Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden. Vi opdaterer hele dagen.

Du kan læse de seneste coronatal her.

Los Angeles indfører krav om mundbind

Den amerikanske by Los Angeles genindfører krav om indendørs brug af mundbind uanset om man er vaccineret eller ej. Det skriver CNN. Tiltaget kommet efter stigninger i antallet af smittede og indlagte.

Portugal indfører nye restriktioner i flere kommuner

I sidste uge udpegede Portugal 60 kommuner til at være højrisiko-områder, men dette tal stiger nu til 90 ud af landets i alt 278 kommuner. Det skriver Reuters.

Det sker, fordi delta-varianten spreder sig hastigt i Portugal og er blevet den dominerende variant i flere områder, herunder i hovedstaden, Lissabon, den populære feriedestination Algarve samt i storbyen Porto.

I højrisiko-kommunerne indføres udgangsforbud fra klokken 23 og krav om hjemmearbejde. I de 47 hårdest ramte kommuner skal gæster desuden vise coronapas ved indendørsservering på restauranter.

WHO: Lande bør ikke indføre indrejsekrav om vaccine

Verdens lande bør ikke indføre krav om, at indrejsende udlændinge skal være vaccinerede, fordi det øger uligheden og begrænser bevægelsesfriheden for især borgere af fattige lande. Sådan lyder det fra WHOs eksperter, skriver Reuters. Udmeldningen kommer mens flere lande overvejer at indføre netop sådanne krav.

Stor stigning i antallet af døde med covid-19 i Afrika

Antallet af døde med relation til coronavirus i Afrika er steget med 43 procent på en uge, oplyser WHO ifølge nyhedsbureauet AFP. Den markante stigning skyldes blandt andet hospitalers mangel på intensivtpladser og ilt. Således lå dødstallet på 6.273 i sidste uge, mens det ugen før var 4.384.

Rådgiver i USA: Misinformation om covid-19 udgør alvorlig trussel

De mange konspirationsteorier og udbredt misinformation om blandt andet vacciner mod covid-19 i USA udgør en decideret alvorlig sundhedstrussel. Det skriver USA's regerings ledende sundhedsrådgiver, Dr. Vivek Murthy, til præsident Joe Biden i en rapport. Det skriver Ritzau. USA's indsats mod covid-19 er i høj grad blevet politiseret, og der florerer en betydeligt større skepsis mod myndighedernes rådgivning og vacciner end i Danmark.

Udrejseforbud fra to grønlandske byer

Epidemikommissionen indfører forbud mod at rejse ud af de grønlandske byer Sisimiut og Qaqortoq som følge af coronasituationen. Det oplyser Grønlands Politi ifølge Ritzau. Forbuddet gælder til og med 19. juli.

Aarhus Midtby i fare for at lukke

Aarhus Midtby er i fare for at blive lukket som følge af høje coronasmittetal. Derfor er Aarhus Kommune i gang med at forsøge at afbøde de værste konsekvenser, herunder kravet om lukning af kultursteder som museet Aros. Det skriver Århus Stiftstidende. Kommunen er i dialog med Aros om ansøgninger om dispensation, som ved en nedlukning kan ende med at fritage kulturtilbud fra at holde lukket.

Coronasmitten stiger fortsat i Storbritannien

Torsdag rapporterer myndighederne i Storbritannien, at man det seneste døgn har registreret 48.553 nye tilfælde af smitte med coronavirus. Det er 6.251 flere end dagen før. Det skriver Reuters.

Forventer udmelding om vacciner til gravide i næste uge

Sundhedsstyrelsen forventer at komme med en udmelding om coronavacciner til gravide og ammende i næste uge. Det oplyser styrelsen til TV 2. Styrelsen anbefaler ikke vaccinen til ammende og gravide, men meldte i sidste uge ud, at de lige nu kigger på, om anbefalingerne skal ændres.

Rekordhøje smittetal en uge før OL i Tokyo

Antallet af smittede med covid-19 har nu ramt det højeste niveau i den japanske hovedstad Tokyo siden 21. januar. Det skriver nyhedsbureauet AP. Torsdag blev 1300 tilfælde registreret i storbyen, der 23. juli og frem til begyndelsen af august skal være vært for De Olympiske Lege. Ifølge nyhedsbureauet frygter man, at hospitalerne kan ende med at blive overfyldt under legene.

Endnu en dag med et smittetal over 1000

Siden i går er der registreret 1141 smittede med coronavirus, og det er tredje dag i træk, at smittetallene er højere end 1000. Der er et nyt dødsfald, ingen ændring i antal indlæggelser, og positivprocenten er faldet en smule til 1,4. 

Hundredvis af forældre har booket vaccinetid til deres børn

Efter at det onsdag blev muligt for 12-15-årige at få tid til coronavaccination, er der flere hundrede, som foreløbigt har benyttet sig af muligheden. Alene i Region Syddanmark var der 509 i aldersgruppen, som onsdag havde booket tid inden midnat. Det oplyser regionen i en mail til Ritzau.

