GO'

Lørdag reddede hun 20 badegæster op af revlehuller – nu kommer hun med opfordring

Den kommende weekend er det især på de sydøstlige strande, badegæsterne skal være ekstra opmærksomme på vinden.

Sidste weekend måtte 20 badegæster reddes af livredderne på stranden i Liseleje. En af livredderne, som var på stedet lørdag, er Louise Albrechtsen.

Hun fortæller, at det var ganske usædvanligt, at de måtte redde så mange badegæster i land på én dag.

- ​​Det er kombinationen af stærk vind, og så er der flere badegæster, end der plejer. Den stærke vind gør, at der kommer understrøm, som trækker folk ud, og så kommer folk i nød, fortæller hun i ‘Go’ aften LIVE’.

Flere måtte hjælpes

Ingen personer endte i livstruende situationer lørdag. Louise Albrechtsen fortæller ligeledes, at hun og livredderkollegerne var hurtigt ude ved alle dem, de måtte hjælpe i land.

Livredderholdet oplevede flere gange, at badegæster i første omgang frabad sig hjælp, men senere måtte erkende, at de ikke selv kunne komme ind. Det kan blandt andet skyldes, at mange badegæster gør det helt forkerte, hvis de bliver trukket ud i et revlehul.

- De fleste gør det, der er intuitivt, hvilket er at svømme mod strømmen, hvilket gør, at man bliver træt, forklarer hun.

Vi er meget venlige, og vi elsker at snakke med folk

Louise Albrechtsen, livredder, DNL

Revlehuller er skyld i mange drukneulykker, typisk fordi badegæster går i panik, når de bliver trukket ud. Oven på sidste weekend opfordrer Louise Albrechtsen derfor badegæster til at tale med livredderne om badeforholdene, inden de går i vandet, og ikke mindst kigge på, hvilket badeflag der er hejst.

Stærk vind lørdag eftermiddag

Sommeren trak sidste weekend mange badegæster til stranden. Og weekendvejret lørdag bliver ligeledes varmt og strandvenligt.

Hvad er et revlehul?

Et revlehul, også kendt som et hestehul, er en fordybning i strandens revler, hvor der kan være en udadgående strøm, der fører vandet tilbage ud i havet. Det er kun under bestemte vind- og bølgeforhold, typisk pålandsvind, at revlehuller fører vand ud fra stranden og dermed bliver aktive og kan være farlige for mennesker.

Kilde: TrygFonden

Lørdag formiddag ser ud til at blive med høj sol og rolige vindforhold, men om eftermiddagen kan det blæse op med jævn til frisk vind fra øst i den sydøstlige del af landet, og det skal man være opmærksom på, forklarer meteorolog på TV 2 Jonas Damsbo:

- Det vil primært være i de sydøstligste egne af landet ud til Østersøen, at man skal være ekstra opmærksom på stranden, lyder det.

Pålandsvinden på de østvendte kyster kan nemlig give flere aktive revlehuller, som badegæsterne oplevede på Liseleje Strand sidste weekend.

Hvad skal man gøre, hvis man bliver fanget i et hestehul?

Hvis du kommer ud i et revlehul, er der tre simple regler, du skal følge:

- Kæmp ikke imod.

- Bevar roen. Du bliver ikke trukket ned.

- Svøm til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen.

Kilde: TrygFonden

Det skyldes, at pålandsvinden presser en masse vand ind mod land. Når vandet skal ud igen, finder det den nemmeste vej, og det er typisk de steder, hvor der er huller i revlerne.

Tal med livredderen og tjek flaget

Oven på en weekend med et usædvanligt højt antal redninger, kommer Louise Albrechtsen med to opfordringer til badegæster.

- Jeg ville ønske, at de kiggede op og så, hvilket flag vi har sat op. Hvis det er gult eller rødt, så kom endelig over og spørg livredderne. Vi er meget venlige, og vi elsker at snakke med folk, lyder det.

Og selvom Louise Albrectsen og hendes kolleger er klar til at hjælpe badegæster i nød, foretrækker de at blive på land.

- Vi vil gerne være klar, hvis der sker noget og have øjnene på det i stedet for at skulle fokusere på folk, der går imod det, vi siger, slutter hun.

Se hele interviewet med Louise Albrechtsen i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY