Retsmødet er slut
Dagens retsmøde er slut. Tak fordi I læste med.
Hvad sker der? Afhøringer i sagen mod Morten Messerschmidt fortsætter mandag. Han står anklaget for dokumentfalsk og misbrug af EU-midler. Sagen afvikles over syv retsdage fra 2. til 13. august
Hvad er der på spil? TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, mener, at udfaldet bliver definerende for Messerschmidts fremtid i dansk politik.
Få et overblik over sagen her.
Dagens retsmøde er slut. Tak fordi I læste med.
Morten Messerschmidts forsvarer, Peter Trudsø, siger ved slutningen af dages retsmøde, at han i sin procedure på fredag vil dykke grundigt ned i den EU-forordning, der er nævnt i anklageskriftets forhold inklusive vejledninger. Han gør opmærksom på det, siger han, fordi der ikke er fortilfælde i dansk retspraksis at forholde sig til. En meget lang procedure kan få betydning for, om retten kan afsige dom på fredag. Efter en drøftelse i retssalen siger Peter Trudsø, at han efter sidste retsmøde på onsdag vil sende retten og anklagerne de bestemmelser, som han agter at procedure efter.
Anders Vistisen forklarer, at han af Kristian Thulesen Dahl i oktober 2016 blev bedt om at gennemgå Melds arkiv, da der i medierne opstod debat om Dansk Folkepartis sommergruppemøder i 2014 og 2015. Anders Vistisen forklarer, at han blev negativt overrasket over at finde en kontrakt med Jeanie Nørhaves underskrift på en hotelkontrakt. Han bemærkede også, at der ikke var overensstemmelse mellem det program for EU-konferencen i 2015, der blev afrapporterer til EU, og så de aktiviteter, der rent faktisk blev gennemført, som fulgte dagsordenen for DFs sommergruppemøde. Anders Vistisen anbefalere partiets ledelse i Danmark, at Jeanie Nørhave blev fyret. Dette skete ikke.
Anders Vistisen forklarer på anklager Andreas Laursens spørgsmål, at det var Morte Messerschmidt, der stod for alt det videre arbejde med en Meld-konference, efter at DFs medlemmer af Europa-Parlamentet havde giver deres principielle tilslutning.
Anders Vistisen forklarer, at Morten Messerschmidt på et møde mellem medlemmerne af Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet foreslog, at Meld skulle holde en konference på Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015. Begrundelsen fra Morten Messerschmidt var, at man der kunne skaffe en medfinasiering til sommergruppemødet i DF på samme måde, som det var lykkedes i 2014. Det blev vedtaget efter en ganske kort diskussion.
Tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, Anders Vistisen, har indtaget vidneskranken.
Forsvarer Peter Trudsø viser Rikke Karlsson en mail fra Morten Messerschmidt fra d. 14. november 2014. I mailen omtaler Morten Messerschmidt en generalforsamling i Meld, men skriver samtidig, at hun ikke behøver at prioritere sin deltagelse. Rikke Karlsson siger, at hun ikke kan huske mailen. Den vigtig, fordi der var på Melds generalforsamling i 2014, at Rikke Karlsson af Messerschmidt blev meldt ind i bestyrelsen for Meld uden hendes vidende.
Rikke Karlsson siger, at hun havde en god relation til Morten Messerschmidt, indtil hun begyndte at stille spørgsmål om Meld. Herefter begyndte han at kritisere hendes arbejdsindsats over for Dansk Folkepartis ledelse i Danmark.
Rikke Karlsson forklarer, at Morten Messerschmidt gerne ville have, at hans assistenter skulle skrive kronikker i hendes navn. Det ville hun ikke.
Rikke Karlsson siger på spørgsmål fra Morten Messerschmidts forsvarer, Peter Trudsø, at hun ikke kan svare på, om der var politiske forskelle mellem hende og Morten Messerschmidt. Dertil var kontakten mellem dem for beskeden.
Rikke Karlsson forklarer, at medlemmerne af Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet holdt meget få møder. Hun mødtes kun med Morten Messerschmidt en-to gange om måneden. Egentlige gruppemøder, som Rikke Karlsson kendte fra andet politisk arbejde, var der ikke tale om.
Rikke Karlsson forklarer, at hun første gang hørte om Meld i april 2015, da Moren Messerschmidts assistent kom ind med nogle blanke sider papir, som han ville have hende til at skrive under på. Assistenten forklarede, at det skulle dokumentere, at hun havde deltaget i møder i Meld. Rikke Karlsson nægtede, hvilket fik assistenten til at bemærke, at så fik Dansk Folkeparti ingen penge.
På anklager Rasmus Maar Hansens spørgsmål siger Rikke Karlsson, at der ikke fandt en Meld-konference sted på Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015.
Tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, Rikke Karlsson, har sat sig i vidneskranken.
Peter Skaarup siger, at EU-emner blev drøftet på sommergruppemødet i 2015. Han kan ikke huske, om Morten Messerschmidt tog ordet, men tilføjer, at det ville have været atypisk, hvis han ikke gjorde det.
På anklagerens spørgsmål siger Peter Skaarup, at der ikke på forhånd var lagt op til, at der skulle holdes en EU-konference på sommergruppemødet.
På anklagerens spørgsmål bekræfter Peter Skaarup, at sommergruppemødet styres efter emnekataloget. Peter Skaarup er typisk ordstyrer under sommergruppemødet.
Anklageren gennemgår det udsendte emnekatalog for sommergruppemødet. Der er omkring 95 emner.
Anklager Andreas Laursen gennemgår den udsendte dagsorden for sommergruppemødet 2015. Peter Skaarup bekræfter, at mødet blev gennemført stort set efter den udsendte dagsorden.
Peter Skaarup, gruppeformand for DF både i 2015 og i dag, er nu i vidneskranken. Han forklarer, at gruppeformanden normalt udarbejder dagsordenen til sommergruppemødet sammen med sekretariatschefen, dengang og nu Jeanie Nørhave, samt partiets pressechef.