Coronavirus

Spanske feriemål ramt af stigende smitte: - Meget alvorligt og foruroligende, siger intensivlæge

Fredag opdaterer Udenrigsministeriet rejsevejledningerne, men det er ikke særlig sandsynligt, at Spanien farves rød, lyder det.

Smitten i Spanien går i øjeblikket den forkerte vej, og de daglige smittetal på omkring 30.000 er noget, de mærker på landets hospitaler.

- Folk bliver yngre og yngre, og smittetallet stiger meget hurtigt, så vi anser det for at være meget alvorligt og foruroligende, fortæller Fina Martinez, der er intensivsygeplejerske.

- Vi har nu dobbelt så mange indlagte patienter som i sidste uge, og vi har også dobbelt så mange på intensiv, fortæller hospitalslægen Javier Santes.

Smittetallene betyder også, at det Europæiske Center for Sygdomskontrol- og forebyggelse (ECDC) torsdag har farvet flere regioner mørkerøde.

Det gælder blandt andet Valencia, Aragonien samt de Baleariske øer, som blandt andet er Ibiza, Mallorca og Menorca.

Indlæggelsestallene skal ikke blive værre

Det er især den unge del af befolkningen, særligt folk i tyverne, som fylder i smittetallene, fortæller TV 2s korrespondent Jeppe Krogager.

- Man holder meget øje med antallet af indlagte på hospitaler og intensivafdelinger, og her har man også set en stigning til et middelniveau nu. I nogle regioner skal indlæggelsestallene ikke blive værre, siger Jeppe Krogager.

- Men situationen nu er dog slet ikke som under tidligere bølger, hvor indlagte lå rundt på gangene.

Flere af Spaniens 17 regioner har indført nye restriktioner som konsekvens af den stigende smitte. I Catalonien, hvor Barcelona ligger, har man indført natligt udgangsforbud, og på Mallorca anbefales det at bruge mundbind udendørs.

Ifølge Jeppe Krogager har der ikke været snak om at skærpe restriktionerne overfor turister. Hvis man ankommer til Spanien som dansk turist, er der krav om, at man enten er færdigvaccineret eller kan fremvise en negativ test.

Ikke sandsynligt med rødt europakort

Tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed fra sidste uge viser, at otte procent at de sidste syv dages smittetilfælde i Danmark formodes at være fra personer, som har taget coronavirus med hjem fra Spanien.

På trods af den stigende smitte i Spanien regner Erik Brøgger Rasmussen, direktør hos Udenrigsministeriets Borgerservice, ikke med, at hverken Spanien eller resten af EU og Schengen farves rød.

- Det er ikke særlig sandsynligt. Det er bekymrende varianter, som styrer, om vi farver steder røde. Og det er jo ikke sådan, at vi ikke er bekymret for Delta-varianten, men vi kender den, siger han.

Der er virus alle steder

Erik Brøgger Rasmussen fortæller, at Udenrigsministeriet har én model for EU- og Schengenområdet og en anden for resten af verden.

Og for at EU- og Schengenlande bliver røde, skal der være en ny, bekymrende variant i spil.

Betyder det, at I slet ikke er bekymrede for danskere, der måtte blive smittet i Spanien?

- Vi er generelt bekymrede for alle, der bliver smittet, uanset om det er i Danmark eller Spanien. Og der er rigtig mange danskere, der tager til Spanien, ikke bliver smittet og har en fantastisk ferie. Den mulighed vil vi ikke tage fra folk. Og man skal huske, at der er virus alle steder.

- Der er også altid danskere, som kører galt på autobahn (den tyske motorvej, red.), når de skal på bilferie. Men vi beder ikke folk om at lade være med at tage afsted af den grund, lyder det fra Erik Brøgger Rasmussen.