Nyheder

Dagens overblik: Nye optagelsestal skaber debat

Rektor kritiserer optag. Bent Melchior er død. Danmark måtte nøjes med at være tæt på OL-medaljer - men håndbolddrenge buldrer videre.

Det blev endnu en dag, hvor de danske OL-atleter måtte nøjes med at være tæt på medaljer.

Der var ellers store forventninger til den danske cykelrytter Kasper Asgreen inden enkeltstarten onsdag morgen, og Danmark havde også begrundet håb om en medalje i den individuelle finale i dressur. Til gengæld fortsatte de danske håndbolddrenge den sikre march mod medaljer.

Men vi starter i det danske uddannelsessystem, hvor optagelsestallene for de videregående uddannelser skaber debat.

Rektor kalder nye optagelsestal for 'et trafikuheld i slowmotion'

De nye optagelsestal for videregående uddannelser viser, at optaget af nye lærer-, sygeplejerske-, pædagog-, og socialrådgiverstuderende på landets professionshøjskoler er faldet i forhold til sidste år.

Stefan Hermann, der er formand for Danske Professionshøjskoler, mener, at vi er vidner til 'et trafikuheld i slowmotion'.

- Vi har ikke bare et uddannelsesproblem, men et kæmpe samfundsproblem, siger han.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) erkender, at det ikke er godt nok.

Du kan se her, hvad adgangskravet er til alle uddannelser.

Bent Melchior er død

En af de største profiler i det jødiske samfund i Danmark, Bent Melchior, er død 92 år gammel.

Fra 1969 til 1996 var Bent Melchior formand for Mosaisk Trossamfund.

- Han var fantastisk til det sidste, siger hans søn Alan Melchior til Ritzau.

- Han troede altid på det gode i mennesker og var enormt respektfuld. Også over for dem, der måske ikke fortjente det, siger tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic, som var aktiv i Foreningen Brobyggerne med Bent Melchior, i TV 2's nekrolog.

To gange ligeved og næsten for danske dressurryttere

For anden dag i træk blev det ved drømmen om medaljer for de danske dressurryttere ved OL i Tokyo.

Tirsdag sluttede danskerne lige uden for medaljerne på en fjerdeplads i holdfinalen, og onsdag var både Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth med i kampen om medaljerne til det sidste i den individuelle finale.

Men igen blev det kun til fjerdepladsen lige uden for medaljerne - den gik til Catrine Dufour og hendes hest Bohemian. Carina Cassøe Kruth og Heiline’s Danciera blev nummer syv.

Guldet gik til tyske Jessica von Bredow-Werndl og TSF Dalera.

Roglic's revanche - overhalede Asgreen

Den slovenske cykelrytter Primoz Roglic har stået i skyggen af sin landsmand Tadez Pogacar på det seneste.

Først måtte Roglic overlade kaptajn-rollen på sit Jumbo-Visma-hold til danske Jonas Vingegaard under Tour de France, og senere måtte han for andet år i træk se landsmanden Tadez Pogacar løbe med den samlede Tour de France-sejr.

Men onsdag fik det slovenske fartfænomen sin revanche, da han vandt guldet på enkeltstarten i suveræn stil, mere end et minut foran nærmeste konkurrent, hollandske Tom Dumolin. Rohan Dennis fra Australien fik bronze.

På vej mod triumfen overhalede Roglic det danske medaljehåb, Kasper Asgreen, der måtte nøjes med syvendepladsen.

Danske håndboldherrer i kvartfinalen

Efter den tredje sikre sejr i træk - denne gang 31-21 over Bahrain - er de forsvarende guldvindere i herrehåndbold fra Danmark nu klar til kvartfinalen.

Danskerne mangler stadig at spille mod Portugal på fredag og mod Sverige på lørdag i den indledende pulje, men de kampe kan ikke ændre på, at Danmark er blandt de fire hold fra puljen, der går videre til kvartfinalen.

Også i badmintonhallen i Tokyo fortsætter danskerne marchen mod medaljer. Onsdag spillede både Viktor Axelsen og Anders Antonsen sig sikkert videre til knock-out kampene i herresingle.

***

Det var dagens udvalgte historier. Endnu en dag, hvor Danmark måtte nøjes med at være tæt på medaljer - men de kommer måske torsdag.