Politik

Følg partiledernes taler ved Folkemødet her

Formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, holder partiledertale fra Hovedscenen på Folkemødet i Allinge.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? For tiende gang er der folkemøde fra Allinge på Bornholm. I denne blog kan man læse uddrag fra de 12 partilederes taler samt efterfølgende interviews med Søren Lippert. 

Vermund bakker Østergaard og Jes Dorph op

Jes Dorph Petersen og Morten Østergaard stoppede som henholdsvis tv-vært og politisk leder efter sager om sexchikane. Den udvikling bekymrer Vermund, der understreger, at der skam også findes krænkelser, som der skal slås ned på. 

- Nogle mister deres karrierer, jobs og nogle deres familie på baggrund af ting, der er sket for meget lang tid siden, hvor det kan være svært at indkalde vidner. Og i Danmark bør det være sådan, at man er uskyldigt indtil det modsatte er bevist, siger Vermund inden interviewet slutter. 

Økonomisk plan klar inden sommeren er ovre

Søren Lippert spørger ind til Nye Borgerliges økonomiske politik, der ifølge uafhængig tænketank vil koste »mindst« 80 milliarder kroner – hvad der svarer til at drive folkeskolen og dansk politi.

Flere partier har efterlyst Nye Borgerliges finansiering, men planen er endnu ikke lagt frem. 

- Den økonomiske plan er klar, inden sommeren er ovre, lover Vermund. 

- Vi har ikke problemer med flygtninge fra Vietnam eller Ungarn

Vermund ser store udfordringer med flygtninge fra Mellemøsten og Nordafrika, men det er ikke fra alle lande, at flygtninge er en udfordring, siger hun. 

- Vi har ikke problemer med flygtninge fra Vietnam eller Ungarn, siger hun.

Har det fint med Pape-Ellemann-diskussion

I blå blok er der sået tvivl om, hvorvidt Søren Pape Poulsen eller Jakob Ellemann-Jensen skal være statsministerkandidat grundet gode meningsmålinger hos de konservative og ditto dårlige hos Venstre. Det er en diskussion Vermund godt kan lide, men hun ønsker ikke at pege på, hvem af de to hun foretrækker.

- Det vigtigste for mig bliver, hvem der har den strammeste udlændingepolitik. Jeg er ligeglad med, hvem det bliver, bare problemerne bliver løst, siger Vermund.

- Vi har brug for en borgerlig renæssance

Vermund bruger store dele af sin tale på at tordne mod regeringen og støttepartierne på venstrefløjen. Derfor mener hun, at der er brug for en borgerlig renæssance. 

- Flere og flere vil gerne være deres borgerlighed bekendt. De borgerlige værdier lever blandt danskerne. Værdierne i mindre stat – mere menneske, siger Vermund. 

Vermund raser mod magtfuld regering

Vermund mener, at magten er steget regeringen til hovedet, og at særligt venstreorienterede politikere har svært ved at give magten fra sig. Hun nævner nedlukningen af minkerhvervet som eksempel. 

- Regeringen og venstrefløjen har voldsomt svært ved at give magten over danskerne fra sig igen. Vi har lært af corona, at man ikke skal give sin frihed til en venstreorienteret, for så ser man den aldrig igen, lyder det fra Vermund. 

I Sønderjylland mærker Vermund danskerne ”som de lever”

Pernille Vermund indleder sin tale med at berette om sin tur til Sønderjylland søndag, hvor hun deltog i den et år forsinkede markering af 100-året for genforeningen. Hun forbinder særligt Sønderjylland med noget af det, der gør hende særlig glad og stolt.

- I Sønderjylland mærker jeg danskerne, som de lever, når man kommer lidt væk fra Christiansborg, Slotsholmen og de københavnske cafeer. Det produktive Danmark, hvor anseelse ikke sidder i tøjet eller den smarte bemærkning, siger Vermund.

Vermund med vind i sejlene taler klokken 18

Lyn-analyse

Pernille Vermund står stadig i spidsen for et parti med selvtillid, og hvor det går godt. Men spørgsmålet er, om den kritik af partiets økonomiske politik, som blandt andet Dansk Folkeparti gør meget ud af konstant at fremhæve, begynder at gøre ondt på Nye Borgerlige, så Dansk Folkeparti kan tage nogle af deres vælgere tilbage. Det bliver vi nok klogere på i løbet af den nye politiske sæson.

Ved seneste meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 fra maj står Nye Borgerlige til at få 10,2 procent af stemmerne. Ved folketingsvalget i 2019 fik partiet 2,4 procent af stemmerne. 

Pause i livebloggen

Næste punkt på programmet er tale fra Nye Borgerliges Pernille Vermund klokken 18. Indtil da holder livebloggen pause.

- Vi har intet til fælles med regeringen på udlændingepolitikken

Mai Villadsen er tilfreds med, at regeringen har besluttet at tage nogle af de Syrien-børn hjem, der har dansk tilknytning. 

