Nyheder

Skal coronapasset ændres for at holde delta-varianten stangen?

Den særligt smitsomme Delta-variant forventes at blive den dominerende i Danmark. Nogle eksperter mener, det kalder på en ændring af coronapasset.

Vi bruger det, når vi skal på restaurant, i fitnesscenteret og på bar. Coronapasset.

Lige nu får vi passet udstedt 14 dage efter første stik med coronavaccinen. Det er blandt andet på baggrund af, at vi er ganske godt beskyttet mod virussen allerede efter første stik. Men sådan forholder det sig ikke, hvis man kigger på den nyeste corona-variant - Delta-varianten, som er i hastig fremmarch i hele verden. Her viser forskning, at personer, der kun har modtaget første dosis af coronavaccinen, er mindre beskyttet mod netop Delta-varianten, end de er mod de andre varianter.

Ifølge Public Health England beskytter første stik med Pfizers vaccine 33,5 procent mod Delta-varianten, mens en person, der har modtaget andet stik, er 87,9 procent sikret mod varianten.

På den baggrund har TV 2 spurgt en række eksperter, om de danske myndigheder dermed burde ændre præmisserne for coronapasset, så man først får udstedt passet 14 dage efter andet stik, for at holde delta-varianten stangen?

Rune Hartmann, professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

- Nej. Som smittesituationen ser ud i Danmark lige nu, ser jeg ingen grund til at ændre på de regler. Hvis man kigger på tallene, så går det den rette vej.

- Men det drejer sig om at holde smitten ude af Danmark og derfor kan man sige, at der er tale om to situationer – den ene internt i Danmark og så den anden, når man rejser uden for Danmark. Her kunne det give god mening, at man skal have to stik. Jeg ser ingen grund til, at man ligefrem skal begynde at importere delta-smitten til Danmark. Det ville være pivdumt. Men præcis hvordan man holder den ude, må være op til myndighederne.

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut.

- Ja, det ville bestemt give god mening at kigge på reglerne for coronapasset igen. Der er evidens for, at første vaccinestik ikke beskytter så godt mod delta-varianten, derfor synes jeg godt, at man kunne overveje at omgøre reglerne til, at man først får sit coronapas 14 dage efter andet stik.

- Vi er i en fase, hvor vi ikke ved, hvor meget delta-varianten spreder sig. Selv om det går godt i Danmark, så er der alligevel kun 30 procent af befolkningen, der indtil videre har fået andet stik, så der er god grobund for, at varianten breder sig.

- Hvis delta-varianten spreder sig, så ville jeg helt sikkert få lavet reglerne for, hvornår coronapasset gælder fra, om.

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi, Københanvns Universitet.

- Vi har generelt et meget lav smittetryk herhjemme, og samtidig relativt få tilfælde herhjemme af Delta-varianten - endnu. Derfor synes jeg ikke, at det giver mening at ændre i coronapasset herhjemme.

- Selv om Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -Kontrol vurderer, at Delta-varianten vil være den dominerende i Danmark sidst i august, mener jeg heller ikke, at det giver anledning til at ændre i reglerne for coronapasset. På det tidspunkt vil næsten alle være vaccinerede i Danmark.

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi, Roskilde Universitet.

- Lige nu ser jeg ingen grund til at ændre i reglerne for coronapasset. Men det kunne være en mulighed, at genindføre coronapasset efter andet stik, hvis vi ser en stigning i delta-varianten.

- Efter min mening skal vi helst ikke op på mere end 500-1000 positive prøver om ugen med Delta-varianten, inden vi laver indgreb. Og det kunne jo for eksempel være en ændring af coronapasset, som er en stramning i den mildere ende, hvis man holder det op i mod at genindføre en række restriktioner.

Delta-variant forventes at blive dominerende i efteråret

Delta-varianten har på nuværende tidspunkt spredt sig til mere end 60 lande verden over.

Lige nu er den skyld i mere end 90 procent af nye coronatilfælde i Storbritannien, hvor varianten har startet en ny bølge af smittetilfælde på trods af en høj vaccinationsrate.

Den nye bølge har tvunget den britiske regering til at udsætte en yderligere genåbning med fire uger.

Siden 1. april har der været 266 tilfælde af varianten herhjemme. Forventningen er, at også herhjemme vil varianten blive dominerende i løbet af efteråret.