Nyheder

Delta-varianten har lange arme – her er tre danskere, som er i isolation som tredje led

Èn går glip af studenterfesterne, en anden skulle have været vaccineret, mens en tredje må blive hjemme for at passe sit karantæneramte barn.

Imens Delta-varianten vinder indpas i Danmark, er flere tusinde personer blevet sendt i karantæne på grund af den meget smitsomme coronavariant.

Ikke fordi de selv er smittede. Men fordi de er nærkontakt til en, der er smittet. Eller nærkontakt til en nærkontakt.

I perioden 23. til 30. juni har Styrelsen for Patientsikkerhed bedt i alt 8803 nære kontakter og deres nære kontakter om at gå i isolation på grund af tilknytning til 393 smittede med en særlig variant - primært Delta-varianten.

Tallet omfatter kun nære kontakter, der er håndteret af Styrelsen for Patientsikkerhed, og altså ikke de personer, som er blevet kontaktet af de smittede selv.

TV 2 har talt med tre danskere, der lige nu sidder isoleret som tredje led.

Studiekammerat havde været til fest med smittet

23-årige Stine Henriksen, der til daglig er pædagogstuderende, er lige nu i coronakarantæne på et hotel for ikke at smitte sin kæreste, som hun bor sammen med.

Mandag og tirsdag i denne uge var Stine Henriksen sammen med sin studiekammerat i forbindelse med en eksamen. Studiekammeraten var i lørdags til fest i en lejlighed i København, hvor én af gæsterne viste sig at være smittet med Delta-varianten. Derfor er hele festen sendt i karantæne.

Egentlig skulle Stine Henriksen, der netop har taget hul på sin sommerferie, være godt i gang med at renovere sit køkken. Men på grund af karantænen, må hendes kæreste nu selv fortsætte med det projekt, indtil Stine Henriksen må komme hjem. Desuden skulle den 23-årige pædagogstuderende havde været vaccineret med andet stik i dag.

Den vaccination er nu blevet udskudt indtil 8. juli.

Stine Henriksen var i maj smittet med coronavirus, fordi hun havde været i sommerhus med en studiekammerat, der viste sig at være smittet med coronavirus. I løbet af sygdomsforløbet smittede hun også sin kæreste. På trods af, at hun allerede har været smittet, synes den 23-årige pædagogstuderende, at det er vigtigt at følge myndighedernes anbefalinger.

- Det er klart, at jeg følte mig megafrusteret og magtesløs, lige da jeg fik beskeden. Men jeg forstår godt, at myndighederne passer ekstra godt på, når det er en ny variant, der er på spil, siger hun.

Selvom hun har været smittet og nu for anden gang er i karantæne, så er hun ikke i tvivl om, at hun kommer til at følge myndighedernes anbefalinger til punkt og prikke – også selvom hun skulle blive sendt i karantæne flere gange.

- Min sidste isolation, hvor det jo rent faktisk viste sig, at jeg var smittet, har lært mig, at man ikke skal tro, at man ikke er smittet. Det kan man ikke nødvendigvis mærke, slutter hun.

Pædagog havde været nærkontakt til smittet

35-årige Marie Skall, der er ejer af tøjfirmaet Skall Studio, er i karantæne sammen med sin familie.

Det er de, fordi deres fireårige søn er nærkontakt i tredje led, da en pædagog på hans stue i børnehaven er nærkontakt til en Delta-smittet. På stuen er der 27 børn, som alle er blevet sendt hjem sammen med deres familie.

For Marie og hendes familie har karantænen betydet, at både hun og hendes mand har måttet aflyse møder og flytte deres arbejde hjem, mens de venter på svar på deres coronatests. Indtil videre er både familien og den pædagog, som er nærkontakt til en Delta-smittet, testet negative.

- Det er frustrerende, fordi man hele tiden skal være så omstillingsparat og aldrig være sikker på, om man nu kan overholde de aftaler, man har i kalenderen, siger hun.

Men selvom Marie Skall synes, at det er en irriterende situation at stå i, så giver det alligevel god mening for hende, at hun og familien skal holde sig hjemme.

- Det er klart, at det sætter gang i mange tanker. Jeg har stor respekt for den nye variant og vil selvfølgelig gerne handle ansvarligt i forhold til situationen. Jeg er selv selvstændig, så jeg ved om nogen, hvad et større smitteudbrud med nedlukning kan betyde, siger hun.

Søn havde været sammen smittet ven

46-årige Sofie Jepsen er lige nu i karantæne sammen med sin familie. Hendes 15-årige søn Viggo har nemlig været fodboldtræner på en fodboldlejr sammen med en kammerat, som efterfølgende viste sig at være smittet med Delta-varianten.

Først skulle Viggo derfor isoleres som andet led i smittekæden, mens Sofie, hendes mand og Viggos storesøster blev isoleret i tredje led. Men i dag blev sønnen Viggo også testet positiv for coronavirus, og derfor er resten af familien nu isoleret i andet led.

Som følge af den ene smittede er hele fodboldskolen blevet lukket ned.

Ifølge Sofie Jepsen har situationen store konsekvenser for familien. Specielt for Viggos storesøster, som lige er blevet student.

Hun går nu glip af resten af studenterfesterne og potentielt en rejse til Kroatien, hvis hun også bliver testet positiv. Og Viggo har heller ikke den bedste sommer. Han sidder nu på sit lille værelse isoleret fra resten af familien, hvis tests stadig er negative.

Til at begynde med syntes familien, at det at være isoleret i tredje led var at gå med livrem og seler fra myndighedernes side.

- Vi har jo været igennem det tusind gange. Viggo har været sendt hjem fra skole flere gange, fordi der har været smitteudbrud. Og der har jo aldrig været noget. Men man gør jo, hvad der bliver sagt, siger Sofie Jepsen.

Men efter Viggo er testet positiv, så ser familien på sagen i et andet lys.

- I vores tilfælde, så giver det selvfølgelig mening, at vi skulle isoleres ud i tredje led, konstaterer Sofie Jepsen.