Selvom det fra onsdag blev muligt for 12-15-årige at booke tid til vaccination, er det først torsdag, at invitationerne bliver sendt ud via e-Boks. Derfor må det forventes, at tallet kommer til at stige fra torsdag, lyder det fra Region Syddanmark.

I Region Syddanmark er der 51.176 personer i den aldersgruppe, som fra onsdag har kunnet booke tid på hjemmesiden vacciner.dk. Aldersgruppen dækker over personer født fra 2006 til 2009 og altså dem, der i år fylder et sted mellem 12 og 15 år.

For 15-årige havner invitationen i egen e-Boks, da de selv kan bestemme, om de vil vaccineres. For 12-14-årige bliver brevet sendt til forældrene, da det er dem, der beslutter, om børnene skal vaccineres.

Australsk storby går ind i sin femte lockdown

Omkring 6,6 millioner mennesker i den australske delstat Victoria står over for en fem dage lang lockdown for at vende kurven for den stadigt stigende Delta-variant. Det skriver The Guardian

Lockdown starter ved midnat torsdag og vil være den femte lockdown, som Melbourne, der ligger i delstaten, er underlagt.  

Håndboldklubber mangler frivillige efter corona

Når håndboldsæsonen ude i klubberne starter efter sommeren, står flere af klubberne overfor at mangle frivillige efter coronanedluknningen. Det skriver TV MIDTVEST

- Den er svær. Rigtig svær. Der er ikke sådan lige nogen, der står på spring, siger Kamilla Blach, der er bestyrelsesformand og træner i Sunds Håndbold.

Hun fortæller, at de manglende hænder kan betyde, at nogle af de frivillige må på overarbejde, og at holdene i værste fald ikke kan fortsætte. 

Enhedslisten vil lukke tilvalgsordning

Efter et muligt tilfælde af en sjælden blodprop hos en dansker der har fået Johnson & Johnson-vaccinen, vil Enhedslisten lukke tilvalgsordningen, hvor man kan få et stik med førnævnte vaccine eller AstraZeneca. Det siger coronaordfører Peder Hvelplund til TV 2. 

- Det her er anledning til at genoverveje hele tilvalgsordningen. Vi har været modstandere af ordningen lige fra starten, fordi der ikke ligger nogen sundhedsfaglig begrundelse for at bruge vaccinen.

Også Dansk Selskab for Almen Medicin, Danske Patienter og SF har udtrykt bekymring for, at tilvalgsvaccinerne fortsat bliver tilbudt.

1233 vaccinerede er blevet smittet med coronavirus

 0,08 procent af personer, der har fået andet vaccinestik, er siden blevet smittede med coronavirus.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI) ifølge DR.

DR skriver, at 1233 er blevet smittede ud af godt 1,6 millioner færdigvaccinerede personer mellem 27. december 2020 og 30. juni 2021.

- Det er et meget lille tal, og det viser, hvor effektive vaccinerne er, siger Troels Lillebæk, der er professor og afdelingschef i SSI, til DR. 

De konservative vil have ministersvar på problemer med krydsvacciner

Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen, har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvordan han vil løse problemet med krydsvaccinerede danskere, som rejser ud i verden. 

Spørgsmålet bliver stillet på baggrund af TV 2s artikel om thailandske Maneewan Choksawas, der er krydsvaccineret og bor i Danmark. Hun må muligvis aflyse sin rejse til Thailand, hvor hun skal besøge sine forældre, idet Thailand ikke anerkender krydsvaccinationer som gyldige. 

Nye smittetal stiller Indonesien i det "værst tænkelige scenarie"

Onsdag kravlede det daglige smittetal i Indonesien op over 50.000, nærmere bestemt 54.000 smittede i det folkerige land. Det er ti gange så mange som i starten af juni.

- Vi er allerede i vores værst tænkelige scenarie, siger seniorminister Luhut Pandjaitan ifølge The Guardian. 

Han fortæller desuden, at Delta-varianten bevirker, at smittetallene formentlig vil fortsætte opad. 

Nye tal: Så mange blev smittet efter EM-fester i Parken

EM-fester i Parken kunne frygtes at have været supersprederbegivenheder, og nu har Styrelsen for Patientsikkerhed gjort tallene op. Samlet blev 152 personer smittet i relation til kampene. 

Der er alene tale om personer, som har været på stadion eller formodes at være smittet under kampene. De indbefatter altså ikke storskærmsarrangementer og lignende. Det skriver DR, som har fået tallene.

Eksperter siger til mediet, at der dermed ikke har været tale om supersprederbegivenheder. 

WHO melder om globalt tilbageslag i kampen mod corona

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, melder om stigende smitte og coronarelaterede dødsfald på verdensplan. Det skriver nyhedsbureauet AP. Der er de seneste syv dage sket en stigning på ti procent i smitten, mens antallet af coronarelaterede dødsfald er steget med tre procent. 

Værst står det til i Brasilien, Indien, Indonesien og Storbritannien, hvor der er blevet registreret de højeste smittetal. 

Delta-varianten er desuden fundet i 111 lande nu, og WHO forventer, at den i de kommende måneder bliver den globalt dominerende variant.