Coronavirus

Styrelse i USA advarer om sjælden bivirkning ved J&J-vaccine

Vaccinen fra J&J har fået endnu et tilbageslag, efter at amerikanske myndigheder advarer om ny bivirkning.

USA's lægemiddelstyrelse (FDA) advarer om, at Johnson & Johnsons vaccine mod coronavirus i ganske få tilfælde kan føre til en sjælden og potentielt farlig neurologisk reaktion i kroppen.

FDA har mandag opdateret sine vejledning for vaccinen, så det nu fremgår, at der er en meget lille risiko for at få Guillan-Barré syndrom (GBS).

Meldingen er et nyt slag for virksomheden, hvis vaccine fik en amerikansk godkendelse til nødbrug i februar. Siden har vaccinen dog spillet en mindre rolle i USA og andre landes vaccineudrulning.

Ifølge FDA's advarsel er symptomerne på GBS hos de ramte personer begyndt inden for 42 dage efter vaccinationen.

I alt har amerikanske myndigheder fundet 100 tilfælde med GBS, efter at der er blevet givet omkring 12,5 millioner doser af coronavaccinen.

Det svarer til 0,0008 procent af de vaccinerede.

Af disse krævede 95 af tilfældene indlæggelse, mens en person er død.

Immunforsvar angriber nerverne

Ifølge de amerikanske myndigheder er der ikke blevet registreret tilfælde af GBS efter vaccination med Pfizer eller Modernas vaccine.

Guillain-Barrés syndrom er en sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber nerverne. Symptomerne er tiltagende muskelsvaghed, som begynder i fødderne og bevæger sig opad i ben og krop.

Sygdommen rammer årligt mellem 3.000 og 6.000 mennesker i USA, og de fleste kommer sig.

En del af tilvalgsordningen

I maj trak Sundhedsstyrelsen i Danmark vaccinen fra Johnson & Johnson ud af vaccineplanen.

Det skete efter meldinger om, at den i sjældne tilfælde kan forårsage blodpropper, blødning og et lavt antal blodplader. Det er dog stadig muligt at få en vaccine fra Johnson & Johnson gennem tilvalgsordningen.

Det er kun nødvendigt af få et stik med vaccinen.