Manden med hornene fra stormløbet mod Kongressen forhandler om tilståelse

Den selvudnævnte shaman tror på en udokumenteret konspirationsteori, der mistænker demokrater for at være sataniske pædofile.

Han er en af de tydeligste figurer fra det uventede stormløb mod USA's kongres 6. januar, og nu vil han indgå en aftale med anklagemyndigheden om at tilstå.

Det skriver Reuters om den såkaldte "QAnon Shaman", som går under det borgerlige navn Jacob Chansley.

Chansleys forsvarsadvokat siger til mediet, at Chansley, som under oprøret optrådte i bar mave med en pelshue med bisonhorn på hovedet, også har en række psykiske sygdomme, hvilket er blevet udredt af psykologer i fængslet.

- Forværringen af hans mentale tilstand har været mærkbar, selv for det utrænede øje, siger forsvarsadvokat Albert Watkins. Ifølge Reuters afviser talspersoner fra anklagemyndigheden at kommentere på udmeldingerne fra forsvarsadvokaten.

Tror på satanisk, pædofil magtelite

Forsvarsadvokaten bemærker, at isolationsfængslingen af Chansley har taget hårdt på den selvudnævnte shaman, der tror på konspirationsteorien QAnon.

QAnon-bevægelsen er opstået i forlængelse af en række anonyme opslag på nogle mindre chatforums på internettet. Flere brugere har udviklet en udokumenteret teori om, at de anonyme opslag har været skrevet af en person i præsident Donald Trumps inderkreds.

Konspirationsteoriens grundlæggende omdrejningspunkt er, at Donald Trump blev indsat som præsident for at bekæmpe en magtfuld, satanisk elite, der blandt andre består af jødiske forretningsfolk og medlemmer af det Demokratiske Parti.

Ifølge QAnons tilhængere udgør disse magteliter en såkaldt 'dyb stat', der udfører ondsindede gerninger som pædofili og tankekontrol mod befolkningen.

Det lyder måske lettere vanvittigt, og der er heller ikke skyggen af dokumentation for de mange teorier. Ikke desto mindre tror en hel del amerikanere ifølge meningsmålinger på flere af QAnon-teorierne.

Kaldt "en stor patriot" af familien

Jacob Chansley har ad flere omgange gjort sig bemærket som en af frontpersonerne i QAnon-bevægelsen. Derudover har TV 2 mødt hans forældre, der dengang beskrev ham som "en stor patriot", som elskede sit land meget højt.

Chansley er blandt andet tiltalt for civil ulydighed og for at have forhindret lovgivningsprocesserne i den amerikanske kongres.

Forsvarsadvokaten fortæller ikke Reuters, hvad Jacob Chansley har tænkt sig at indgå et samarbejde om i forhold til en tilståelse. Ifølge Reuters forsøger forsvarsadvokater dog som regel at indgå tilståelser for de mindre alvorlige tiltaler, så en eventuel fængselsdom kan minimeres.

Flere mener, at Trump antændte bålet

I alt har de amerikanske myndigheder fængslet flere end 535 personer for stormløbet mod Kongressen, som ifølge flere blev antændt af daværende præsident Donald Trump, der kort forinden holdt en tale omtrent tre kilometer fra kongresbygningen.

Her nægtede Donald Trump at anerkende valgresultatet, ligesom han rettede skyts mod sin tidligere vicepræsident Mike Pence, der ikke ville bakke op om Donald Trumps ønske om at omstøde valgresultatet.

Efter Trumps tale gik Trump-tilhængere i samlet flok ad Pennsylvania Avenue mod kongressen, hvor en stor del af dem havde held med at bryde ind.

For første gang siden 1814, hvor britiske tropper indtog den amerikanske kongres, var der nu fyldt med folk, der ikke skulle være der.

Et sparsomt udstyret kongrespoliti kunne blot se til, mens masser af Trump-tilhængere fyldte de magtfulde haller, besatte magtfulde senatorers kontorer og forsøgte at stjæle kongressens talerstol.

Ifølge de amerikanske myndigheder har omtrent 20 personer indtil videre erklæret sig skyldige i anklager i forbindelse med stormen mod Kongressen.