Messerschmidt-retssag dag fire

Hvad sker der? Afhøringer i sagen mod Morten Messerschmidt fortsætter mandag. Han stĂĄr anklaget for dokumentfalsk og misbrug af EU-midler. Sagen afvikles over syv retsdage fra 2. til 13. august

Hvad er der pĂĄ spil? TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, mener, at udfaldet bliver definerende for Messerschmidts fremtid i dansk politik.

FĂĄ et overblik over sagen her.

Retsmødet er slut

Dagens retsmøde er slut. Tak fordi I læste med. 

Messerschmidts forsvarer: Advarer retten om kompliceret EU-ret

Morten Messerschmidts forsvarer, Peter Trudsø, siger ved slutningen af dages retsmøde, at han i sin procedure pĂĄ fredag vil dykke grundigt ned i den EU-forordning, der er nævnt i anklageskriftets forhold inklusive vejledninger. Han gør opmærksom pĂĄ det, siger han, fordi der ikke er fortilfælde i dansk retspraksis at forholde sig til. En meget lang procedure kan fĂĄ betydning for, om retten kan afsige dom pĂĄ fredag. Efter en drøftelse i retssalen siger Peter Trudsø, at han efter sidste retsmøde pĂĄ onsdag vil sende retten og anklagerne de bestemmelser, som han agter at procedure efter. 

Anders Vistisen: Jeanie Nørhave burde have været fyret

Anders Vistisen forklarer, at han af Kristian Thulesen Dahl i oktober 2016 blev bedt om at gennemgĂĄ Melds arkiv, da der i medierne opstod debat om Dansk Folkepartis sommergruppemøder i 2014 og 2015. Anders Vistisen forklarer, at han blev negativt overrasket over at finde en kontrakt med Jeanie Nørhaves underskrift pĂĄ en hotelkontrakt. Han bemærkede ogsĂĄ, at der ikke var overensstemmelse mellem det program for EU-konferencen i 2015, der blev afrapporterer til EU, og sĂĄ de aktiviteter, der rent faktisk blev gennemført, som fulgte dagsordenen for DFs sommergruppemøde. Anders Vistisen anbefalere partiets ledelse i Danmark, at Jeanie Nørhave blev fyret. Dette skete ikke. 

Anders Vistisen: Messerschmidt stod for Meld-konferencen

Anders Vistisen forklarer pĂĄ anklager Andreas Laursens spørgsmĂĄl, at det var Morte Messerschmidt, der stod for alt det videre arbejde med en Meld-konference, efter at DFs medlemmer af Europa-Parlamentet havde giver deres principielle tilslutning. 

Vistisen: Meld-konference blev drøftet i gruppen

Anders Vistisen forklarer, at Morten Messerschmidt pĂĄ et møde mellem medlemmerne af Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet foreslog, at Meld skulle holde en konference pĂĄ Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015. Begrundelsen fra Morten Messerschmidt var, at man der kunne skaffe en medfinasiering til sommergruppemødet i DF pĂĄ samme mĂĄde, som det var lykkedes i 2014. Det blev vedtaget efter en ganske kort diskussion. 

Anders Vistisen i vidneskranken

Tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, Anders Vistisen, har indtaget vidneskranken. 

Rikke Karlsson husker ikke afgørende mail

Forsvarer Peter Trudsø viser Rikke Karlsson en mail fra Morten Messerschmidt fra d. 14. november 2014. I mailen omtaler Morten Messerschmidt en generalforsamling i Meld, men skriver samtidig, at hun ikke behøver at prioritere sin deltagelse. Rikke Karlsson siger, at hun ikke kan huske mailen. Den vigtig, fordi der var pĂĄ Melds generalforsamling i 2014, at Rikke Karlsson af Messerschmidt blev meldt ind i bestyrelsen for Meld uden hendes vidende. 

Rikke Karlsson: Gode venner indtil uenighed om Meld

Rikke Karlsson siger, at hun havde en god relation til Morten Messerschmidt, indtil hun begyndte at stille spørgsmĂĄl om Meld. Herefter begyndte han at kritisere hendes arbejdsindsats over for Dansk Folkepartis ledelse i Danmark. 

Karlsson: Messerschmidt ville styre kommunikation

Rikke Karlsson forklarer, at Morten Messerschmidt gerne ville have, at hans assistenter skulle skrive kronikker i hendes navn. Det ville hun ikke. 

Rikke Karlsson kan ikke sige, om hun var politisk uenig med Messerschmidt

Rikke Karlsson siger pĂĄ spørgsmĂĄl fra Morten Messerschmidts forsvarer, Peter Trudsø, at hun ikke kan svare pĂĄ, om der var politiske forskelle mellem hende og Morten Messerschmidt. Dertil var kontakten mellem dem for beskeden. 

Rikke Karlsson: Vi holdt meget få møder

Rikke Karlsson forklarer, at medlemmerne af Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet holdt meget fĂĄ møder. Hun mødtes kun med Morten Messerschmidt en-to gange om mĂĄneden. Egentlige gruppemøder, som Rikke Karlsson kendte fra andet politisk arbejde, var der ikke tale om. 

Rikke Karlsson: Jeg skulle skrive under pĂĄ blanke papirer

Rikke Karlsson forklarer, at hun første gang hørte om Meld i april 2015, da Moren Messerschmidts assistent kom ind med nogle blanke sider papir, som han ville have hende til at skrive under pĂĄ. Assistenten forklarede, at det skulle dokumentere, at hun havde deltaget i møder i Meld. Rikke Karlsson nægtede, hvilket fik assistenten til at bemærke, at sĂĄ fik Dansk Folkeparti ingen penge. 

Rikke Karlsson: Ingen Meld-konference

PĂĄ anklager Rasmus Maar Hansens spørgsmĂĄl siger Rikke Karlsson, at der ikke fandt en Meld-konference sted pĂĄ Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015. 

Rikke Karlsson vidner

Tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, Rikke Karlsson, har sat sig i vidneskranken. 

Skaarup: Der blev drøftet EU-emner i 2015

Peter Skaarup siger, at EU-emner blev drøftet pĂĄ sommergruppemødet i 2015. Han kan ikke huske, om Morten Messerschmidt tog ordet, men tilføjer, at det ville have været atypisk, hvis han ikke gjorde det. 

Skaarup: Ingen tale pĂĄ forhĂĄnd om Meld-konference

PĂĄ anklagerens spørgsmĂĄl siger Peter Skaarup, at der ikke pĂĄ forhĂĄnd var lagt op til, at der skulle holdes en EU-konference pĂĄ sommergruppemødet. 

Skaarup: Sommergruppemødet styres efter emnekataloget

PĂĄ anklagerens spørgsmĂĄl bekræfter Peter Skaarup, at sommergruppemødet styres efter emnekataloget. Peter Skaarup er typisk ordstyrer under sommergruppemødet. 

Emner til sommergruppemødet

Anklageren gennemgĂĄr det udsendte emnekatalog for sommergruppemødet. Der er omkring 95 emner.  

Anklager gennemgĂĄr DF-dagsorden

Anklager Andreas Laursen gennemgĂĄr den udsendte dagsorden for sommergruppemødet 2015. Peter Skaarup bekræfter, at mødet blev gennemført stort set efter den udsendte dagsorden. 

Peter Skaarup i vidneskranken

Peter Skaarup, gruppeformand for DF bĂĄde i 2015 og i dag, er nu i vidneskranken. Han forklarer, at gruppeformanden normalt udarbejder dagsordenen til sommergruppemødet sammen med sekretariatschefen, dengang og nu Jeanie Nørhave, samt partiets pressechef.