Nyheder

Forgiftet pølse fundet i død måge - politiet advarer borgere

Nordjyllands Politi mistænker, at der er tale om giftstoffet carbofuran, der er forbudt i Danmark.

En forgiftet cocktailpølse er fundet i næbbet på en død måge i Aalborg, og det får nu politiet til at indlede en efterforskning.

Det skriver Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at cocktailpølsen ifølge Fødevarestyrelsen muligvis er forgiftet med den meget farlige nervegift carbofuran, der tidligere er blevet brugt til skadedyrsbekæmpelse, men som i dag er ulovligt i Danmark.

Carbofuran er giftigt ved indånding, berøring og indtagelse, og derfor opfordrer politiet borgere omkring Blegkilde Allé i Aalborg, hvor mågen blev fundet, til forsigtighed.

Politiet: - Det er forkasteligt

Både børn og voksne advares mod at komme i nærheden af efterladte fødevarer, og man skal desuden være opmærksom på husdyr, der kommer i nærheden af efterladte fødevarer.

- Hvis man som borger finder fødevarer i området, for eksempel cocktailpølser og lignende, der kan være forgiftet, så skal man lade være med at røre ved det – man skal ringe til os på 114, siger politikommissær ved Nordjyllands Politi, Henrik Jensen, i pressemeddelelsen.

Ifølge Henrik Jensen ser politiet med stor alvor på sagen, og den døde måge er nu sendt til nærmere undersøgelse for at konstatere, om der reelt er tale om carbofuran eller andre stoffer.

Samtidig vil tekniske undersøgelser af den døde fugl muligvis give politiet spor i sagen.

- Jeg finder det forkasteligt, hvis man ved en bevidst handling har efterladt giftstof i fødevarer i det offentlige rum på den her måde, siger Henrik Jensen.

Forening: Fugle forgiftes hvert år

Viser det sig, at der er tale om carbofuran, er det langt fra første gang, at fugle i Danmark er døde med stoffet i sig.

Eksempelvis oplyste Fyns Politi i september sidste år, at fire havørne var fundet forgiftet med carbofuran på Tåsinge.

Samme efterår blev en 72-årig mand idømt 40 dages betinget fængsel for at forgifte en musvåge med carbofuran.

Manden forklarede, at fuglen havde taget flere af hans fasaner beregnet til jagtmål, hvorfor han besluttede at forgifte rovfuglen.

I forbindelse med TV 2-programmet Gravegruppen har Dansk Ornitologisk Forening udtrykt bekymring over de forgiftede fugle.

- Vi er jo forfærdede over, at vi hvert år finder døde rovfugle og andre fugle, som er blevet forgiftet. Det vil vi meget gerne have stoppet, lød det fra Egon Østergaard, der er formand i foreningen.