Coronavirus

Flere lande indfører nye restriktioner, men Danmark skal åbne mere, mener eksperter

Mandag lå det daglige antal smittede i Danmark på det højeste i mere end en måned, mens positivprocenten ikke har været højere siden januar.

Europa var ellers godt i gang med genåbningen, men nu skærper flere lande restriktioner efter stigende smitte.

Hollands premierminister, Mark Rutte, har genindført flere begrænsninger for barer, restauranter og natklubber for at stoppe smittespredningen, og mandag undskyldte han for at have åbnet landet for tidligt.

- Hvad, vi troede, var muligt, viste sig ikke at være muligt i praksis, sagde premierministeren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi (regeringen, red.) udviste dårligt dømmekraft, hvilket vi fortryder og undskylder for, tilføjede Mark Rutte.

Samtidig aflyste og udskød regeringen flere planlagte festivaler og større begivenheder.

Mandag blev der registreret 8441 nye smittede i Holland, og til sammenligning lå smittetallet i slutningen af juni på cirka 500.

En kamp mod tiden

Men Holland er ikke det eneste land, der oplever en stigende smitte og derfor har skærpet restriktionerne eller udsat genåbningen.

Det gælder også Frankrig, Portugal, Storbritannien og Australien.

I Frankrig har præsident Emmanuel Macron indført coronapas eller vaccinationspas, som allerede fra næste uge skal bruges, hvis man eksempelvis skal i forlystelsesparker eller til koncert. Og det gælder også for turister.

- Fra august skal passet desuden bruges på caféer eller restauranter, i storcentre, på hospitaler og i offentlig transport. Det gælder for alle. Uanset om man er kunde eller medarbejder, siger præsidenten.

Tidligere gjaldt de regler for arrangementer, hvor der var mere end 1000 deltagere. Præsidenten gjorde det også klart, at borgere fra efteråret selv skal betale for PCR-test.

- Hvis ikke vi gør noget nu, så kan vi forvente, at både smitte- og indlæggelsestal vil stige. Det er en kamp mod tiden, når vi har med Delta-varianten at gøre, siger han.

Desuden er det obligatorisk for sundheds- og frontpersonale i Frankrig at blive vaccineret mod covid-19. Også i Grækenland er det obligatorisk for udvalgte grupper at blive vaccineret. Det gælder blandt andet plejehjemspersonale.

Kan ikke blive ved med restriktiv tilgang

Herhjemme står vi også over for opadgående smittetal og en stigende positivprocent. Alligevel bør vi se på, om næsten alle restriktioner skal fjernes.

Det siger tre eksperter til Berlingske. En af dem er Søren Riis Paludan, der er professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet. Han mener, at vi skal lære at leve med coronavirus, ligesom vi gør det med influenza.

- Den forsvinder ikke, og vi vil blive ved med at have eksempler på små udbrud de næste ti år. Vi kan ikke blive ved med at have den restriktive tilgang, hvor vi lukker skoler, fordi vi dybest set forsøger at holde virus helt nede, siger Søren Riis Paludan til Berlingske.

Mandag blev der registreret 848 nye smittetilfælde, som er det højeste antal daglige smittede i over en måned. Samtidig lå positivprocenten på 1,09, hvilket er det højeste siden januar, og det fik Eskild Petersen, adjungeret professor i infektionssygdom ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet, til at sige, at "pandemien er ved at skifte karakter".

- Godt nok giver de smittede unge en lav belastning på sundhedsvæsenet, men en del af dem bliver ramt af forskellige langtidsfølger efter covid-19, og det skal vi holde øje med, sagde han.