Messerschmidt-retssag dag to

Hvad skete der? Afhøringer i sagen mod Morten Messerschmidt fortsatte torsdag. Han stĂĄr anklaget for dokumentfalsk og misbrug af EU-midler.

Hvad er der pĂĄ spil? TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, mener, at udfaldet bliver definerende for Messerschmidts fremtid i dansk politik.

FĂĄ et overblik over sagen her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Retsmødet er færdigt

Dagens retsmøde er færdigt. I morgen skal der afhøres vidner i udlandet per videolink. Tak, fordi I læste med. 

Color-repræsentant: Udgifter skulle ikke holdes separat

Charlotte Normann Christensen svarer pĂĄ anklagernes spørgsmĂĄl, at der ikke forelĂĄ nogen aftale om, at udgifter til Dansk Folkepartis sommergruppemøde og den sĂĄkaldte EU-konference skulle holdes separat. Aftalen med Dansk Folkeparti gik alene pĂĄ, at tilskuddet fra EU skulle trækkes fra. 

Color-repræsentant: Har aldrig set ændret hotelkontrakt

Anklageren viser Charlotte Normann Christensen den kontrakt, som Meld har sendt til EU som dokumentation for den sĂĄkaldte EU-konference. Hun siger, at hun aldrig har set kontrakten før. 

Repræsentant fra Color Hotel

Charlotte Normann Christensen, der i 2015 arbejdede pĂĄ Color Hotel, har indtaget vidneskranken. 

Jeanie Nørhave: Husker ikke, om Messerschmidt havde skrevet under

Jeanie Nørhave gentager pĂĄ spørgsmĂĄl fra Morten Messerschmidts forsvarer, at hun kun sĂĄ den første og den sidste side af kontrakten. Hun kan ikke huske, om Morten Messerschmidt allerede havde sat sin underskrift, da hun skrev under. 

Nørhave: Meget voldsomt at opdage

Jeanie Nørhave forklarer, at hun ikke var klar over, at hun skrev under pĂĄ en kontrakt mellem Meld og et hotel. Hun forklarer, at det var en meget voldsom oplevelse at erfare sagens rette sammenhæng, da det skete. 

Nørhave: Derfor skrev jeg under

Jeanie Nørhave forklarer, at Morten Messerschmidts assistent kom ind pĂĄ hendes kontor med en kontrakt mellem Meld og Color Hotel. Kontrakten indeholdt kun den første og den sidste side. Assistenten sagde, at hun skulle skrive under, fordi det var hende, der havde formidlet kontakten mellem Meld og Color Hotel. 

Meld betalte en tredjedel af sommergruppemødet

Anklageren viser et bilag, der viser, at Dansk Folkeparti fik en regning for sommergruppemødet pĂĄ 282.471 kr., hvoraf 98.157 kr. blev betalt af tilskud fra EU. 

Jeanie Nørhave forklarer om Meld

Jeanie Nørhave forklarer, at efter at Dansk Folkeparti have besluttet at holde sommergruppemøde 2015 pĂĄ Color Hotel i Skagen, dukkede muligheden op for, at Meld kunne holde konference en enkelt dag, og hun blev bedt om at formidle kontakten mellem Meld og hotellet. 

Søgen efter hotel gik i gang i 2014

Jeanie Nørhave forklarer, at hun fra og med slutningen af 2014 sammen med andre fra Dansk Folkeparti gik i gang med at finde ud af, hvor sommergruppemødet 2015 skulle finde sted. 

Jeanie Nørhave i vidneskranken

Administrationschef Jeanie Nørhave, Dansk Folkeparti, er kommet ind i retssalen. Dommer Søren Holm Serup minder hende om, at som vidne i en straffesag skal hun tale sandt, og at man risikerer straf, hvis man ikke gør det. 

Oplæsning af forklaring fra assistent slut

Oplæsningen af forklaringen til politiet fra Morten Messerschmidts assistent er nu slut. Klokken 13.55 skal Jeanie Nørhave vidne. 

Messerschmidts assistent: Jeg havde intet ønske om at snyde

Af oplæsningen af politiets forhør af Morten Messerschmidts assistent fremgĂĄr det, at han afviser at have begĂĄet noget ulovligt. 

Assistent: "Kunstfejl" at Jeanie Nørhave skrev under

Det fremgĂĄr af politiafhøringer af Morten Messerschmidts assistent, at denne kalder det for en "kunstfejl", at det var Jeanie Nørhave, der i 2014 underskrev kontrakten med Hotel Koldingfjord i 2014. Ă…rsagen til, at han bad hende om at skrive under, kan have været tidspres, idet han skulle have kontrakten med i underskreven stand til Bruxelles. 

Retsmøde i gang igen

Retsmødet er i gang igen. Senioranklager Rasmus Maar Hansen læser op af rapport fra afhøring af Morten Messerschmidts assistent. Han var oprindeligt tiltalt sammen med Morten Messerschmidt i dagens forhold 2 om dokumentfalsk, men mĂĄtte melde forfald i mandags. Hans sag skal nu behandles separat. 

Frokostpause

Der er frokostpause. Retsmødet genoptages klokken 12.50

Et kort privat spørgsmål

Morten Messerschmidts forsvarer siger til retten, at han vil komme med et kort privat spørgsmĂĄl, der drejer sig om det, der fandt sted natten til 1. februar 2015. Det fremgĂĄr, at datteren til Morten Messerschmidts partner, Dot Wessmann, pĂĄ denne dato kom ud for et alvorligt færdselsuheld. Det fremgĂĄr ikke, hvorfor forsvareren stiller dette spørgsmĂĄl. Morten Messerschmidt siger, at han begyndte at gĂĄ oftere i kirke efter uheldet.

Messerschmidt: Ingen kontakt med Color Hotel, før jeg stod der

Morten Messerschmidt forklarer på sin forsvarers spørgsmål, at han ikke have nogen kontakt til Color Hotel i Skagen, før han rent fysisk indfandt sig på hotellet. Alt det praktiske med at udforme kontrakten med hotellet stod hans assistent og Jeanie Nørhave fra Dansk Folkeparti for. Morten Messerschmidt er usikker på, hvor Messerschmidt underskrev kontrakten.

Messerschmidt fik op imod 150 mails om dagen

Forsvarer Peter Trudsø spørger ind til Morten Messerschmidts arbejdspres. Morten Messerschmidt svarer, at han fik op imod 150 mails om dagen, og at han i øvrigt arbejdede i tre lande: Danmark, Belgien (Bruxelles) og Frankrig (Strasbourg).

Forsvarer spørger til Dansk Folkepartis økonomi

Forsvarer Peter Trudsø spørger til Dansk Folkepartis økonomi i 2015. Ifølge Morten Messerschmidt var den god, idet partiet havde fået omkring 21 procent af stemmerne ved folketingsvalget og som følge deraf fik en betydelig partistøtte.