Kvinder vil have ligestilling i forsvaret: - Afskaf vores mulighed for at hoppe fra
Forsvarsministeren anerkender problemet og vil nu have ændret lovgivningen.
De fleste vil nok gerne have muligheden for at sige op fra arbejdet, når de har lyst.
Det gælder dog ikke de værnepligtige kvinder i Forsvaret.
For mens deres mandlige kollegaer har værnepligt, har de selv officielt det, der hedder værneret.
Det indebærer, at kvinderne frit kan træde ud af programmet når som helst, formelt med 14 dages opsigelse, mens mændenes kontrakt er bindende. Og det er et problem, mener kvinderne selv.
Værnepligtsrådet, som varetager de værnepligtiges interesser, foreslår nu, at kvinderne indkaldes til Forsvarets Dag, tidligere kaldet session, akkurat som mændene.
- Vi vil gerne have, at der er ligestilling i Forsvaret. Det er Danmarks største arbejdsplads, og det er et af de få steder, hvor der stadig ikke er hundrede procent ligestilling. Sådan lyder det fra Sofie Rimfort, medlem af Værnepligtsrådet, i 'Go' morgen Danmark'.
”Du kan jo bare stoppe”
En af de kvinder, der oplever den positive særbehandling, er Cille Fahnø, som er halvvejs igennem sin uddannelse ved Den Kongelige Livgarde.
Hun føler, at hun nogle gange må overkompensere for sin særbehandling for at vise mændene, at hun ikke er anderledes end dem.
Derudover mener hun ikke, det ligefrem bidrager til den gode relation mellem hende og hendes mandlige kollegaer.
- Man kan mærke, at drengene synes, det er lidt unfair. Det kan godt lidt blive brugt mod én, siger hun.
Ifølge Cille Fahnø sker det som oftest, når de skal igennem hårde øvelser.
- Så kan det være, man får at vide: ”Nå, men du kan jo også bare stoppe. Så kan du jo bare sige op”.
Sofie Rimfort fra Værnepligtsrådet mener, at det også kan spænde ben for kvindernes motivation i pressede situationer, at de kan give op når som helst.
- Det kan godt lyde rart, men jeg tror også, problemet er, at det kommer til at ligge i baghovedet hos mange kvinder, siger hun.
Minister vil have ændret lovgivningen
Forsvarsminister Trine Bramsen anerkender problemet og er enig i, at kvindernes kontrakt bør være bindende på lige fod med mændenes.
- Derfor har jeg tænkt mig at ændre det, så vi allerede her til efteråret får ligestillet mænd og kvinder, når de har sagt ja til at være en del af Forsvaret, lyder det fra Trine Bramsen.
Selvom forsvarsministeren vil foreslå en ændring af lovgivningen i forhold til kvindernes ansættelseskontrakter, så kvinderne ikke kan hoppe fra, mener hun ikke, at decideret værnepligt til begge køn er løsningen, fordi det er ”omstændigt”.
Derudover ville det heller ikke have den store praktiske betydning, fordi 100 procent af Forsvarets værnepligtige melder sig frivilligt, lyder det.
- Men det ændrer ikke ved, at jeg hører fra i hvert fald nogle kvinder, at de synes, det ville være en god idé, siger Trine Bramsen.
- Vi er langt fra i mål
Ifølge Sofie Rimfort fra Værnepligtsrådet er ministerens forslag ikke nok.
- Selvfølgelig er det et skridt på vejen i den rigtige retning, men vi er langt fra i mål, og der er meget mere arbejde forude, hvis der skal være fuldstændig ligestilling.
Sidste år påbegyndte 4631 unge deres værnepligt i Forsvaret. Ud af dem var 22 procent kvinder.
Se hele interviewet med Sofie Rimfort og Cille Fahnø i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.