Coronavirus

Flere lande gør livet surt for ikke-vaccinerede - én grund gør det usandsynligt i Danmark

Lande indfører krav om vacciner og dropper gratis coronatest, men det vil ikke ske i Danmark, siger ekspert og politikere.

Flere lande indfører restriktioner, der kan gøre livet sværere - eller mere omkostningsfyldt - for dem, der ikke er vaccineret.

Seneste udvikling i den henseende står Tyskland for.

Tirsdag annoncerede kansler Angela Merkel, at gratis coronatest for ikke-vaccinerede ophører 11. oktober, skriver Reuters.

I Tyskland kan man derefter kun blive coronatestet gratis, hvis er man vaccineret, gravid, under 18 år, eller hvis man af sundhedsmæssige årsager ikke kan blive vaccineret.

Fra samme dato bliver der indført krav om, at ikke-vaccinerede personer skal fremvise en negativ test i langt flere tilfælde end nu.

Med tiltaget håber den tyske regering at øge vaccinetilslutningen i befolkningen, som ifølge den tyske kansler har mistet "mærkbar fart".

Fauci vil have alle lærere vaccineret

Tirsdag var også dagen, hvor USA's mest prominente coronarådgiver, Anthony Fauci, opfordrede til vaccinekrav.

Direktøren for Det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme mener, at der bør indføres krav om, at alle landets lærere er vaccineret mod coronavirus.

Han pegede på, at USA har haft flere end 615.000 dødsfald, og at landet netop nu ser en stor smittestigning på grund af Delta-varianten, samtidig med at efteråret og det nye skoleår står for døren.

- Jeg ved, at folk elsker at have deres individuelle frihed og ikke blive beordret til noget, men vi er i sådan en alvorlig situation nu, at under visse omstændigheder bør man indføre krav (om vaccination, red.), siger Fauci ifølge CNN.

I forvejen har den amerikanske regering indført skærpede krav for føderalt ansatte, der ikke er vaccineret, ligesom det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, vil indføre vaccinekrav i hæren fra midten af september.

Også i Frankrig vil man indføre krav om vacciner blandt sundhedspersonalet - noget, der har ført til flere demonstrationer i landet forud for den endelige vedtagelse.

Ekspert tror ikke på vaccinekrav i Danmark

Kan lignende krav om vaccine blive virkelighed i Danmark?

Ikke hvis man spørger Theis Lange, der er professor i statistik på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Det skyldes, at der er relativ høj opbakning til vaccinerne herhjemme.

- Des mindre den ikke-vaccinerede gruppe bliver, des mindre strenge midler har man brug for at tage i brug. For jo færre, der ikke er vaccineret, des mindre fare er samfundet sat i, siger Theis Lange.

Han understreger, at det er en politisk beslutning, om man skal indføre vaccinationskrav. Og ifølge ham bør beslutningen bygge på overvejelser om, hvordan man vil se på coronavirus i fremtiden. Om man skal acceptere, at coronavirus begynder at blive en sygdom som influenza, der engang imellem blusser op, eller om det skal holdes helt nede.

- Og hvis man går efter at holde smitten på et minimum, skal man kigge på den gruppe, der endnu ikke er vaccineret, siger han.

Partier vil ikke indføre brugerbetaling

I Danmark har over 73 procent af befolkningen fået minimum det første stik, og 60,5 procent er fuldt vaccineret.

Det er også en af grundene til, at hverken Venstre eller Det Konservative Folkeparti er tilhængere af at gøre som tyskerne og indføre brugerbetaling på test.

Det oplyser partiernes sundhedsordførere, Per Larsen (K) og Martin Geertsen (V), til TV 2.

- Det har indtil nu fungeret fint på baggrund af tillid til myndighederne og ikke på mere eller mindre firkantede tvangsmetoder, siger Martin Geertsen.