Nyheder

Danske Regioner inviterer til møde i konflikt, men løsningen ser "rigtig svær" ud

Regionernes chefforhandler forventer, at sygeplejerskerne præsenterer en løsning. Sygeplejerskerne forventer, at regionerne gør det samme.

Parterne i sygepleje-strejken skal nu mødes for første gang under den hidtil to måneder lange konflikt.

Danske Regioner har inviteret Dansk Sygeplejeråd (DSR) til møde onsdag morgen klokken 8.

Og regionernes chefforhandler, Anders Kühnau, håber, at DSR har en løsning med, der kan ende den snart to måneder lange konflikt.

- Det ser rigtig svært ud at finde en løsning på den her konflikt. Men hvis Dansk Sygeplejeråd vil dialog med os, synes jeg, at de skal inviteres til et møde, hvor vi ser på, hvordan vi kommer ud af den her konflikt, siger Anders Kühnau til TV 2.

Men udspillet til en løsning bør komme fra sygeplejerskerne, siger han.

- Det, jeg vil høre dem om, er, hvad de vil have. Hvad ser de som en løsning på denne konflikt, der har varet mange uger. Det har vi endnu ikke fået svar på.

Samme dag som udvidelse

Invitationen til Dansk Sygeplejeråd lander, samme dag som det er blevet meldt ud, at yderligere 281 sygeplejersker bliver udtaget til strejken fra 7. september. Det er blot den seneste af flere udvidelser af strejken.

Dermed er det samlede antal sygeplejersker, der er udtaget til strejke, oppe på cirka 6500. Lige nu strejker omkring 5000, og de næste uger kommer flere og flere til.

Formanden for DSR, Grete Christensen, siger til Ritzau, at hun synes, at det er positivt, at Danske Regioner har inviteret. Samtidig giver hun udtryk for, at hun har andre forventninger til mødets forløb, end Anders Kühnau har.

- Jeg har en stor forventning til, at de på det møde vil fortælle lidt om, hvad de vil gøre, så man kan få sygeplejerskerne tilbage på arbejdet igen, siger hun til nyhedsbureauet.

Nedstemt to gange

Strejken har varet siden 19. juni og er blevet udvidet fem gange.

Konflikten er opstået, efter at Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner ikke har kunnet finde fælles ståsted i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Sygeplejerskerne er især utilfredse med udsigten til en lønstigning, de mener er for lav.

To gange er formanden for DSR kommet tilbage til sine medlemmer med en aftale. To gange har medlemmerne vendt tomlen ned til aftalerne, til trods for at Grete Christensen opfordrede til at stemme ja.

Grete Christensen er en formand, der kommer til at stå i en svær situation, siger Henny Christensen, der er redaktør på TV 2 NEWS og følger arbejdsmarkedsstoffet.

- Hun er jo strejkegeneralen, men for ikke særlig længe siden stod hun og anbefalede de her aftaler, hun havde indgået med Anders Kühnau, siger hun og fortsætter:

- Først anbefalede hun overenskomsten, som alle andre offentligt ansatte stemte ja til, og så mæglingsforslaget fra Forligsinstitutionen, hvor de oven i fik udsigt til at nedsætte en lønstrukturkomité, hvor de skulle se helt overordnet på lønningerne.

Derudover var der en tredje gang, Grete Christensen ikke formåede at have medlemmerne med sig, da hun anbefalede at udsætte overenskomstforhandlingerne med et år grundet usikkerhed i økonomien efter corona.

Ingen penge eller udspil med

Anders Kühnau understreger, at han hverken har en pose penge med til mødet, ligesom han heller ikke har et forhandlingsudspil med.

Det bliver svært at finde en løsning, efter der er blevet indgået aftaler med alle andre offentlige organisationer, siger han.

Han understreger, at han ikke er sendt i byen af politikerne på Christiansborg.

- Jeg har ingen kontakt med politikerne på Christiansborg eller regeringen. Jeg har stor respekt for den danske model og laver overenskomstaftaler med den anden af arbejdsmarkedets parter. Vi har lavet aftaler med alle offentlige organisationer om en ny overenskomst, men ikke DSR, siger Anders Kühnau og kalder situationen ”ulykkelig”.

Danske Regioner har inviteret til møde med DSR onsdag klokken 8.