Coronavirus

Restriktioner for danskere, der rejser ud, kan blive en realitet, siger Udenrigsministeriet

Corona-ekspert har tidligere advaret om en "rød sommer".

Sommerferien er over os, og det betyder, at mange danskere drager afsted mod solgaranti og sandstrande sydpå.

Men i øjeblikket stiger smitten. Derfor kan det blive en realitet, at flere lande laver nye restriktioner for danske turister, der besværliggør ferien.

Det siger Erik Brøgger, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, til TV 2.

- Den seneste uge har vi set, at nogle lande indfører restriktioner, enten fordi vores smittetal går op, eller fordi deres eget går op. Og det billede, må vi nok forvente, fortsætter.

Professor advarer om "rød sommer"

Mens danskere, der tager til Tyskland, skal registrere sig og fra nogle regioner også have en negativ test med, har Norge indført karantænekrav for ikke-færdigvaccinerede danskere fra alle regioner pånær Region Syddanmark.

- Vi forventer, at der vil være bevægelse i restriktionsmønstret i en rum tid endnu, siger Erik Brøgger.

De stigende smittetal i Danmark fik tidligere på ugen Lone Simonsen, der er professor og leder af pandemiforskningscentret på RUC, til at advare om en "rød sommer".

- Den store bølge er på vej. Forleden var der 1200 smittede, og vi har et smittetal på 1,4 procent. Så det er en kæmpe stigning, der allerede er sket. Smittetallene skyder op, og vi har allerede fået en fordobling i løbet af den sidste uge herhjemme, lød det fra professoren.

De stigende smittetal skyldes dels den mere smitsomme Delta-variant, der dominerer flere steder i Europa, og så skyldes det dels, at det danske samfund er åbnet mere.

Ikke-færdigvaccinerede skal være ekstra opmærksomme

Hvorvidt man skal være bekymret for sin ferie, afhænger af destinationen, og hvordan landet håndterer pandemien, siger Erik Brøgger.

Eksempelvis har Norge haft en stram strategi gennem pandemien, og det er så det, vi ser, der fortsætter nu.

- Man skal huske på, at vi i næste uge runder en milepæl, hvor halvdelen af den danske befolkning er færdigvaccineret, så det vil stadig være en meget stor gruppe danskere, der kan komme ind i Norge.

Erik Brøgger understreger, at mange af restriktionerne i andre lande henvender sig til dem, der ikke er færdigvaccineret, og det derfor især er de personer, som skal være meget opmærksomme på, hvilke regler der gælder.

Regner ikke med karantænekrav i Danmark

I øjeblikket bruger Udenrigsministeriet grøn, gul, orange og rød til at fortælle danskerne, hvilke lande de fraråder, at man rejser til.

Når man vender hjem fra nogle lande, kan der være krav om test ved indrejse i Danmark, men der er ikke isolationskrav ved hjemkomst, uanset hvor man rejser i EU- og Schengenområdet.

- Og det regner vi heller ikke med, der bliver over sommeren, så i den forstand kan man godt planlægge en ferie, lyder det fra Erik Brøgger.