Seneste nyt om coronavirus 10. august

Her fĂĄr du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Britisk test-system møder kritik: - Komplet fup og uacceptabelt

Myndighederne i Storbritannien er under pres for at gøre noget ved landets teststrategi, som lige nu er på randen af et kollaps, skriver The Guardian.

Sidste uge florerede billeder pĂĄ de sociale medier fra Storbritanniens største testudbyder, Randox, hvor man sĂĄ ubehandlede test og overfyldte kasser, mens tusindvis af briter vendt tilbage fra ferie ventede pĂĄ testsvar. 

Blandt andet bliver der sat spørgsmĂĄlstegn ved fornuften i, at færdigvaccinerede, der har været i lande med lavere smittetryk end Storbritannien, skal PCR-testes. En af kritikerne er Ben Bradshaw fra Labour. 

- De er fuldstændig unødvendige. Det er komplet fup og komplet uacceptabelt, siger han. 

Alle briter, der kommer hjem fra grønne eller orange lande skal tage en test, dagen inden de rejser tilbage, og endnu en test pĂĄ andendagen efter indrejse. PCR-testene kan koste op til 500 kroner per styk. 

Uvaccinerede briter skal udover de to test ogsĂĄ gĂĄ i selvisolation og testes en tredje gang otte dage efter hjemkomsten.

Trump-støtte udelukket fra Twitter efter vaccine-tweet

Det republikanske kongresmedlem Marjorie Taylor Greene skrev, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, ikke bør godkende coronavaccinerne, og at vaccinerne ikke forhindrer spredningen af virussen.

Det har nu fĂĄet Twitter til at udelukke hende fra det sociale medie i en uge, oplyser AFP. Derudover har Twitter markeret tweetet som misvisende og rĂĄdet brugere til at søge information hos de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Det er stadig muligt at tilgĂĄ kongresmedlemmets profil.

Marjorie Taylor Greene er en støtte af USA's tidligere præsident Donald Trump og bakkede blandt andet op om hans påstand om, at Demokraterne "stjal" præsidentvalget i november sidste år.

Røde Kors-sygeplejerske mistænkt for at vaccinere med saltvand

Myndighederne i det nordlige Tyskland opfordrer knap 10.000 mennesker til at få et ekstra vaccinestik, efter en politiefterforskning har fundet frem til, at en sygeplejerske fra Røde Kors sandsynligvis har givet dem en dosis saltvand i stedet for vaccine.

Doserne er givet pĂĄ et vaccinationscenter i Friesland i det tidlige forĂĄr.

Saltvandsopløsningen er harmløs, men fordi det fortrinvis er ældre og sĂĄrbare personer, som blev vaccineret i marts og april, er det risikabelt, at de ikke er beskyttet optimalt af vaccinen. 

Efterforskningslederen Peter Beer fortalte pĂĄ en pressekonference, at der ud fra vidneforklaringer var "en rimelig mistanke om fare". 

Hvad sygeplejerskens motiv har været, er uklart, men hun har delt vaccineskeptiske opslag på sociale medier, fortæller politiet.

Politi bruger tĂĄregas mod thailandske demonstranter

Politiet i Thailand trak tĂĄregas og gummikugler, da en gruppe demonstranter tirsdag gik pĂĄ gaden i Bangkok for at fĂĄ regeringen til at trække sig pĂĄ baggrund af dets coronahĂĄndtering. Det skriver nyhedsbureuaet AP.

Demonstranterne svarede tilbage ved at kaste med sten og fyrværkeri og sætte ild til politikøretøjer. 

Thailand har oplevet en voldsom stigning i antallet af nye smittetilfælde, som demonstranterne tilskriver regeringen. Men ifølge The Guardian skal demonstrationerne ogsĂĄ ses i lyset af et bredere ønske om, at der skal andre politiske kræfter til magten, at landets forfatning skal omskrives og at det thailandske monarki skal reformeres.

Solberg sætter slutdato på norske restriktioner

Erna Solberg, Norges statsminister, og sundhedsminister Bent Høie siger til VG, at nordmændene kan leve et helt normalt liv i slutningen af septemper, også selv om smittetallene vil stige.

Det betyder for eksempel, at afstandskravet på en meter vil blive hævet, og at mundbindskravet forsvinder.

Alle nordmænd over 18 ĂĄr vil fĂĄ tilbudt vaccination i slutningen af denne uge, og tre uger efter kommer det, Solberg kalder "første milepæl" - for her er vaccinens første beskyttelse mod alvorlig sygdom sat ind. 

Anden milepæl bliver, når alle over 18 er tilbudt dosis nummer to, hvilket ligger i slutngen af september.

