Nu vaccineres der også på skoler og arbejdspladser

En ny kampagne skal få de 20-29-årige under nålen. Derfor popper vaccinationscentre nu op, hvor de unge er.

Sundhedsstyrelsen sparker nu gang i en kampagne for at få flere 20 til 29-årige vaccineret mod covid-19.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at de 20 til 29-årige har den laveste tilslutning til vaccination, selv om de har fået en invitation for flere uger siden.

- Det er ikke fordi, der er for få unge, der er vaccineret. Danmark ligger faktisk på en europæisk førsteplads. Men vi mangler lige de sidste, siger direktør Søren Brostrøm til TV 2.

- Nu er de kommet hjem fra sommerferie, deres uddannelser er startet, og så vil vi gerne tilbyde dem vaccinerne, der hvor de er.

Ingen fadøl og hotdogs

Derfor var Søren Brostrøm torsdag morgen på Slotshaven Gymnasium i Holbæk for at vaccinere elever og kickstarte kampagnen i det første pop-up vaccinationscenter på et gymnasium i Danmark.

Snart tilbyder alle regioner vaccination uden tidsbestilling og pop up-vaccinationscentre, der blandt andet kommer ud til uddannelsessteder og arbejdspladser.

Og Sundhedsstyrelsens direktør håber, at det kan give et puf til de dem, der gerne vil vaccineres, men af forskellige årsager stadig mangler et eller to stik i skulderen.

- Det gør det lettere for de unge, forklarer Søren Brostrøm.

- Det er ikke nødvendigt med lottokuponer, fadøl og hotdogs. Det er gode argumenter, tilgængelighed og gratis vacciner, der er den danske model.

Unge kan også ryge på hospitalet

Et af de gode argumenter er, at vaccinen beskytter mod Delta-varianten, der er markant mere smitsom og alvorlig end tidligere varianter af covid-19.

Smitten er høj i gruppen af 20-29-årige. Og selvom knap 75 procent af de unge har fået første stik, vil Søren Brostrøm gerne have så mange som muligt af de unge færdigvaccineret.

For uden vaccination forventes 25-40 ud af 1000 smittede i den aldersgruppe at blive indlagt.

- Unge kan også få hårde sygdomsforløb med feber, træthed og miste deres smags- og lugtesans. Nogle vil blive ramt af senfølger flere måneder efter, forklarer Søren Brostrøm.

- Og så skal vi heller ikke glemme, at et sygdomsforløb sender den unge hjem i isolation, og at de så går glip af fester, samvær med kammeraterne og undervisning. Nogle vil også smitte deres venner og familie, og det er jo de færreste, som ønsker det, siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen sætter i de næste uger ind med mere information til de 20-29-årige.