Coronavirus

Studier: Moderna kan være et bedre våben mod Delta end Pfizer

Studier i deres tidlige faser viser, at vaccinerne fra Moderna og Pfizer falder i effektivitet mod coronavirussens Delta-variant.

Vaccinen fra Pfizer og BioNTech er muligvis mindre effektiv mod den smitsomme Delta-variant end vaccinen fra Moderna.

Det peger to studier på, der er blevet offentliggjort på onlinetidsskriftet medRxiv, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I et studie med mere end 50.000 patienter fandt forskerne, at Moderna-vaccinens effektivitet mod coronasmitte var faldet til 76 procent i juli, hvor Delta-varianten var dominerende, fra 86 procent i begyndelsen af 2021.

I samme periode faldt effektiviteten af vaccinen fra Pfizer og BioNTech til 42 procent fra 76 procent ifølge studierne.

Selv om begge vacciner stadig er effektive i forhold til at forhindre indlæggelse med coronavirus, kan et ekstra og tredje stik med Moderna måske blive nødvendigt for alle dem, der har modtaget begge stik med enten Pfizer eller Moderna tidligere på året.

Det siger læge Venky Soundararajan, der leder studiet ved Mayo Clinic Health System i Massachusetts.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut har 12 procent af de vaccinerede danskere fået vaccinen mod coronavirus fra Moderna, mens langt størstedelen - cirka 84 procent - er blevet stukket med Pfizer og BioNTech.

Mulighed for tredje stik

I et separat studie med plejehjemsbeboere i Ontario i Canada fandt forskere, at de ældre havde en stærkere immunrespons - især mod bekymrende varianter - med vaccinen fra Moderna end med den fra Pfizer og BioNTech.

Studierne er endnu ikke blevet fagfællebedømt - det vil sige, at uvildige forskere endnu ikke har gennemgået resultaterne for at sikre deres pålidelighed.

Resultaterne fra de videnskabelige studier bygger udelukkende på personer fra Minnesota i USA. Derfor mener forskerne, at der i fremtiden er behov for større studier, hvor flere forskellige befolkningsgrupper bliver inddraget.

Samtidig bliver det påpeget, at der generelt er brug for yderligere evaluering af de hidtidige resultater for bedre at forstå de bagvedliggende mekanismer og forskelle mellem vaccinerne - i forhold til deres effektivitet og grad af beskyttelse.

En talsmand fra Pfizer siger, at et tredje stik med en coronavaccine stadig kan blive nødvendigt indenfor 6-12 måneder efter den fulde vaccination for at opretholde det højest mulige niveau af beskyttelse.

I begyndelsen af juli søgte Pfizer om godkendelse hos de amerikanske sundhedsmyndigheder til et tredje stik. Det er endnu ikke blevet godkendt i USA.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har tidligere opfordret alle lande til at vente med at give et tredje booster-vaccinestik indtil i hvert fald slutningen af september.