Dagens overblik

Dagens overblik: Vaccinationskalenderen fremrykkes

Særlig smitsom Delta-variant sender tusindvis af danskere i isolation. Flere coronarestriktioner er ophævet, og statue af Diana afsløret i London.

Kalenderen skriver 1. juli, og det betyder sommerferie for en lang række danskere.

Mange trænger sikkert til ro og afslapning i ferien for at genoplade batterierne - det gælder i hvert fald statsminister Mette Frederiksen (S).

På Facebook skriver hun, at hun vil lukke ned og tage en pause med opslag på de sociale medier for at nyde den danske sommer.

Opfordringen om at nyde sommerlandet er hermed givet videre til alle ferierende danskere.

Vaccinationskalenderen fremrykkes

Vi begynder dagens overblik med den glædelige nyhed om, at mange danskere kan se frem til at blive vaccineret mod coronavirus tidligere end hidtil ventet.

Som følge af opkøbet af godt 1,1 million vaccinedoser fra Rumænien vil alle danskere, der tager imod tilbuddet om den frivillige vaccine, være færdigvaccineret inden 29. august.

De mange ekstra vacciner kommer især de 30-34-årige til gode, men også de yngste i alderen fra 12 til 15 år figurerer nu i den danske vaccinekalender. De yngste forventes at blive indkaldt til vaccination sidst i juli.

3,34 millioner danskere har fået det første stik, og knap to millioner er færdigvaccineret - svarende til en tredjedel af befolkningen.

Delta-variant sender flere i isolation

En knap så opløftende nyhed skyldes den indiske coronamutation - Delta-varianten - som både er særdeles smitsom og i vækst herhjemme.

Styrelsen for Patientsikkerhed har den seneste uge bedt 8803 nære kontakter i både første og andet led om at gå i isolation på grund af tilknytning til 393 smittede - primært med Delta-varianten.

De særligt strenge karantænekrav har til hensigt at bremse og forsinke smitten, men mange danskere vil potentielt set blive ramt af retningslinjerne.

Isolation ud i tredje led møder kritik fra flere partier i blå blok samt Dansk Erhverv. Det Konservatives Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen, mener, at karantænekravene er skudt langt over målet.

- Jeg forstår godt, at sundhedsmyndighederne tager et forsigtighedshensyn, og tak for det. Men samfundet skal jo også kunne fungere, siger han.

Myndighederne vil nu overveje om retningslinjerne for karantæne skal ændres, lyder det.

Flere restriktioner ophæves

Torsdag kan vi vende kalenderen en omgang, da vi går fra første til andet halvår af 2021, og gældende fra 1. juli er en række restriktioner blevet ophævet.

Det sker som led i den store politiske genåbningsaftale, der var bred opbakning til blandt Folketingets partier, da den blev indgået i juni.

Hvis man har hang til et brag af en fest, er det nu muligt at invitere langt flere end hidtil, da det indendørs forsamlingsforbud er hævet fra 100 til 250 personer.

Desuden behøver danskerne de fleste steder i landet ikke længere at gå på nettet for at bestille en PCR-test, og denne er nu gyldig i 96 timer i stedet for 72 timer.

Læs om de ændrede coronarestriktioner i dette overblik.

Prinsesse Diana mindet med statue

1. juli var også dagen, hvor prinsesse Diana ville være fyldt 60 år.

Prinsessen af Wales døde dog alt for tidligt som 36-årig, da hun var impliceret i en trafikulykke i 1997 i Paris, hvor hun blev jagtet af paparazzofotografer på motorcykler.

Hendes to sønner - kronprins William og lillebror Harry - kunne torsdag afsløre en statue til minde om deres mor i haven ved Kensington Palace i London.

- Hver dag ønsker vi, at hun stadig var med os. Og vores håb er, at denne statue vil blive set som et symbol på hendes liv og eftermæle, udtalte brødrene i en erklæring.

Det er fire år siden, at William og Harry besluttede, at der skulle rejses en statue af deres mor ved Kensington Palace, hvor Diana tidligere boede.

Eksklusiv EM-tur til 350.000 kroner

Med dagens overblik får du et helikopteroverblik over dagens store begivenheder.

Og minsandten om vi ikke runder dagens nyhedsbrev af - helt konkret - i de højere luftlag.

For den nette sum af 350.000 kroner arrangerer firmaet Herning Helicopters en eksklusiv tur for seks personer til EM-kvartfinalen mellem Danmark og Tjekkiet på lørdag i Aserbajdsjans hovedstad, Baku.

Nogle vil sikkert finde prisen halvpebret, men ikke seks midaldrende herrer, der hurtigt slog til, da "tilbuddet" kom ud.

Med i prisen følger blandt andet fri bar og treretters gourmetmad - foruden transporten frem og tilbage til Baku samt selve fodboldoplevelse. God kamp og velbekomme!