GO'

23-årig blev hjerteløber efter Eriksens kollaps – fik første alarm under EM-finalen

For hvert minut der går, efter man har fået hjertestop, falder chancen for overlevelse med 10 procent, forklarer læge og professor i genoplivning.

EM-finalen var netop fløjtet af, og Italien skulle til at løfte pokalen, da Nikolaj Bjørks telefon pludselig begyndte at sige en høj lyd, han ikke kendte.

- Først tænker jeg: "Hvad er det?". Den larmer helt vildt, men så kunne jeg se, at det var hjerteløberappen, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte gøre noget. Jeg har jo tilmeldt mig af en grund, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Han hoppede i skoene og skyndte sig at løbe efter nærmeste hjertestarter, og på få minutter stod han ved sit første hjertetilfælde.

- Da jeg kom frem, var der to andre til stede, og i løbet af et par minutter var vi fire hjerteløbere, der var ankommet. Der var allerede en i gang med at give livreddende førstehjælp, og så kom ambulancen, og så tog de over derfra, forklarer han.

Nikolaj Bjørk, der til daglig er studerende og byrådskandidat i Slagelse Kommune, meldte sig som hjerteløber, efter at Christian Eriksen kollapsede under EM-kampen mod Finland, ligesom tusindvis andre danskere.

Chancen for overlevelse falder med cirka 10 procent per minut

Fredrik Folke, læge og professor i genoplivning

Indtil søndag aften havde han ikke tænkt yderligere over, hvad det indebærer at være hjerteløber, men da han løb afsted på sin første tur, gav det hele mening.

- Når man løber, så tænker man lige, hvad det egentlig er, man skal, men så kommer man frem, og så giver det hele sig selv, og det bliver meget naturligt, hvad man skal gøre, lyder det.

De første minutter er afgørende

Fredrik Folke er læge og professor i genoplivning, og han forklarer, at hjerteløberne øger chancen for overlevelse markant for dem, der får hjertestop.

- Tiden fra man falder om, til man får hjælp, hjertelungeredning og helst stød med en hjertestarter, er altafgørende. Chancen for overlevelse falder med cirka 10 procent per minut, der går, fra man falder om, til hjælpen når frem, lyder det.

Samtidig forklarer Fredrik Folke, at kun omkring 1 ud af 30 vil overleve, hvis man ikke igangsætter hjertelungeredning, før ambulancen når frem. Hver tiende vil overleve, hvis der ydes hjertelungeredning, inden ambulancen kommer, og omkring halvdelen vil overleve, hvis der når en hjertestarter frem i løbet af de første minutter.

Hvad er hjertelungeredning?

Hjertelungeredning, forkortet HLR, består af en kombination af hjertemassage med brystkompressioner og kunstigt åndedræt med mund-til-mund-metode. Hjertelungeredningen sørger for, at iltet blod føres til hjernen og andre livsvigtige organer, indtil mere omfattende behandling kan genoprette normal hjerterytme og vejrtrækning.

Kilde: Sundhed.dk

Tallene taler derfor for sig selv, lyder det, og spørger man Fredrik Folke, kan alle danskere redde liv som hjerteløbere, men han anbefaler samtidig, at man sætter sig ind i, hvad det vil sige at være hjerteløber, inden man melder sig.

Kender ikke udfaldet

Nikolaj Bjørk har nu været på sin første hjerteløbertur.

Han var imponeret over, at der nåede fire hjerteløbere frem før ambulancen.

Hvordan det er gået med personen, som han blev kaldt ud for at hjælpe, ved han dog ikke.

- Det ved man ikke, nej, og man får det heller ikke at vide, men da vi forlod stedet, så det ud som om, der var styr på situationen, og jeg håber selvfølgelig det bedste for vedkommende, lyder det.

Se interviewet med Nikolaj Bjørk og Fredrik Folke i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.