GO'

Jacob Haugaard i opråb: - Det føles som om, det kun er fodbold, der gælder

Fodboldfesten har fået kulturlivet til at føle sig til grin, mener Jacob Haugaard.

De danske gader har under de seneste EM-fodboldkampe dannet rammerne for en rød-hvid folkefest, hvor fodboldfans har stået tæt pakket, krammet, kysset, jublet, kastet med øl og skrålet med på slagsange.

Og det har fået blandt andet festivalbranchen til at undre sig over, at resten af kulturlivet ikke må gøre det samme.

En af dem, der mener, der er en skævvridning, er entertainer og tidligere politiker Jacob Haugaard.

Han må for andet år i træk afstå fra sin faste rolle som konferencier på Grøn Koncert, da koncerterne ikke kan afholdes på grund af coronarestriktioner.

- Folk vælter rundt i øl og fejrer fuldstændig som til en rockkoncert, og så bliver vi nægtet, lyder det fra Jacob Haugaard i ‘Go’ morgen Danmark’.

Han forklarer, at landets musikfestivaler er kommet med en masse forslag til, hvordan man kunne løse afviklingen af arrangementerne inden for restriktionernes rammer, men uden held. Og det har givet ham en følelse af, at politikerne synes, at fodbold er vigtigere end det resterende kulturliv.

- Vi vil jo alle gerne have det her corona under kontrol, men vi vil bare gerne have de samme retningslinjer og få lov til det samme som fodbolden, siger Jacob Haugaard

Det er jo ikke sådan, at vi har lavet en politisk aftale om, at der skulle være folkefest på Rådhuspladsen

Kasper Sand Kjær, kulturordfører fra Socialdemokratiet

Fortsat forsamlingsloft

På Christiansborg bliver gadefesterne ligeledes diskuteret, og der er uenighed om, hvorvidt fodboldfesterne er i orden, når eksempelvis musikfestivaler og begravelser fortsat er underlagt restriktioner og forsamlingsloft.

Men kulturordfører fra Socialdemokratiet, Kasper Sand Kjær, mener ikke, at folkefesterne i gaderne var noget, som hverken politi eller politikere kunne kontrollere.

- Vi har lavet en undtagelse med nogle af de kampe, der er blevet spillet i Danmark på hjemmebane. Men det er jo ikke sådan, at vi har lavet en politisk aftale om, at der skulle være folkefest på Rådhuspladsen, lyder det.

Restriktioner og EM i fodbold

I midten af juni blev flere restriktioner lempet i forbindelse med EM i fodbold, så der kunne blive plads til 25.000 tilskuere i Parken.

Først i midten af august kan koncerter med maksimum 10.000 deltagere afholdes i Danmark.

Kasper Sand Kjær forklarer, at der er to hovedgrunde til, at politikerne valgte at lempe forsamlingsloftet til EM i fodbold i Parken.

- Du har en fast plads, kommer ind ad egen indgang, får tildelt toiletområde og barområde, bliver sluset ud af den indgang igen, og så er arrangementet også over relativt kort tid, fortæller han.

For det andet var EM i fodbold en historisk begivenhed, som skulle spilles på dansk jord for første gang nogensinde, og det fik politikerne til at prioritere det, forklarer han.

- Vi gør en undtagelse for de fire fodboldkampe, som vi ikke kan gøre generelt for alle store arrangementer, for så ville smitterisikoen samlet set blive meget større, lyder det.

Man kan ikke undgå at føle, at det kun er fodbold, der gælder

Jacob Haugaard, entertainer

“Tag ansvar, politikere!”

Argumentationen for at lukke flere fodboldfans ind på stadion er noget, Jacob Haugaard godt forstår. Det er mere de efterfølgende gadefester, som får det resterende kulturliv til at føle sig til grin, mener han.

- Når man ser folk feste og kaste øl på den måde, så minder det jo fuldstændigt om, når D-A-D går på scenen, og så kan man ikke undgå at føle, at det kun er fodbold, der gælder, forklarer Jacob Haugaard.

Han mener, at politikerne må løfte deres ansvar for folkefesterne, som er blevet kaldt supersprederbegivenheder af eksperter, i stedet for at påstå, at de ikke kunne kontrollere dem.

- Der er mange, der føler sig snydt og uretfærdigt behandlet, og det må politikerne tage på deres kappe, slutter han.

Se interviewet med Jacob Haugaard og Kasper Sand Kjær i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY