Nyheder

Dagens overblik: Danmark siger farvel til lokalt ansatte med gyldent håndtryk

To debutanter sikrede Danmark medalje ved OL i Tokyo. Mens USA evakuerer lokalt ansatte i Afghanistan, tilbyder Danmark frivillig fratrædelse.

100.000 kroner.

Det er det beløb, Danmark tilbyder lokalt ansatte i Afghanistan i fratrædelsesgodtgørelse - samtidig med andre lande med USA i spidsen evakuerer deres lokalt ansatte af hensyn til deres sikkerhed.

Men vi starter med OL i Tokyo, hvor Danmark efter i to dage at have været tæt på, vandt den anden medalje.

Debutanter sikrer Danmarks anden OL-medalje

De to danske OL-debutanter, roerne Frederic Vystavel og Joachim Sutton, lagde hårdt ud i deres allerførste OL-finale, toer uden styrmand, og de tog hurtigt føringen.

Men de kroatiske storfavoritter kom stærkt igen, og da opløbet startede 500 meter før mål, havde både Kroatien og Rumænien overhalet den danske båd. På fjerdepladsen halede Canada også ind på danskerne, der havde brugt mange kræfter undervejs.

Men danskerne krydsede målstregen 0,55 sekunder foran den canadiske båd, og så var der bronze til Frederic Vystavel og Joachim Sutton.

Guldmedaljen gik til de kroatiske brødre Martin Sinkovic og Valent Sinkovic, mens Marius Cozmiuc og Ciprian Tudosa fra Rumænien fik sølv.

Danmark siger farvel til afghanske ansatte med tilbud om gyldent håndtryk

Danmarks ambassadør i Afghanistan er i disse dage i gang med at skære kraftigt ned i antallet af lokalt ansatte på ambassaden i Kabul.

Og mens andre lande med USA i spidsen er i fuld gang med at evakuere de lokalt ansatte, de har haft tilknyttet gennem mange år i Afghanistan, på grund af Talibans fremrykning i landet, så lyder det danske tilbud på en såkaldt ”frivillig aftrædelse” og et gyldent håndtryk på 100.000 kr. pr. medarbejdere, der tager imod tilbuddet.

Det viser en mail sendt til medarbejderne med et vedhæftet udkast til aftalen, som TV 2 er i besiddelse af.

Nu presser både regeringens støttepartier og den borgerlige opposition på for at få regeringen til at sørge for de lokalt ansattes sikkerhed i Afghanistan.

Google og Facebook kræver vaccine for ansatte i USA

De to techgiganter Google og Facebook indfører nu krav om, at deres ansatte i USA skal være vaccinerede mod coronavirus, når de møder på arbejde.

Googles vaccinekrav vil træde i kraft i USA inden for de kommende uger og vil blive bredt ud til ansatte i andre lande inden for de kommende måneder. Endnu gælder det ikke for Googles ansatte i Danmark.

Facebook annoncerede samme vaccinationskrav for deres ansatte i USA kort tid efter Google.

Kravene fra Facebook og Google kommer, efter USA's to største byer - New York og Los Angeles - har indført krav om vaccination eller ugentlige tests for offentligt ansatte.

Spilleroprør i fodboldklub

Gennem længere tid har der været voldsom turbulens i fodboldklubben Esbjerg fB. Klubben, der spiller i den næstbedste danske række, NordicBet-ligaen, fik nye amerikanske ejere for et halvt år siden.

Den nye tyske træner Peter Hyballas metoder har skabt modstand blandt spillerne, og 21 spillere har nu skrevet et åbent brev til ledelsen, hvor de udtrykker mistillid til Hyballa.

Men bestyrelsesmedlem Paul Conway, der repræsenterer ejerne, bakker den tyske træner op - og han siger, at hvis spillerne er utilfredse, kan de bare rejse.

- Hvis de ønsker at afbryde samarbejdet, så gør vi det. Hvis vi altså kan blive enige om, at det skal ske uden økonomisk kompensation, siger Paul Conway til jv.dk.

Flere danske OL-medaljer kan være på vej

Med den anden danske OL-medalje i hus kan vi fokusere på de danske medaljer, der kan være på vej nu.

I badmintonhallen fortsætter de to danske esser i herresingle Viktor Axelsen og Anders Antonsen marchen mod medaljer, der foreløbig er nået til kvartfinalen.

I sin ottendedelsfinale slog Viktor Axelsen sikkert Wang Tzu Wei fra Taiwan med 21-16, 21-14. Anders Antonsen besejrede britiske Toby Plenty 21-10, 21-15 i sin ottendedelsfinale.

I sejlsport, hvor Danmark tidligere har fejret mange OL-triumfer, har Laser Radial-sejleren Anne-Marie Rindom kurs mod en sikker guldmedalje. Den kan blive en kendsgerning i morgen, og allerede i nat ror færøske Sverri Nielsen finale i singlesculler.

***

Det var de udvalgte historier på en dag, hvor Danmark endelig vandt en OL-medalje igen. Nu må det gerne fortsætte fredag.