Dagens overblik

Dagens overblik: Efter flere dages tavshed kritiserer DBU-formand nu UEFA

Biden og Putin mødtes i Geneve, danske F16-fly udførte særlig manøvre for at eskortere russere væk, og delstater holder genåbningsfest.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik på en dag, hvor Statens Serum Institut offentliggjorde tal, der viser, at 2.838.236 personer i Danmark har fået minimum ét vaccinestik.

Det svarer til 48,5 procent af befolkningen. Senere i overblikket skal det handle om to steder, hvor man er noget højere oppe.

Men vi begynder ved den verserende EM-slutrunde.

DBU-formand støtter landsholdet efter flere dages tavshed

Formand for Dansk Boldspil-Union, Jesper Møller, er enig med de danske landsholdsspillere og trænere om, at kampen ikke skulle være blevet genoptaget samme aften.

DBU’s formand, Jesper Møller, mener nemlig, at landskampen mellem Danmark og Finland i lørdags ikke skulle være spillet færdig, efter Christian Eriksen var faldet om med hjertestop i slutningen af første halvleg.

Han siger til dbu.dk, at det ikke burde have været op til spillerne i en sådan situation at skulle forholde sig til, hvornår kampen kunne genoptages.

Jesper Møller er udover sin rolle i DBU også medlem af den magtfulde eksekutivkomité i UEFA. Her vil han nu have kigget på regelændringer, og han er klar til at stille et beslutningsforslag i UEFA, så en lignende situation ikke kommer til at ske igen.

Biden og Putin mødtes og gav historisk håndtryk

Biden og Putin mødes.

Der blev givet et historisk håndtryk onsdag eftermiddag. På en fortrappe til slottet Villa La Grange i Geneve mødtes USA’s præsident, Joe Biden, med Ruslands ditto, Vladimir Putin, og hilste høfligt på hinanden, inden de gik ind ad porten til et timelangt møde.

Det er første gang, at de to statsledere mødes, efter Biden tiltrådte posten i januar. Og mødet har været ventet med spænding, og på forhånd har stemningen mellem de to præsidenter og lande været så elendig, at begivenheden både er blevet kaldt for akavet og særdeles højspændt.

TV 2s korrespondent i USA vurderer, at forholdet mellem amerikanerne og russerne er på et absolut lavpunkt, og at det ikke er set værre siden Den Kolde Krig.

Varmt vejr kan give lugt ved minkopgravning

Prøveopgravning ved Nørre Felding i maj.

Nu skal det delvist handle om det varme vejr og delvist om coronavirus. For arbejdet med at grave døde mink op i Kølvrå ved Karup bliver måske en stinkende omgang på grund af den hedebølge, der forventes at komme torsdag. Det forklarer Fødevarestyrelsens indsatschef, Kasper Klintø.

Han fortæller, at varmen kan gøre lugten mere skarp og tydelig, og at man vil gøre, hvad man kan, for at undgå lugtgener i lokalområdet. Blandt andet vil de kun åbne et lille stykke minkgrav op ad gangen, lastbilerne bliver vasket, og containerne med de døde dyr er overdækkede, når de køres til forbrændingsanlæggene.

Gravearbejdet i Kølvrå forventes at være færdigt i midten af juli.

Danske F16-fly lavede særlig manøvre for at afvise russere ved Bornholm

De to danske f16-fly fotograferet på Bornholm lørdag.

Der blev udført en særlig manøvre, da to danske F16-fly eskorterede to russiske kampfly ud af dansk luftrum i sidste uge. Det har chefen for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet, Karsten Marrup, givet et indblik i.

Til TV 2 fortæller han, at det ene af F16-flyene lagde sig skævt foran de russiske fly og vippede med vingerne. Det signal betyder ”følg mig”.

Det forreste af de to danske fly, der vippede med vingerne, var i en mere udsat position under en manøvre af den slags, selvom der var en minimal risiko for, at det gik galt, forklarer Karsten Marrup. Derfor lå det andet fly bag ved for at passe på det forreste.

De russiske fly blev i første omgang fulgt cirka 20 kilometer væk fra Danmark, og billeder viste ifølge Forsvaret, at flyene ikke var bevæbnet.

New York og Californien fejrer stor genåbningsdag

Genåbningsfest på Manhatten.

De amerikanske delstater New York og Californien har fejret den store genåbningsdag. Her er de fleste af restriktionerne nu blevet ophævet, og det er blevet markeret.

I New York, hvor man nu har nået målet om, at 70 procent af alle voksne har fået mindst et vaccinestik mod coronavirus, blev genåbningen fejret med, at blandt andet Empire State Building og One World Trade Center var lyst op i farverne blå og guld, og der var arrangeret fyrværkeri flere steder i delstaten.

I Californien var der også fest. Delstatens guvernør, Gavin Newsom, sagde i den forbindelse, at nu bevægede man sig væk fra forsamlingsforbud og fysisk afstand, mens en restaurantejer begejstret sagde til New York Times, at ”jeg kan se lys, jeg kan se lys!”