Dagens overblik

Dagens overblik: Gravide ånder lettede op, mens svømmere får mavepuster

En særlig gruppe danskere får nu tilbud om stik i armen. Og mens nogle svømmere har fået frataget deres billet til OL, får nye sportsfolk muligheden.

Velkommen til dagens overblik på en dag, hvor gravide kan ånde lettet op, nogle svømmere har fået en mavepuster, og næsten fire millioner danskere har fået mindst ét vaccinestik i overarmen.

Vi lægger ud med historien bag overblikkets overskrift.

Gravide og ammende kan blive vaccineret

I dag meldte Sundhedsstyrelsen nemlig ud, at de anbefaler de omtrent 100.000 gravide og ammende kvinder, der findes i Danmark, at blive vaccineret mod covid-19. Udmeldingen kommer i kølvandet på længere tids debat og medieopmærksomhed rettet mod emnet.

Ifølge Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm - der selv har en fortid som fødselslæge - skyldes det, at styrelsen nu har så sikker data, at den trygt kan anbefale vaccinen.

- Som den myndighed i Danmark, der har ansvaret, skylder vi de gravide det, siger Søren Brostrøm til TV 2.

Og nogen står allerede klar med overarmen

Allerede onsdag aften står i hvert fald én gravid kvinde, Nina Bonde, klar til at lægge overarm til første vaccineskud. Hun har gennem længere tid plæderet for, at gravide og ammende skulle have tilbudt vaccinen, og hun lægger ikke skjul på, at hun er lettet.

- Det er ekstremt vigtigt. Nu kan jeg beskytte mig selv og mit barn, siger Nina Bonde til TV 2.

Sundhedsstyrelsen betragter gravide som værende i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19. TV 2 har tidligere fortalt, hvordan Nina Bonde overvejede at snyde sig til en vaccine, mens en anden gravid kvinde rent faktisk gjorde det.

Alt imens gravide og ammende kan ånde lettet op, har en gruppe på tre kvinder fået en gedigen mavepuster.

Svømmere skulle til OL - indtil de ikke skulle det alligevel

Tre svømmekvinder, som skulle udgøre det danske OL-hold i disciplinen 4x200 meter-holdkap, kommer nemlig ikke til Tokyo - selvom Dansk Svømmeunion havde forsikret dem om, at de var sikret en plads. Det sker, fordi holdet ikke har sat de nødvendige tider til internationale stævner. Tider, som de havde fået at vide, ikke var nødvendige.

- Vi er både vrede og frustrerede over situationen. Men mest af alt er vi virkelig kede af den måde, vi er blevet behandlet på, fordi vi mener, at situationen kunne have været undgået, skriver de tre svømmere til TV 2 SPORT.

Hos Dansk Svømmeunion forstår man frustrationen, men siger at miseren skyldes covid-19-pandemien, samt dårlig kommunikation fra FINAs (Svømmeforbundets Verdensorganisation, red.) side. Uanset hvor aben ender, forstår enhver, der engang har haft en ambition i sit liv, vel skuffelsen.

100.000 kræftscreeninger udsat

I Region Hovedstaden er manglen på læger akut i en sådan grad, at regionen har følt sig nødsaget til at udskyde over 100.000 screeninger for brystkræft.

Screeningerne bliver rutinemæssigt tilbudt raske kvinder mellem 50 og 69 år og har til formål at opdage cancerknuder i brystet i et tidligt stadie. Derfor kan udskydelserne potentielt få ganske alvorlige konsekvenser, lyder det.

- Vi ved, at tid spiller en afgørende rolle for kvindernes overlevelseschancer, når det kommer til kræft, og screeningsprogrammet bidrager også til at finde nogle mere alvorlige kræftknuder på et tidligere tidspunkt, siger overlæge hos Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard til Berlingske, der har breaket historien.

Fem nye sportsgrene til OL

Efter to mavepusterhistorier kan vi heldigvis slutte af med en mere munter OL-historie, hvor deltagerne - 7, 9, 13 - får lov til at konkurrere, som de er blevet stillet det i udsigt.

Mens mange sportsgrene er gengangere på det olympiske program, er der i år kommet fem nye sportsgrene til. Når OL officielt sparkes i gang med fredagens åbningsceremoni, bliver det med discipliner som skateboarding, klatring, surfing, karate og baseball/softball på programmet.

Kun i førstnævnte sportsgren har vi en dansker med, nemlig den 46-årige OL-debutant og skateboarding-veteran Rune Glifberg. Han har tidligere markeret sig internationalt som vinder af X-Games, og han forsikrer, at skateboarding altid vil være "beskidt".

***

Her på TV 2 holder vi os dog rene, så vi både spritter af og takker af for i dag.

Tak fordi du læste med - hvad enten du holder ferie eller knokler løs på arbejde.