Syv døde i lufthavn

Ifølge nyhedsbueauet AP har kaosset ved lufthavnen i Kabul kostet syv menneskeliv. Flere af de døde faldt ifølge AP's kilder fra et amerikansk militærfly, mens det lettede. 

I øjeblikket er alt trafik i lufthavnen indstillet på grund af det vedvarende kaos på og omkring landingsbanen. 

Norske ambassademedarbejdere er ude af Kabul

Samtlige norske ansatte på landets ambassade i Kabul er nu evakueret. Det siger forsvarschef Eirik Kristoffersen til den norske avis VG.

Forsvarschefen tilføjer, at der fortsat er nogle lokalt ansatte og deres familier, der mangler at blive evakueret fra hovedstaden.

Afghansk militærfly skudt ned

Et afghansk militærfly blev søndag skudt ned i Usbekistan, fordi det fløj ulovligt ind i landets luftrum. Det oplyser Usbekistans forsvarsministerium.

Ifølge forsvarsministeriet skød piloten sig ud af flyet og overlevede.

Danske veteraner kan kontakte center

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) oplyser, at det danske Veterancenter har et særligt fokus på de danske Afghanistan-veteraner i forbindelse med situationen i Afghanistan. 

- Det er muligt at kontakte centeret, hvis man har brug for hjælp og en snak. Der er sat ekstra ressourcer af, siger ministeren.

Det er også muligt for familier og pårørende at kontakte centeret.

Afghanske soldater er landet i naboland

Tadsjikistan oplyser, at flere fly med over 100 afghanske soldater er landet i lufthavnen i Bokhtar. Det oplyser det russiske nyhedsbureau RIA.

USA stopper evakueringer midlertidigt

USA har midlertidigt indstillet evakuering med fly fra lufthavnen i Kabul for at rydde landingsbanerne. Det oplyser de amerikanske myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Årsagen er de store menneskemængder, der befinder sig på landingsbanerne.

På Twitter viser flere optagelser fra lufthavnen, hvordan mennesker løber foran fly og forsøger at kravle op på fly i bevægelse for at komme væk.

Minister vil ikke oplyse om hjælp fra Pakistan

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil ikke kommentere på nyheden om, at Pakistan har hjulpet Danmark med at få 431 afghanere ud af landet. 

- Jeg kommer ikke til at gå ind i tal, siger hun til TV 2. 

Pakistans udenrigsminister Shah Mahmood Qurreshi har på Twitter oplyst om hjælpen.

Hun fremhæver igen, at det i forhold til evakueringen af danske udsendte har været afgørende, at Danmark har haft militærfly i området.

Regeringen har netop orienteret Udenrigspolitisk Nævn om situationen i Afghanistan.