Selv om restriktionerne vil forsvinde, så skal der ifølge den norske sundhedsminister stadig være "øget beredskab", som har fokus på nye virusvarianter og smitteopsporing. Men selv om smitten vil stige, så er der ikke behov for at genindføre restriktionerne, lyder det. Og det skyldes en høj norsk tilslutning til vaccinationsprogrammet.

Ifølge FHI, den norske pendant til Statens Serum Institut, har 68,9 procent af den norske befolkningen fĂĄet første vaccine. 36,7 procent af befolkningen er færdigvaccineret. For befolkningen over 18 ĂĄr er antallet henholdsvis 86,8 og 46,2 procent.

- Vaccinerne er vigtigst. Selv om smitten er steget kraftigt de sidste uger, så er vi ikke kommet med nye nationale tilag, netop fordi vaccinerne og belastningen af sundhedsvæsnet betyder mere end smitteudviklingen, siger Bent Høie.

Merkel bekræfter, at gratis coronatest ophører

Den tyske kansler, Angela Merkel, bekræfter ifølge Reuters, at det fra 11. oktober vil koste penge at blive testet for coronavirus. 

Meldingen kommer på baggrund af et møde hos de tyske myndigheder, som havde fokus på omstrukturering af landets coronastrategi. Håbet er, at udfasningen af gratis coronatests vil få flere borgere til at lade sig vaccinere

Personer, som af sundhedsmæssige grunde ikke kan blive vaccineret, vil stadig få mulighed for at blive testet gratis. Det gælder også for gravide kvinder og børn under 18 år.

EMA: Ikke bevis for, at coronavacciner forstyrrer menstruationen

Det europæiske lægemiddelagenturs bivirkningskomitĂ© (PRAC) har gennemgĂĄet hundredevisaf rapporter om forandrede menstruationscyklusser efter coronavaccination. 

Og indtil videre er konklusionen fra PRAC, at der ikke kan bevises nogen sammenhæng mellem vaccinerne og indberretningerne. KomitĂ©en pĂĄpeger, at forstyrrelser i menstruationen er almindeligt og ofte forekommer uden en medicinsk bagvedliggende ĂĄrsag.

Resultaterne er foreløbelige, for PRAC fortsætter med at undersøge, om der er en ĂĄrsagssammenhæng. Det indebærer blandt andet, at alle EU-godkendte vaccineproducenter bidrager med yderligere data. 

TV 2 har tidligere været i kontakt med Lægemiddelstyrelsen i forbindelse med menstruationsforstyrrelserne efter en vaccination med en coronavaccine - dem er der indberettet 1189 styks af indtil 21. juli. 

26. juli oplyste styrelsen, at både Lægemiddelstyrelsen og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) følger indberetningerne nøje.

- Men det er endnu for tidligt at konkludere, om der kan være sammenhæng med covid-19-vaccinerne, eller om der kun er tale om et tidsmæssigt tilfældigt sammenfald, lød det.

Fauci: Alle lærere skal vaccineres

Den førende amerikanske sundhedseksper, Anthony Fauci, opfordrer amerikanske stater og lokale myndigheder til at kræve, at alle lærere skal være vaccineret mod coronavirus. 

Det siger han i et interview med MSNBC.

- Jeg kommer til at gøre nogle vrede med det her, men ja, det mener jeg, at vi skal, siger han. 

- Det her er meget seriøst. Man kunne ønske sig, at folk selv kunne se, hvorfor det er sĂĄ alvorligt, lyder det fra Fauci. 

1004 nye smittetilfælde - 60,5 procent færdigvaccineret

Der er det seneste døgn registreret 1004 smittetilfælde, viser tal fra SSI. Det er det højeste i halvanden uge. Der er registreret 2 nye dødsfald.

Desuden er 60,5 procent af danskerne nu færdigvaccineret, viser de seneste vaccinationstal. 

Kontakttallet er 1 - stabilt niveau, siger minister

Kontakttallet er beregnet til 1, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) pĂĄ Twitter. Det betyder, at coronaepidemien hverken er voksende eller aftagende. 

- Tyder pĂĄ en stabil epidemi, som de mange danskere, der nu er vaccinerede, holder nede, skriver ministeren.

Antallet af indlagte er tirsdag steget med 2 til 85.

For første gang siden februar er der over 6000 smittede i Israel

Mandag registrerede Israel 6275 coronasmittede, hvilket er det højeste tal siden starten af februar. Det skriver Haaretz. Derudover er 394 covid-patienter i landet nu alvorligt syge, hvilket er det højeste antal i seks mĂĄneder. 

Samme avis skriver, at det i høj grad er uvaccinerede israelere, der bliver alvorligt syge. 

