Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Det Hvide Hus udelukker tvangsvaccination og nedlukninger

I USA kæmper myndigheder og regering for at få flest muligt til at lade sig vaccinere. Det Hvide Hus oplyser dog, at man ikke overvejer tvangsvaccination. I samme ombæring oplyses det, at landet ikke er på vej mod nye nedlukninger. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

WHO: Vi har endnu ikke set øget dødelighed fra Delta-varianten

Ifølge Dr. Maria Van Kerkhove, der er Verdenssundhedsorganisationens (WHO) tekniske leder i indsatsen mod covid-19, har vi endnu ikke set nogen øget dødelighed fra Delta-varianten. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

1085 registreret smittet

Der er det seneste døgn registreret 1085 smittede med coronavirus i Danmark. Det skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside. Der er ingen nye døde, og antallet af indlagte falder til 56. 

Israels præsident har fået tredje stik

Som det første land i verden vil Israel tilbyde borgere over 60 år at få et tredje stik med en coronavaccine for at booste effekten af den. Fredag har Israels præsident Isaac Herzog selv modtaget tredje stik med en Pfizer-vaccine, skriver The Guardian. 

Den 60-årige præsident sagde efterfølgende, at han er stolt over at sætte gang i kampagnen om det tredje stik. Isaac Herzogs kone fik også en boostervaccine fredag.

Vaccinerede tjekker får to ekstra feriedage

Tjekkiet lokker med to ekstra feriedage til embedsfolk, der lader sig vaccinere. Det skriver nyhedsbureauet AFP. Tiltaget, der er annonceret af premierminister Andrej Babis, skal øge vaccinetilslutningen i landet.

Grønlands borgmester kom foran i vaccinationskø efter trusler

Borgmesteren i grønlandske Nuuk, Charlotte Ludvigsen (IA), fik en forlomme i coronavaccinekøen, efter at en embedsmand havde gjort brug af trusler. Det skriver det grønlandske medie KNR.

- Jeg tænkte, at der ville være vacciner nok til alle. Senere samme dag fandt jeg ud af, at der ikke havde været vacciner nok til alle, og en masse mennesker havde stået forgæves i kø. Det er selvfølgelig meget beklageligt, for jeg tog ikke hen for at blive vaccineret med den hensigt at være bedre stillet end andre, siger Charlotte Ludvigsen til KNR.

Nyt udbrud spreder sig til fem kinesiske provinser

Et nyt udbrud har ramt fem kinesiske provinser, efter der blev fundet en smittet i byen Nanjings lufthavn 20. juli. BBC skriver, at alle fly fra Nanjing Lufthavn ifølge Global Times er suspenderet indtil 11. august.

Ifølge statsmediet Xinhua vil samtlige af byens 9,3 millioner indbyggere blive testet. 

Indien har højeste smittetal i tre uger

Indien har fredag registreret 44.230 nye smittede med coronavirus. Det er det højeste antal dagligt smittede i tre uger, skriver Reuters. 

Landet har generelt været hårdt ramt af smitte under pandemien og satte blandt andet verdensrekord i maj med flere end 400.000 smittede på et enkelt døgn. 

Smitten stiger på græske ferieøer, og nu skærper myndighederne kontrollen

Coronasmitten stiger på en lang række græske ferieøer, og torsdag blev 13 af dem gjort røde på det internationale kort hos ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). Det gælder blandt andet øerne Santorini, Rhodos og Mykonos. 

Den stigende smitte har fået de græske myndigheder til at opruste tilstedeværelsen af politibetjente på øerne. Politiet skal holde øje med, at folk efterlever restriktionerne, skriver The Guardian.

- Mens hoteller og familiesteder flittigt implementerer protokollerne, er der mere trængsel, end vi gerne ville se på barerne, særligt blandt de unge. Så vi forsøger at opretholde en vis balance, siger den græske turistminister, Haris Theoharis.

- Vi vil vurdere revaccination i løbet af efterår og vinter, siger Brostrøm

Delta-varianten spreder sig rundt i Europa, heriblandt i Danmark, og så snart vi går koldere tider i møde, vil smitten stige. 

