Cannes Filmfestival er slut – her er fire anbefalinger fra anmelderen

Flere nordiske film markerede sig på filmfestivalen, lyder det fra filmanmelder Ann Lind Andersen, der anbefaler fire af dem her.

Årets Cannes Filmfestival sluttede lørdag aften, da Guldpalmen blev uddelt til den franske instruktør Julia Ducournau, der har skrevet og instrueret filmen 'Titane'.

Jeg synes, de nordiske film markerede sig virkelig, virkelig stærkt

Ann Lind Andersen, filmanmelder

Og spørger man 'Go' morgen Danmark's filmanmelder Ann Lind Andersen, har niveauet generelt været højt ved dette års festival, hvor hun især har bidt mærke i nogle af de nordiske bidrag.

- Jeg synes, de nordiske film markerede sig virkelig, virkelig stærkt, lyder det.

Ann Lind Andersen har udvalgt fire film, der i løbet af det næste år får premiere i Danmarks biografer, som hun synes, vi skal se.

Se listen nedenfor.

Fire filmanbefalinger

 1. Titane

  Manuskript og instruktør: Julia Ducournau

  Land: Frankrig og Belgien

  ‘Titane’ handler om den unge kvinde Alexia, der begynder at slå mennesker ihjel.

  Som barn har hun fået opereret en metalplade ind i hovedet efter en trafikulykke, deraf titlen 'Titane', og det er muligvis grunden til, at hun er blevet erotisk danser på en bilmesse og dyrker sex med biler. Ikke på biler, men med biler.

  - Det er den vildeste filmoplevelse. Det er en oplevelse, du ikke kommer til at glemme lige med det samme, fortæller Ann Lind Andersen om vinderfilmen fra Cannes.

  Ud over bilsex og mordscener indeholder 'Titane' ligeledes et faderopgør og komplicerede familieforhold i det, som Ann Lind Andersen kalder en både ekstrem og mærkelig film.

 2. Verdens værste menneske

  Instruktør: Joachim Trier

  Manuskript: Joachim Trier og Eskil Vogt

  Land: Norge

  'Verdens værste menneske' er sidste film i Joachim Triers Oslo-trilogi og dermed efterfølgeren til Reprise fra 2006 og Oslo, 31. august fra 2011.

  Filmen handler om den på mange måder almindelige norske kvinde Julie, som står det sted i livet, hvor der skal træffes store beslutninger om uddannelse og ikke mindst om kærligheden.

  Men det er svært at vælge, om man skal være jurist eller fotograf, når man er vægelsindet som Julie og har det privilegium selv at kunne vælge.

  Julie spilles af norske Renate Reinsve, der vandt prisen for bedste kvindelige skuespiller ved dette års filmfestival i Cannes for sin rolle i 'Verdens værste menneske'.

  - Hun har den der blanding af noget sødme og noget irritation. Man bliver irriteret på hende undervejs, og det er bevidst, at rollen er skrevet på den måde, hvor hun får lov til at vise rigtig mange nuancer af sit skuespil i den rolle, forklarer Ann Lind Andersen.

 3. De uskyldige

  Instruktør og manuskript: Eskil Vogt

  Land: Norge

  'De uskyldige' er en socialrealistisk gyserfilm, der udspiller sig i et socialt boligbyggeri i Norge, hvor søstrene Ida og Anna flytter ind. Ni år gamle Ida kæmper med at få opmærksomhed fra sine forældre, da hendes storesøster har autisme og dermed er familiens midtpunkt.

  Da Anna og Ida møder to andre børn fra området, begynder der at ske nogle mystiske, måske endda overnaturlige, ting. En dreng kaster en kat ud fra tiende sal, og herfra eskalerer begivenhederne.

  - Bagefter var jeg sådan: "Super god film", og det er ikke så tit, at jeg har den reaktion efter en film, lyder det fra Ann Lind Andersen.

 4. Lamb

  Instruktør og manuskript: Valdimar Jóhannsson

  Land: Island, Sverige og Polen 

  'Lamb' udspiller sig langt fra byerne på de islandske fjelde, hvor det barnløse par Maria og Ingvar driver en fårefarm.

  En dag føder et af fårene et meget specielt væsen, som parret tager til sig. Til at starte med bringer det lille væsen meget lykke til den nu lille familie, men som tiden går, ender det med at ødelægge dem.

  - Den her film har en historie og nogle billeder, som du aldrig har set før. Det tør jeg godt love, forklarer Ann Lind Andersen.