Til trods for den beslutning ser Villadsen ikke, at partiet har noget til fælles med regeringen på udlændingepoltikken. 

- Det er en skrækkelig udlændingepolitik, der bliver ført, siger Villadsen. 

Vil Villadsen vælte Mette F., hvis ikke de sociale ydelser hæves?

Mai Villadsen vil ikke sige, om hun vil vælte Mette Frederiksen, hvis de sociale ydelser ikke hæves. Senest anbefalede den af regeringen nedsatte ydelseskommission at skrotte kontanthjælpsloftet.

- Trækker I støtten, hvis kontanthjælpsloftet ikke droppes?

- Vi skal ind i et forhandlingsrum, så derfor kan jeg ikke blive konkret.

- Hvor går Enhedslistens røde linje?

- Jeg kan ikke afsløre alle vores forhandlingsstrategier, men der er nødt til at ske noget. 

- I gamle dage grinte man af vores klimapolitik, det gør man ikke længere

Lippert spørger indtil, hvad der blev af revolutionen i Enhedslisten. 

- Der blev grint af os, da vi som nyt parti i start-90'erne fremlagde vores miljø- og klimapolitik. Det er der ikke nogen, der gør længere, siger Villadsen. 

- Er problemet ikke, at der ikke længere bliver grint af Enhedslisten? I dag er I et lille korrektiv til Socialdemokratiet?, spørger Lippert. 

Villadsen afviser, at partiet ikke længere er magtkritisk, bare fordi de i dag har mere magt. 

Villadsen forklarer, hvorfor hun ikke er leder, men blot ordfører

Søren Lippert undrer sig over, hvorfor Mai Villadsen som ledende politiske figur blot er politisk ordfører og ikke politisk leder.

Villadsen er dog glad for partiets struktur.

- Jeg bestemmer ikke, det er vi flere, der gør. 

- Skrot tjenestemandsreformen, og find pengepungen frem, statsminister

Politisk leder Mai Villadsen har fået ordet, og hun indleder sin tale med at fokusere på sygeplejerskekonflikten. 

Lørdag har omkring 5350 sygeplejersker på tværs af landet nedlagt arbejdet.

Strejken er udløst af, at 66,7 procent af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd har stemt imod forligsinstitutionens forslag til en ny overenskomst. Det er særligt lønnen, som sygeplejerskerne vil have ændret. Og det ønske bakker Mai Villadsen op. 

- Tjenestemandreformen er både forældret og dybt uretfærdig, siger Villadsen, der understreger, at hun ikke vil blande sig i trepartsforhandlingerne. 

Enhedslistens Mai Villadsen taler på Folkemødet

Lyn-analyse

Mai Villadsen er stadig ny som politisk leder. For hende venter der nogle hårde kampe med regeringen i den kommende politiske sæson. Blandt andet spørgsmålet om en ydelsesreform, hvor hun har truet med at trække støtten til regeringen, men også på klimaområdet. Den kommende politiske sæson kan godt blive den, hvor vi får testet, hvor Enhedslistens røde linjer går.

Ved seneste meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 fra maj står Enhedslisten til at få 8,6 procent af stemmerne. Ved folketingsvalget i 2019 fik Enhedslisten 7,0 procent af stemmerne. 

Pause i livebloggen

Næste punkt på programmet er tale fra Enhedslistens Mai Villadsen klokken lidt over 15. Indtil da holder livebloggen pause.

- Du kommer til at se meget mere til mig

Thulesen Dahl bliver spurgt til, om hans tid i toppen af dansk politik er ved at være slut. Det afviser han klart. 

- Spørger du også Bertel Haarder om det? Der er masser af gode år i mig, siger Thulesen Dahl. 

Har forståelse for, at Støjberg endnu ikke har bekendt kulør

Både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti har bejlet til Venstres tidligere næstformand, Inger Støjberg, der i dag er løsgænger i Folketinget. Men Thulesen Dahl mener, at det er forståeligt, at Støjberg ikke har gjort sin holdning op endnu, og at hun venter på at beslutte sig til efter den rigsret, hun står over for.

- Det støder mig at se kvinder med tørklæde på

Diskussionen i baglandet blev affødt af, at Martin Henriksen kritiserede Mette Frederiksen for at lade sig vaccinere af en kvinde med tørklæde på. 

Thulesen Dahl siger, at det støder ham at se kvinder med tørklæde på, men at det er godt, at muslimske kvinder er i arbejde.

- Når jeg skal podes, så lader jeg mig pode af den person, der står foran mig. Så tager jeg tørklædediskussionen et andet sted.

- Oplever ikke, at baglandet skændes

På de indre linjer i Dansk Folkeparti har der været uro den seneste tid. Medlem af Europa-Parlamentet for DF Peter Kofod og tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen har i interne mails skændtes om partiets linje på udlændingepolitiken. 

Thulesen Dahl oplever dog ikke, at baglandet skændes, bare fordi "man diskuterer i mails".