- Vi er godt rustet mod Delta-varianten i Danmark, men der er ingen tvivl om, at vi skal være bekymrede for, at Delta nu har overtaget. Den er dobbelt så smitsom som den variant, vi havde sidste sommer, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. 

Det er altafgørende, at Danmark får en høj vaccinationsdækning, og vaccinernes effektivitet er noget, myndighederne holder skarpt øje med. 

- Noget, vi vil vurdere i løbet af efteråret og vinteren, er, om nogen skal revaccineres på et tidspunkt i Danmark, og i givet fald hvem. Kan det være nogle af de sårbare, som skal have et tredje stik på et tidspunkt, lyder det fra Brostrøm. 

Delta-variant spreder sig så nemt som skoldkopper, advarer amerikansk myndighed

Det amerikanske Center for Sygdomskontrol- og Forebyggelse, CDC, advarer i et dokument mod, at den smitsomme Delta-variant spreder sig "så nemt som skoldkopper". Direktøren for CDC Dr. Rochelle Walensky siger til CNN, at "det er en af de mest smitsomme virusser, vi kender". 

- Jeg tror, folk har brug for at forstå, at vi ikke råber "ulven kommer". Det er alvorligt, siger Walensky. 

- Et tredje vaccinestik er et virksomt våben, siger Jens Lundgren

Som bekendt smitter coronavirus bedre om vinteren, og derfor kommer vi også til at have "en vis form for fokus" på coronavirus henover vinteren og næste forår. Det siger professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren til TV 2. 

- Og så kommer vi i en situation, hvor diskussionen omkring, hvor lang tid vaccinens effekt holder, bliver relevant. Hele diskussionen om revaccination kommer til at blive meget fokuseret, lyder det fra Jens Lundgren. 

Desuden bliver der ifølge professoren holdt øje med, om andre varianter af virussen ligger og ulmer et sted, og om de kan true vaccinernes effekt. 

- Et tredje stik (med en coronavaccine, red.) er et virksomt våben. En anden mulighed, vi har, er, at der bliver udviklet vacciner specifikt til de varianter, der udvikler sig. Men de vacciner, vi bruger i øjeblikket, er effektive mod Delta-varianten, fastslår han. 

Australiens militær skal hjælpe med at håndhæve nedlukning

Trods fem ugers lockdown er Sydney stadig præget af smitte med coronavirus, og nu er australsk militær sendt ud i gaderne for at hjælpe med at håndhæve nedlukningen. Det skriver BBC. Militæret skal sammen med politiet patruljere ved byens hotspots.

Mange har sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er nødvendigt at tage denne, mere hårdhændede, metode i brug, men ifølge minister for politi- og nødberedskab David Elliott er militærets hjælp nødvendig, fordi en mindre del af Sydneys befolkning "ikke mener, at reglerne gælder dem". 

Israel tilbyder tredje stik til folk over 60 år

Som det første land i verden tilbyder Israel nu en tredje såkaldt "boostervaccine" til borgere over 60 år. Det sagde premierminister Naftali Bennett i en udtalelse torsdag aften, skriver BBC. 

- Virkeligheden viser, at vaccinerne er sikre. Virkeligheden beviser også, at vaccinerne beskytter mod alvorlig sygdom og død. Og ligesom influenzavaccinen skal fornyes fra tid til anden, er det det samme i dette tilfælde, lyder det i udtalelsen. 

Gravide i England opfordres til at blive vaccineret hurtigst muligt

Ny data tyder på en "bekymrende" stigning af uvaccinerede gravide, der bliver indlagt med corona i England, og derfor opfordres gravide engelske kvinder til at blive vaccineret hurtigst muligt. Det skriver The Guardian. 

Opfordringen kommer fra den ledende jordemoder og professor Jacquline Dunkley-Bent, og The Guardian skriver desuden, at den nye data peger i retning af, at Delta-varianten udgør en større risiko for gravide end tidligere varianter af coronavirussen. 

- Vacciner redder liv, og dette er endnu en stærk påmindelse om, at en covid-19-vaccine kan holde dig, din baby og din kære ude af hospitalet, siger Jacquline Dunkley-Bent til mediet.