Vacciner.dk er klar med længe ventet ændring

Det er nu muligt at rette sin vaccinetid på hjemmesiden vacciner.dk, uden at man behøver at afbestille sin eksisterende tid.

Tidligere kunne man kun ændre i sin tid, hvis man først afbestilte sin tid. Det har betydet, at nogle ikke turde gøre det, fordi man sĂĄ risikerede at fĂĄ en tid flere dage senere.

Delstat sætter kedelig rekord

Delstaten Arkansas registrerede mandag det højeste antal covid-indlagte på delstatens hospitaler, skriver AP.

I alt steg delstatens indlagte med 103 patienter til i alt 1376 indlagte. Det er desuden den største stigning pĂĄ en dag.

Ifølge delstatens sundhedsmyndigheder er der blot otte intensive pladser til rådighed. I alt er 509 patienter indlagt på intensiv, mens 286 ligger i respirator.

Blot 37 procent af delstatens borgere er fuldt vaccineret. 

Dallas og Austin nægter at adlyde guvernør omkring mundbind

Flere storbyer i delstaten Texas nægter at adlyde den republikanske guvernør, Greg Abbotts, ordre om at bandlyse mundbind i offentlige institutioner. I stedet vil storbyerne Dallas og Austin fortsat kræve, at børn i skolerne bærer mundbind, skriver TheWeek.com. Det forventes ogsĂĄ, at storbyen Houston vil følge trop. 

Tyskland vil sløjfe gratis coronatests for ikkevaccinerede

Tirsdag klokken 12.30 mødes de tyske forbundsstaters præsidenter til en konference, og ifølge flere tyske medier lægges der op til væsentlige ændringer i landets coronastrategi. 

Blandt andre tiltag lægger et beslutningsudkast op til, at man sløjfer gratis tests til tyske borgere, der ikke vil lade sig vaccinere, hvis de er visiteret til det. Hvis man af sundhedsmæssige grunde ikke kan blive vaccineret, vil det stadig være muligt at blive testet. Gravide kvinder og børn under 18 er for eksempel nævnt i den kategori i beslutningsudkastet, skriver Frankfurter Allgemeine

Forslaget følger flere dages intens debat i Tyskland, hvor man fra politisk side har ønsket at lægge pres på de ikkevaccinerede tyskere, der ikke frivilligt lader sig vaccinere.

Der lægges desuden op til, at besøg på restauranter, fitnesscentre, plejehjem, hospitaler og lignende vil kræve coronapas.

Derfor hĂĄber de tyske politikere, at det kan fĂĄ folk til at lade sig vaccinere, hvis de selv skal have penge op af lommen for at blive testet for at fĂĄ coronapas.

Premier League indfører covid-19-stikprøver

Tilskuere til Premier League-kampe skal forberede sig på, at de kan blive udvalgt til en stikprøve for at tjekke deres covid-19-status.

Stikprøverne vil blive foretaget på en række stadioner i løbet af de første uger af den nye sæson.

Fans skal derfor være parate til at kunne fremvise dokumentation for, at de er fuldt vaccineret eller har fået foretaget en negativ test, der ikke er ældre end 48 timer fra kampstart.

Det oplyser Premier League i en erklæring.

Nedlukning i virusramte Sydney deler byen og befolkningen i to

Mens australiere flokkes til den berømte strand Bondi Beach for et pusterum fra nedlukningen af millionbyen Sydney, ser virkeligheden helt anderledes ud for den vestlige del af byen.

Her er spredningen af coronavirussen størst, butikkerne lukket og gaderne tomme, da nogle af Australiens mest multikulturelle kvarterer udsættes for en hĂĄrdere nedlukning end resten af byen.

Militæret er blevet indsat for at hĂĄndhæve restriktionerne i de ni bydele, der stĂĄr for tre ud af fire af de i alt 5000 aktive smittetilfælde.

- Lokalsamfundene har det virkelig svært i øjeblikket, og de føler, at der hersker en form for dobbeltmoral, siger Bilal El-Hayek, der er rådmand i den vestlige bydel Canterbury-Bankstown.

Studier: Moderna kan være et bedre våben mod Delta end Pfizer

Vaccinen fra Pfizer og BioNTech er muligvis mindre effektiv mod den smitsomme Delta-variant end vaccinen fra Moderna.

Det peger to studier pĂĄ, der er blevet offentliggjort pĂĄ onlinetidsskriftet medRxiv.

I et studie med mere end 50.000 patienter fandt forskerne, at Moderna-vaccinens effektivitet mod coronasmitte var faldet til 76 procent i juli, hvor Delta-varianten var dominerende, fra 86 procent i begyndelsen af 2021.