Dagens overblik: Ondskaben ramte Norge for ti år siden

Norge mindes ofrene for terrorangrebene i 2011, England er ramt af en 'Pingdemi', og så nåede Danmark en ny vaccine-milepæl.

Dem, der ved noget om sorg, fortæller ofte, at der er et før og et efter.

Sorgen forandrer noget i os, og den kan også forandre noget helt fundamentalt i et samfund.

I Norge er der definitivt et før og et efter. For ti år siden blev Norge øjeblikkeligt forandret, da højreekstremisten Anders Behring Breivik koldblodigt dræbte 77 mennesker i en nøje planlagt terrorhandling.

Ondskaben gik i land klokken 17.15

Mange af dem blev dræbt på den politiske sommerlejr på øen Utøya, hvor helt unge, aktive i det norske socialdemokratis ungdomsafdeling var samlet for at tale om politik, feste og grine med hinanden og måske håbe på at få deres første kys.

33 af de omkomne på øen var under 18 år.

Ingen havde set det komme. Ingen havde regnet med, at ondskab ville gå i land med den lille færge MS Thorbjørn, der lagde til med Breivik ombord klokken 17:15.

Som en på øen sagde, omtrent 45 minutter inden Breivik gik i land:

- Utøya er det sikreste sted at være i Norge lige nu.

Mor skriver brev til sin dræbte datter

Her ti år efter kæmper de efterladte stadig med at finde en form for mening i, at deres kære skulle skydes på klods hold.

For to dage siden var det ti år siden, at Unni Espeland Markussen krammede sin datter, Andrine Bakkene Espeland, for sidste gang. Hun har skrevet et brev til datteren, som kun blev 16 år gammel:

"Du var så levende og glad, og du var på vej til sommerens største eventyr sammen med alle dem, du følte et stort fællesskab med.

Sammen med dem, du kunne diskutere uretfærdighed, klasseskel og racisme med, tale om at tage vare på de, der trænger lidt ekstra, alt du brændte for. Dem, du kunne grine, danse, lave sjov og fjolle med. Måske også kigge lidt efter drengene. Du var engageret, du var i færd med at løsrive dig fra mig og blive en voksen kvinde. Jeg kunne se konturerne af hende, du ville blive. Det er jeg taknemmelig for, min kære pige."

Læs hele brevet her.

'Pingdemi' har ramt England

I England er Delta-varianten godt i gang med at skylle en tredje bølge af smitte ind over landet.

Titusindvis af briter sidder lige nu i selvisolation, hvilket medfører store problemer i vigtige brancher, fordi ansatte i hobetal må blive hjemme i selvisolation – selv hvis de er færdigvaccineret.

Supermarkeder, tankstationer, politiet og postvæsnet er bare nogle af de områder, som i øjeblikket er ramt. En stor del af dem er blevet "pinget" af sundhedsmyndighedernes smittesporingsapp, og derfor er situationen døbt en 'pingdemi' i den britiske presse.

Ny milepæl i dansk vaccineindsats

Herhjemme nåede man torsdag en ny milepæl i vaccineindsatsen, da flere end fire millioner borgere nu har fået første stik med en coronavaccine.

Helt præcist er der tale om 4.018.508 borgere, hvilket svarer til 68,67 procent af den danske befolkning.

Man skal dog have begge stik for at kunne kalde sig færdigvaccineret, og det er der indtil videre næsten 2,8 millioner borgere i Danmark, der kan kalde sig ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut. Det svarer til lidt over 47 procent af befolkningen.

To stik giver god Delta-beskyttelse

Derudover var der andre positive vaccinenyheder torsdag, da et stort studie nu bekræfter vigtigheden af det andet vaccinestik i forhold til at beskytte mod Delta-varianten.

I studiet er der set på data fra mere end 19.000 teenagere og voksne i Storbritannien.

Et af resultaterne viser, at to doser af Pfizer-vaccinen har en effektivitet på 88 procent i forhold til at forebygge sygdom med symptomer fra Delta-varianten. Med Alpha-varianten er effektiviteten 93,7 procent. To doser af AstraZeneca-vaccinen er 67 procent effektiv mod Delta-varianten.

***