Coronavirus

Både kontakt- og smittetal stiger: - De sorte skyer i horisonten hedder flere nye varianter

Det betyder, at pandemien er i vækst. Tallet er dog forbundet med usikkerhed på grund af ændringer i testadfærd, oplyser Sundhedsministeriet.

Kontakttallet er beregnet til 1,2. Det oplyser Sundhedsministeriet på Twitter.

I sidste uge blev det beregnet til 0,9.

Når kontakttallet er over 1, betyder det, at pandemien er i vækst. Tallet fortæller, hvor mange personer én smittet giver smitten videre til.

Professor: - Ikke overraskende

Samtidig er der ifølge SSI det seneste døgn registeret 542 nye smittede - det højeste antal i en måned. Det samlede antal indlagte stiger med 3 til 43, og der er ét nyt dødsfald hos en coronapatient det seneste døgn.

Eskild Petersen, adjungeret professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, ser smittetallene som udtryk for, at den mere smitsomme Delta-variant nu har taget over.

- Tallene er ikke overraskende. Dels har vi lettet på restriktionerne, og det giver en øget smitterisiko. Dels er den mere smitsomme Delta-variant på vej til at overtage billedet. Det, vi kan gøre, er at få vaccineret så mange som muligt, siger han til Ritzau.

Om det stigende kontakttal oplyser Sundhedsministeriet, at Delta-varianten, som er mere smitsom, har en betydning, men at tallet også er forbundet med usikkerhed på grund af ændringer i testadfærd.

- Fortsat vigtigt at følge anbefalinger og at lade sig vaccinere, skriver ministeriet på Twitter.

Det stigende smittetal får dog ikke umiddelbart alarmklokkerne til at ringe hos Eskild Petersen.

- Vi står i en situation, hvor vi har rigtig god kontrol over epidemien. De sorte skyer i horisonten hedder flere nye varianter og en vaccinedækning, der endnu ikke er der, hvor vi gerne vil have den, siger Eskild Petersen til Ritzau.

Delta-variant fylder i smittetallene

Smittetallene og indlæggelsestallene i Danmark er i øjeblikket lave, men den smitsomme Delta-variant er på kort tid begyndt at fylde blandt de smittede.

I andre lande er varianten nu den dominerende, blandt andet i England. I Norge har myndighederne udskudt fjerde fase af genåbningen på grund af Delta-varianten.

Siden det første Delta-tilfælde blev påvist i Danmark i uge 13, er der i alt fundet 664 smittetilfælde med den særlige variant, og Statens Serum Institut (SSI) forventer, at varianten indenfor "meget kort tid" vil være dominerende i Danmark.

SSI er opmærksomme på Delta-varianten

Instituttet følger nøje Delta-varianten og dens udvikling herhjemme.

- Der er stor international bekymring for den klart mere smitsomme Delta-variant, og vi ser nu stigende antal af tilfælde, der er smittede med denne variant. Vores strategi har været at forsinke fremvæksten af Delta-varianten mest muligt, og bruge tiden på at få flest muligt vaccineret. Så det er lidt et kapløb, siger SSI’s direktør, Henrik Ullum, i en pressemeddelelse.

SSI er opmærksomme på Delta-variantens udvikling, blandt andet fordi den viser en nedsat følsomhed over for antistoffer efter første vaccinestik. Efter to stik skulle vaccineeffekten dog være bevaret.