Coronavirus

Fodboldfesten tager fart, og det samme gør smitten - men er det et problem?

Eksperter opfordrer danskerne til at blive testet forud for aftenens kamp.

De fleste har set billederne. Folkemængder klædt i rødt og hvidt fokuseret på en storskærm og i fuldstændig eufori, når bolden bliver sparket i modstanderens netmasker.

Coronasmitten er samtidig taget til, og tirsdag blev det nye kontakttal fastsat til 1,2. Det betyder altså, at epidemien er tiltagende.

Spørgsmålet er, om det er fodboldfeberen, der sætter fart på smitten?

Der kan ikke være nogen tvivl om, at den smittestigning, vi ser, er båret af de her events

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, Københavns Universitet

Fra Styrelsen for Patientsikkerhed lyder det, at der sker smitte i forbindelse med fodboldkampene og de storskærmsarrangementer, der er rundt omkring i landet. Men smitten skyldes også andre ting.

- Vi har igennem hele epidemien set, at der, hvor mange mennesker samles i tæt omgang med hinanden, øges risikoen for smitte. Det billede ser vi også i øjeblikket blandt andet i forbindelse med studenterfejringer og fodboldfestligheder, skriver Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, i en mail til TV 2.

Det er ikke muligt for Styrelsen for Patientsikkerhed at oplyse, hvor mange der er blevet smittet i forbindelse med de fodboldarrangementer, der har været rundt omkring i landet. Det skyldes blandt andet, at der er rigtig mange ukendte kontakter i forbindelse med disse arrangementer.

Derfor er opfordringen fra Anette Lykke Petri, at man downloader smittestop-appen på sin telefon, da det er den eneste måde, at smitteopsporingen kan få fat i ukendte kontakter.

Der er blevet indrapporteret 145 smittetilfælde i relation til de fire kampe, der har været afholdt i Parken.

Pandemien kan øge tempo

Men de fejringer, som de danske sejre har forårsaget, vækker bekymring hos eksperter.

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, siger, at ved denne slags fejringer er der stor risiko for smittespredning.

- Vi er tæt sammen, og der er sang og højrøstet tale, hvor lungerne virkelig bliver brugt. Alle de elementer bliver kombineret i et stort sammensurium.

Han peger på den tilvækst, der har været i smittetallene. Den kan dog ikke udelukkende tilskrives eksempelvis Danmarks 4-0 sejr over Wales, 4-1 over Rusland eller nogle af de andre kampe.

Der er nemlig også bryllupper og studenterfester, peger han på.

- Vi slapper af på flere fronter og går til bryllupper og studenterfester og ser generelt flere mennesker. Alle har sænket paraderne samtidigt på alle punkter.

Ifølge lektoren står vi på tærsklen til, at smitten kan fordoble sig på tre dage. Derfor håber Viggo Andreasen, at vi kan holde os på den rigtige side af den tærskel, så de resterende kan blive vaccineret.

Viggo Andreasen regner i øvrigt ikke med, at han skal se kampen, da han ikke er fodboldinteresseret.

Randrup: Moderat uro

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, kalder følelsen, han har i kroppen forud for onsdagens kamp, for ”moderat uro”.

- For mig at se kan der ikke være nogen tvivl om, at den smittestigning, vi ser, er båret af de her events. Den måde, vi ser folk være sammen på, er opskriften på at sprede den her virus. Vi kan bare håbe på, at den ikke vil ramme alt for mange mennesker, siger han.

Han peger dog på, at der er meget få indlagte i øjeblikket. Samtidig er det primært unge mennesker, der bliver smittet med virussen på nuværende tidspunkt, fordi de endnu ikke er vaccineret.

Både Randrup og Andreasen peger på, at et studie viser, at smitten vil medføre, at knap 1 procent af de smittede vil blive indlagt i løbet af deres sygdomsforløb – selvom de er unge. Men det er ifølge Allan Randrup ikke noget, der vil sætte det danske hospitalsvæsen under pres.

- Men det er trods alt individer, der bliver syge, når man strengt taget kunne undgå det.

Allan Randrup Thomsen skal se kampen derhjemme. Det er det sikreste, siger han.

Råd om test

Begge eksperter råder dem, der skal deltage i fodboldarrangementer onsdag, til at blive testet forud for deltagelse.

Derudover råder Allan Randrup til, at man bliver testet på fjerdedøgnet efter deltagelse.

Og til sidst har han et råd, han tvivler på, er realistisk:

- Så vidt som muligt, hold afstand og undgå de situationer, hvor folk står allertættest.

Kampen mellem Danmark og England spilles på Wembley i London klokken 21 dansk tid.